"צוואת המנוחה נפסלה בגין אי כשירות קוגניטיבית, לאחר שהוכח כי אושפזה בבית חולים פסיכיאטרי"

אחת העילות המרכזיות להגשת התנגדויות נגד צוואות, היא טענה לאי כשירות קוגניטיבית של המצווה. איך מבטיחים צוואה מפני התנגדויות כאלה? ומדוע נדרש ליווי משפטי בעריכתה? בכתבה הבאה ערכנו ראיון מרתק עם עו"ד דוד מאור, ששפך לנו אור על הנושא. המשיכו לקרוא!

לווי משפטי בצוואה. צילום: Freepik

בשיתוף עו"ד דוד מאור

עו"ד מאור, תוכל לתת לנו רקע בנושא התנגדות לצוואה על רקע אי כשירות קוגניטיבית?

"עריכת צוואה, מאפשרת להוריש עיזבון בכל דרך הנראית למצווה, אך לא פעם, יש מי שמרגיש מקופח ומחליט להגיש התנגדות נגדה ולפסול את תקפותה. טענה שכיחה לפסילת צוואה הנדונה בבית המשפט לענייני משפחה, היא אי כשירות קוגניטיבית של המצווה בעת שערך את המסמך".

"הבסיס לטענה הוא שאדם חסר כשירות קוגניטיבית, אינו מסוגל להגיע להחלטות רציונליות ולהבין את משמעותה של עריכת צוואה והשלכותיה".

עו"ד דוד מאור, צילום: מיכאל צור

"אי כשירות משמעותו מצב נפשי או קוגניטיבי שיכול לנבוע מדמנציה, מחלת נפש, השפעת תרופות ממכרות ועוד, המונע מאדם להבין את משמעות מעשיו. בהקשר לצוואות, הנערכות לרוב על ידי אנשים מבוגרים, ההתייחסות היא בעיקר, לירידה קוגניטיבית הנובעת ממצבי דמנציה".

כיצד למעשה מוכיחים אי כשירות לעריכת צוואה?

"נטל הוכחת אי הכשירות של מצווה לעריכת צוואה, מוטל על מי שמגיש את תביעת ההתנגדות בעניינה. על התובע להציג הוכחות אודות מצבו הרפואי ואי כשירותו הקוגניטיבית של המצווה במועד עריכת הצוואה, באמצעות חוות דעת רפואיות או עדויות של אנשים קרובים למצווה".

"את חוות הדעת הרפואיות שיש להציג לבית המשפט במקרים הללו, הן של מומחים כמו נוירולוג, פסיכיאטר או גריאטר, על פי המקרה".

כך לדוגמה, מספר עו"ד מאור: "ליווינו במשרדנו מקרה של מנוחה אשר הורישה את עיזבונה לאחת מבנותיה. לאחר בירור מעמיק, גילינו כי המנוחה אושפזה בבית חולים פסיכיאטרי עקב שני ניסיונות התאבדות - כאשר אחד מן המקרים התרחש ימים ספורים לפני כתיבת הצוואה. בעת עריכת הצוואה, המנוחה לא צירפה בדיקת כשירות קוגניטיבית המעידה על כשירותה".

"לבסוף, הצוואה נפסלה, משום שהצגנו הוכחות חד משמעיות לכך שהמנוחה סבלה מאי כשירות רפואית-נפשית בעת כתיבת הצוואה".

מהן ההשלכות של קבלת ההתנגדות לצוואה?

"אם הצליח התובע להוכיח שהמצווה אכן סבל מאי כשירות, תיפסל הצוואה, חלקים ממנה או כולה. משמעות הדבר שהוראותיה של הצוואה לא יקוימו ועיזבונו של המנוח, יחולק בין יורשיו על פי עקרונות  חוק הירושה, שעל פיהן ההורשה מתבצעת לפי קרבת המשפחה למנוח, במעגלים ההולכים ומתרחבים, כאשר על מעגל היורשים הראשון, נמנים בן או בת זוגו וצאצאיו".

 מהי חשיבותה של חוות דעת רפואית לתקפות צוואה?

"על-מנת להתמודד מראש עם טענות עתידיות אפשריות לאי כשירות קוגניטיבית של מצווה בזמן עריכת צוואה, מומלץ לצרף לצוואה חוות דעת רפואיות, המעידות על כשירות".

"צירוף של חוות דעת רפואית, מומלץ בעיקר במקרים שבהם המצווה הוא מבוגר מאוד, חולה במחלה כרונית, פיזית או נפשית, נוטל תרופות בקביעות, או נמצא במצב פגיע להפעלת לחץ או השפעה בלתי הוגנת".

