רפורמת המים: הרשויות חוזרות לשלוט – והמחירים בדרך לרדת

מנכ"ל משרד האנרגיה, יוסי דיין, מתייחס בריאיון לפודקאסט "דיבור נקי" על השינוי שמקדם המשרד: ביטול החובה להקים תאגידי מים ואפשרות לרשויות חזקות לנהל את השירות בעצמן • "המטרה – שירות טוב יותר לתושב וחיסכון של מאות מיליונים"

בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה

בפרק זה אירחה דנה רון את יוסי דיין, מנכ"ל משרד האנרגיה, לשיחה על הרפורמה שמקדם המשרד בתחום תאגידי המים. מדובר במהלך שמבקש לשנות את חוקי המשחק: לאפשר לרשויות מקומיות חזקות לנהל את משק המים באופן עצמאי, ללא צורך בהקמת תאגיד נפרד. דיין הסביר כיצד הרפורמה צפויה להפחית בירוקרטיה, להוזיל את תעריפי המים ולשפר את השירות לתושבים – והדגיש את החשיבות של ניהול מקומי יעיל ככלי לחיזוק הקשר שבין הרשות לתושב.

רפורמת תאגידי המים, שנמצאת בימים אלה על שולחן מקבלי ההחלטות, נועדה לחולל שינוי מהותי באופן ניהול משק המים בישראל. מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות, יוסי דיין, התייחס לרפורמה בריאיון לפודקאסט והדגיש את חשיבותה ואת הפוטנציאל הגלום בה.

לדבריו, הרפורמה תאפשר לרשויות מקומיות חזקות לשוב ולקחת אחריות ישירה על ניהול משק המים והביוב בתחומן – מבלי להידרש להקים או להצטרף לתאגיד מים, כפי שמחייב כיום החוק. "אנחנו רוצים להחזיר את הסמכות לרשויות שמסוגלות לנהל את השירות הזה ביעילות", הסביר דיין. "החובה החוקית להתאגד יצרה לעיתים ניתוק בין הרשות המקומית לתושב ואנחנו באים לתקן את זה".

חיסכון של מאות מיליונים

לדברי מנכ"ל משרד האנרגיה, הרפורמה צפויה להניב תועלות כלכליות משמעותיות. "כשמצמצמים בירוקרטיה ומייעלים את המערכת, החיסכון יכול להגיע לעשרות ואף למאות מיליוני שקלים בשנה – וזה כסף שיכול לחזור לציבור דרך תעריפים מוזלים יותר", אמר דיין.

הוא הוסיף כי המהלך לא רק ישפר את ניהול המערכות, אלא גם יעלה את רמת השירות לציבור. "המודל שאנחנו מציעים ברפורמה יחזק את הקשר הישיר בין הרשות המקומית לתושב. תהיה נגישות גבוהה יותר, תגובה מהירה יותר לתקלות ותיאום יעיל יותר בפרויקטים תשתיתיים", ציין.

"ניהול מקומי מביא תוצאות טובות יותר"

דיין מבהיר כי הרפורמה אינה מבטלת את מודל תאגידי המים, אלא שואפת לייצר גמישות ניהולית. "לא כל רשות צריכה בהכרח לצאת מהתאגיד", הוא אומר. "אבל רשות שיכולה ורוצה לנהל את השירות בעצמה, תוך עמידה בסטנדרטים ברורים של שירות ואיכות – תוכל לעשות זאת".

לדבריו, משרד האנרגיה רואה ברשויות המקומיות שותפות מרכזיות, גם בתחום המים. "ניהול מקומי, כשנעשה נכון, מביא לתוצאות טובות יותר עבור התושבים – וזה בדיוק מה שאנחנו שואפים לקדם", הוסיף.

הרפורמה צפויה לעבור הליך חקיקה בכנסת, ובמשרד מקווים כי תצא לדרך כבר במהלך השנה הקרובה.

*תמלל את הפרק אסף גולן 

בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה

כדאי להכיר