נתניהו על קבינט הדיור: דרך נועזת - שתצליח

ראש הממשלה מגבה את תוכנית כחלון להורדת מחירי הדיור • כחלון: "רוצים לעזור לזוגות הצעירים" • שר האוצר צפוי להציג תוכנית לריכוז כל גופי הדיור תחת קורת גג אחת • החשש: קרב קשה בכנסת סביב הקמת ועדת הרפורמות

נתניהו בישיבת הממשלה // צילום: עמית שאבי // נתניהו בישיבת הממשלה

"שר האוצר ואני התחייבנו לאזרחי ישראל לעשות הכל כדי להוריד את מחירי הדיור", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו, בפתח דיון בלשכתו בנושא הורדת מחירי הדיור. נתניהו הוסיף כי "המדד האמיתי שצריך להסתכל עליו הוא כמה מכפלות של משכורות זוג צעיר צריך להשקיע כדי לקנות דירה, וזה המדד האמיתי שאותו אנחנו רוצים לתקוף ולהוריד".

ראש הממשלה הוסיף כי שר האוצר, משה כחלון, מציע כמה צעדים הנוגעים לקרקע, לכוח האדם ולהון, במטרה להניע את תהליך הורדת מחירי הדיור. "יש כאן בהחלט דרך חדשה, נועזת, ולדעתי גם זו שתצליח", הדגיש נתניהו.

שר האוצר הדגיש כי הוא שואף לסייע לזוגות הצעירים. "אנחנו רוצים לעזור לזוגות הצעירים שלנו, כמובן - לכל שוק הדיור, אבל ליבת העניין זה הזוגות הצעירים", אמר כחלון. השר הדגיש כי בכוונתו לסיים "את הריכוז של גופי הדיור במדינה, תחת קורת גג אחת"

כחלון יפעל כבר מחר

שר האוצר צפוי להציג בקרוב, ייתכן שכבר השבוע, את תוכניתו הגדולה לטיפול במשבר מחירי הדיור. לשם התוכנית צפוי השר כחלון להעביר מחר בקבינט הדיור סידרה של החלטות, אשר יעניקו לראשונה למשרד האוצר יכולות פיקוח על ענף הבנייה.

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק

השר כחלון, שמשמש גם יו"ר קבינט הדיור הממשלתי, צפוי להביא לקבינט זה שורת החלטות שיכפיפו את מינהל התכנון, שהיה תחת משרד הפנים, תחת שליטתו הישירה של משרד האוצר. כמו כן, הוא יעביר לשליטת משרדו חלק מהסמכויות העיקריות שהיו תחת משרד הבינוי. בנוסף, קבינט הדיור צפוי לאשר גם תשעה מתחמים חדשים מועדפים לבניית יותר מ־20 אלף דירות.

צילום: יהושע יוסף

הצעה זו תביא למעשה להקמתו של מטה דיור במשרד האוצר, אשר יסנכרן את הפעילות בין מינהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל, חברת דירה להשכיר (שהוקמה בימי שר האוצר יאיר לפיד) וגופים נוספים. ההערכות הן כי בראש מטה הדיור יוצב מקורבו של כחלון, אביגדור יצחקי. האחרון נחשב גם לרוח החיה מאחורי נדבכים מרכזיים בתוכנית הנדל"ן של כחלון. מינהל התכנון החדש יהפוך ליחידת סמך במשרד האוצר החל מ־14 ביולי, שתשלוט על כל ועדות התכנון המחוזיות.

הכתבה הכי נקראת של היום: המכתב שהשאיר עמוס שוב לבתו

המהלכים המתוכננים צפויים לעמוד בפני לא מעט קשיים: היועץ המשפטי יהודה וינשטיין מסתייג מכוונת שר האוצר להרחיב את סמכויות מינהל התכנון. על פי ההערכה, צפוי קרב קשה בכנסת סביב הקמת ועדת הרפורמות החדשה שאמורה לקום בכנסת בראשות ח"כ אלי כהן, מספר 8 ברשימת כולנו. יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין התבטא השבוע נגד הקמת הוועדה החדשה ואמר שאין בה צורך. 

הסוף ל"מחיר מטרה"?

בעוד כיום מרבית הקרקעות מוחזקות על ידי רשות מקרקעי ישראל, התוכנית של כחלון צפויה לעודד תחרות בשיווק הקרקעות על ידי המדינה, ולצרף לרשות זו גופים נוספים. התוכנית לטיפול במשבר מחירי הדיור צפויה לכלול מהלכים של סבסוד קרקעות מדינה, באמצעות מכרזים שכונו עד כה "מחיר למשתכן". ייתכן שהמכרזים יבואו תחת שם חדש, אבל תכליתם היא לאפשר הוזלה מהירה בדירות, והם יבואו ככל הנראה על חשבון תוכנית "מחיר מטרה", שתיגנז בהדרגה. 

בנוסף צפוי כחלון להנהיג מהלכי מיסוי שנועדו לשנות את תמהיל הפעילים בענף ולהקטין את אחיזתם של המשקיעים. בין היתר תהיה הכבדה בנטל המס על רוכשי דירה להשקעה, כלומר מי שיש בבעלותם דירה אחת לפחות. נושא חשוב נוסף קשור בהגדלה משמעותית של מצבת העובדים בענף הבנייה. כיום נאנקים הקבלנים תחת מחסור כמעט תמידי בפועלים מקצועיים שיסייעו בהקמת הדירות הנדרשות. מעבר לקשיים הביורוקרטיים והרגולטוריים בתחומי התכנון והרישוי, הבעיה בהקצאת הקרקעות ושלל התסבוכות הרגולטוריות, הקבלנים דורשים תוספת של עשרות אלפי פועלים כדי לזרז את קצב השלמת הדירות והכנתן. לדרישה זו צפויה להיות אוזן קשבת וככל הנראה יהיה לה מענה בתוכנית הגדולה שיציג כחלון.

מסתמן: הרפורמה בדיור - "מחיר למשתכן"

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר