גל החום הקיצוני שהחל היום (חמישי) מכניס את רובנו אל הבתים והמשרדים הממוזגים. אבל יש כאלה שלמרות הטמפרטורות מרקיעות השחקים, הלחות ועומסי החום, ממשיכים לעבוד תחת השמש הקופחת. מדובר בעובדים במקצועות שונים שנשארים בשטח, מבצעים עבודה פיזית מאומצת ומתחזקים תשתיות חיוניות.
שוחחנו עם שניים מהעובדים הללו כדי לשמוע על העבודה בתנאים קיצוניים וכיצד הם מתמודדים עם האתגרים.
אבי טובי, מנהל מדור קשר ורום בבזק אגף ביצוע צפון, אחראי על כלל התרנים ומערכות התקשורת המותקנות עליהם. חלק מהתרנים מגיעים לגובה של 100 מטר, ותפקידו כולל גם אחריות לקליטת טלוויזיה, רדיו וקשר ימי ואווירי.
"יש לנו ניסיון של שנים רבות בעבודה בתנאי מזג אוויר קיצוניים", מסביר טובי. "אנחנו לא נכנסים לחרדה או פחד משתק. להפך - אירועי קיצון כאלה רק מחדדים אותנו והופכים אותנו ליותר מדויקים בעקבות האתגר הגדול".
הוא מתאר תחושת שליחות: "יש לנו במצבים האלה אחריות גדולה מאוד ואף סוג של שליחות. אנחנו מרגישים ממש כמו יחידת קומנדו של בזק - המטרה שלנו היא לאפשר תקשורת רציפה ואיכותית".
ההיערכות לעבודה בתנאים קשים מתבססת על נהלים קפדניים. "חוקי העבודה מגדירים לנו מתי לעצור וכיצד לתכנן את המשך העבודה", אומר טובי. "בבוקר של יום שרב קיצוני מכריזים בצורה ברורה שמדובר בעבודה במזג אוויר קיצוני".
לדבריו, "כשאפשר לדחות ולא מדובר בדחיפות - לא מבצעים את העבודה. אם מדובר בעבודה חיונית ומיידית - מתחילים מוקדם בבוקר, מסיימים יותר מוקדם, מגדילים את הצוותים לתחלופה ומרבים בהפסקות שתייה. מנהלי הצוותים מוודאים שהבריאות הפיזית מתאימה למשימה ומספקים כמויות מים גדולות".
התשישות בקיץ משמעותית יותר, מודה טובי, גם בהשוואה לרוחות החורף שיכולות לגרום לעייפות כשעובדים על תרנים הממוקמים על הרים.
למרות המאמץ הפיזי והנפשי, טובי שולל לחלוטין מחשבות על פרישה: "כדי להיות מטפס תרנים בגובה כזה, צריך להיות קצת 'משוגע לדבר' ולאהוב את העבודה הפיזית בחוץ. בזק מאפשרת לנו לעשות את הדבר שאנחנו הכי אוהבים ועוד משלמת עבור זה".
הוא מתאר את הייחודיות בעבודתו: "במסגרת הטיפוס אנחנו נחשפים למקומות ונופים שאין סיכוי שתחווה במקום אחר, בנוסף לתחושת עשייה משמעותית. למשל בערב ראש השנה, כשישבתי עם המשפחה לארוחה, קיבלתי טלפון לתקן נקודת תקשורת קריטית עבור יחידה צבאית. בלי להתלבט, קמתי וטיפלתי. זה התפקיד שלנו, אנחנו גאים בו ומבינים את עומק המשימה".
ציוד מיוחד לימי החום
ראובן לזמי, סייר רכוב של "דרך בטוחה" מקבוצת דרייב, נע בכבישים המהירים לפתרון תקלות ומניעת פקקים בעקבות רכבים תקולים.
"אנחנו עובדים בכל מזג אוויר - גם בגשם, גם בחום", אומר לזמי. "כסיירים אנחנו נותנים עזרה לאנשים שנתקעים בצד הכביש, בדרך לעבודה, הביתה או לחופשה. אנחנו נמצאים במקום שמשתמש הדרך לא מצפה לו, כאשר הוא מרגיש חוסר אונים".
הוא נותן דוגמה עדכנית: "ממש עכשיו סייענו למשפחה עם חמישה ילדים שנתקעו בדרך לחופשה. במקום שיחכו חמש שעות לגרר, פתרנו את הבעיה והם המשיכו לדרך. עשינו להם צ'ק-אין מוקדם. התחושה שעזרת למישהו ברגע קשה מאפשרת להתגבר על כל מזג אוויר".
ההכנה לעבודה בקיץ כוללת ציוד מיוחד: "תמיד יש לי ברכב קולר עם מים קרים וקרח, גם עבורי וגם עבור משתמשי הדרך. האנשים שנתקעו לא תכננו את זה ולרוב אין להם שתייה. יש לנו מים לספק, קרח, ומי שנתקע בלי מזגן יכול לחכות ברכב שלנו הממוזג".
תחושת השליחות מנצחת
למרות הקושי, לזמי נהנה מעבודתו: "אחרי העבודה יש תחושה טובה. אני עובר מאירוע לאירוע ורוצה להספיק כמה שיותר. כשמסתיימת המשמרת אני לפעמים מתבאס. החיוך גדול יותר כי סייענו להצלת חיים ולעזור לאנשים להגיע הביתה בשלום".
גם הוא מתכנן עוד שנים רבות בתחום: "מעולם לא עבר לי בראש לפרוש. אני נהנה כי זו תחושת שליחות - אנחנו נותנים מענה שהוא בגדר הצלת חיי אדם. היו מקרים שחילצנו אישה שעמדה ללדת, הזמנו סיוע לפינוי ודאגנו לה תוך אבטחת הנתיב מפני רכבים במהירות. יש מקרים של אנשים הממהרים לבית חולים או לניתוח שנתקעו. אנחנו עוזרים לאנשים ואין משהו ממלא יותר מזה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