עוד מוסיף עו"ד מאור ומסביר: "חוות הדעת של המומחה, צריכה להעיד על בדיקה מקיפה שערך למצווה ועל כך שמצא אותו כשיר לכתיבת צוואה מבחינת מצבו הקוגניטיבי וצלילות דעתו ומבחינת ההבנה של משמעות הצעד" .

"חשוב לציין שחוות דעת רפואית המצורפת לצוואה, עשויה למנוע סכסוכי יורשים לאחר מות המצווה, תוך ערעור על תקפות הצוואה. חוות הדעת היא נדבך חשוב בהוכחת התקפות המשפטית והאותנטיות של צוואה, עריכתה ללא השפעות פסולות והיות המצווה מודע למעשיו ולהחלטותיו".

"למרות שחוות דעת של מומחה כרוכה בעלויות, מומלץ בחום לא לוותר עליה, בעיקר כאשר גיל המצווה הוא מעל ל-65, הוא חולה במחלה קשה, סובל מהפרעה פסיכיאטרית, או מראה ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, בזיכרון, בהתמצאות ובתפקוד".

מי נותן חוות דעת על כשירות קוגניטיבית לעריכת צוואה?

"בעיקרון, רופא מומחה הוא שמצביע על כשירותו המשפטית של המוריש. חוות הדעת הרפואית לצורך עריכת צוואה צריכה להיות מותאמת לגיל המצווה, למצבו הבריאותי ולמצבו הנפשי והקוגניטיבי. כאשר מדובר באדם מבוגר, שייתכן שבשל גילו חווה ירידה קוגניטיבית, נדרשת חוות דעת של פסיכוגריאטר מוסמך".

"על איש המקצוע לפגוש את המצווה בסמוך למועד עריכת הצוואה ולבצע בדיקה מקיפה, הכוללת שיחה, תשאול ומבחן קוגניטיבי, על פי קריטריונים שונים הנהוגים בתחום. זאת כדי לברר האם המצווה מבין את המטרה והמשמעות של עריכת צוואה, מודע להיקף ולפרטי עיזבונו ולזהות המוטבים, שהוא מבקש לקבוע בצוואה".

"יש לדעת, שהמומחים שחוות דעתם תהיה קבילה בבית המשפט, הם כאלה הממונים על ידי בית המשפט עצמו ולא על ידי מי מהצדדים", מדגיש עו"ד מאור ומוסיף: "המומחים מחויבים לפעול בהתאם לכללים, מבחנים וקריטריונים סדורים וקבועים מראש".

"על חוות דעת רפואית שניתנה למצווה, ניתן גם לערער בבית המשפט. קיימים מבחנים לפסילת חוות דעת רפואית המצורפת לצוואה. לעיתים ניתן לפסול חוות דעת כזאת, בטענות שנפל פגם בהתנהלות המומחה או בעריכת חוות הדעת, או שהיא שגויה מבחינה עובדתית או מקצועית".

מה החשיבות של ליווי וייעוץ משפטי בעריכת צוואה?

"כדי למנוע הגשת התנגדויות נגד צוואה בניסיון לפסול אותה, בין השאר על רקע אי כשירות קוגניטיבית של המצווה, חשוב להסתייע בעת עריכתה בעזרתו של

עורך דין מומחה לצוואות וירושות".

"עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום, יוכל לעמוד על מצבו של המצווה לפני עריכת הצוואה ולהמליץ בעת הצורך, לגבות את הצוואה בחוות דעת רפואית, לרבות התקשרות עם המומחים המתאימים, כדי להבטיח את תקפותה המשפטית, את המימוש המלא של רצונות המצווה ואת זכויות המוטבים בצוואה".

במקרה הנוכחי, הצלחנו להוכיח שכל הסימנים – כמו גם האופן והתיזמון בו הוכנה ונכתבה הצוואה – הצביעו על כך שהמהלך אינו 'נקי' ועומד בכללים של הדין, ולכן דינה של הצוואה שהוצגה היה להיפסל.

הלקח הוא שגם לכתיבת הצוואה רצוי להתייעץ עם עורך דין מומחה – וגם כדי להתנגד לצוואה צריך עורך דין שיכול לסייע באופן יעיל בהתנגדות לצוואה 'בעייתית'...

למידע נוסף וייעוץ ראשוני כנסו לקישור:

https://law-d.com/yerusha/

בשיתוף עו"ד דוד מאור

כדאי להכיר