בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה
בפרק זה אירחה דנה רון את סרן יהונתן בן סימון, ראש מדור במנהל הגנת הסביבה, אגף התכנון ובניין הכוח הרב הזרועי. השניים דיברו על ההשפעה של משבר האקלים על צה"ל ולהפך, שיתופי הפעולה בין הגופים האזרחיים לצבאיים, ואיך שומרים על הסביבה בזמן פעולות של צה"ל בשטח?
מה לצה"ל והגנת הסביבה? מסתבר שלא מעט. בתפקידו, סרן בן סימון מתעסק בתכלול כל נושא הגנת הסביבה. "למרבה ההפתעה, זהו גוף שקיים בצה"ל מעל 20 שנה – אך ככל שעולה המודעות כך גם העיסוק בצה"ל גובר", מסביר סרן בן סימון.
בן סימון גדל כילד עירוני בתל אביב, אבל מעיד על עצמו שמאז ומתמיד התחבר לטבע ולסביבה. בתיכון הוא כבר למד תואר ראשון בביולוגיה בדגש אקולוגיה באוניברסיטת תל אביב, ומשם המשיך במסלול עתודה של צה"ל. "לא ידעתי בכלל שקיימת אופציה להגיע לתחום של הגנת הסביבה," מסביר סרן בן סימון, "התפקיד הראשון שלי היה בכלל בחיל הים. בקורס הקצינים שלי נחשפתי למיזם בשם 'צבא ההגנה לטבע', וכך נחשפתי לעולם הזה בצה"ל והרגשתי התאמה מהרגע הראשון."
את היומיום שלו מתאר סרן בן סימון כעבודה מנהלתית ותכנונית בעיקר, אבל אל החלק של היציאה של השטח הוא הכי מתחבר. כחלק מעבודת השטח הוא מגיע לבחון את המצב בבסיסי צה"ל ובשטחי האש, כשהעבודה מורכבת גם מקשר עם גופים בתוך הצבא והזרועות השונות וגם עם גופים אזרחיים כמו המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים.
אחד ההיבטים המרכזיים בעבודתו של סרן בן סימון, הוא כיצד צה"ל, כגוף הגדול ביותר במדינת ישראל, תורם לצמצום הפליטות של מדינת הישראל. כחלק מהתכנית הזאת צה"ל מתקדם לאנרגיות מתחדשות, כשאחת הפעולות העיקריות היא הטמנת פאנלים סולאריים בבסיסי צה"ל.
ההיבט החשוב השני בו מתרכז סרן בן סימון בעבודה, הוא האדפטציה של צה"ל לעולם בו משבר האקלים משפיע על כלל תחומי החיים. עליית פני הים ונסיקת הטמפרטורות הם החששות העיקריים, ובעבודתו פועל סרן בן סימון על מוכנותו של צה"ל לתרחישים הללו.
בשיתוף מא"י מיחזור אלקטרוניקה