בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה
בפרק זה אירחה דנה רון את פרופ' ירון זליכה, יו"ר המפלגה הכלכלית. השניים דיברו על הקשרים הסמויים בין הון לשלטון, ומציעים מבט מעמיק על האופן שבו אינטרסים פרטיים משפיעים על קבלת ההחלטות במדינה.
"הון שלטון" הוא מושג שמזוהה בדרך כלל עם הקשרים שבין פוליטיקאים לתאגידים גדולים – קשרים שמובילים להעדפה של אינטרסים פרטיים על פני טובת הציבור. אלא שלדברי זליכה, הבעיה עמוקה יותר – והיא מתחילה כבר בדרגים המקצועיים של המדינה. "אנשים לא מבינים שזה לא נגמר בפוליטיקאים", הוא אומר. "זה מתחיל אצל הפקידים. הם יודעים שהעבודה במגזר הציבורי היא זמנית, ובסופו של דבר הם ילכו לעבוד אצל אותם בעלי הון – בבנקים, בגופים הפיננסיים או בחברות הגדולות".
זליכה לא חוסך ביקורת גם מהמערכת המשפטית, שלדבריו מושפעת אף היא מלחצים ואינטרסים. הוא מתאר כיצד במקרים מסוימים נראה כי שיקולים של אכיפה או אי-אכיפה מושפעים מקרבה לגורמים עסקיים רבי השפעה. "אנחנו רואים את ניגוד העניינים הזה בכל דבר", הוא אומר. "בהפגנות נגד הרפורמה המשפטית, פתאום ראינו חברות ענק יוצאות לתמוך ביועצת המשפטית לממשלה – שהיא זו שמקבלת החלטות שיש להן השפעה ישירה על אותן חברות".
לדבריו, כדי לשקם את אמון הציבור ולהחזיר את המדינה למסלול נכון, יש צורך באנשים נטולי זיקה לאינטרסים זרים. "אנחנו צריכים ראש ממשלה בלי אינטרסים זרים", הוא מצהיר. "אנחנו צריכים מנהיגות שאין לה תמריץ לעזור לטייקונים. זה מתחיל בזה".
זליכה מדגיש שהוא עצמו דוגמה לאדם כזה. לדבריו, הוא כבר עשה את הונו ואינו תלוי בקשרים תעסוקתיים עם גופים כלכליים. הוא ממשיך להוביל את "המפלגה הכלכלית", ומציע תפיסה כלכלית-חברתית שמבקשת לפרק את קשרי ההון-שלטון, להיאבק בריכוזיות ולחזק את מעמד הביניים והאזרח הפשוט.
בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה