רוצים להוריד את לחץ הדם? מחקר חדש מציע שבננה עשויה להיות התשובה. למה? ביקשנו מקלוד להסביר.
מדענים מאוניברסיטת ווטרלו בקנדה גילו שתזונה עשירה באשלגן יכולה להפחית משמעותית את לחץ הדם – אפילו כאשר ממשיכים לצרוך כמות סבירה של מלח, שכידוע תורם (לא גורם!) ללחץ דם גבוה.
בננות ידועות כמקור עשיר באשלגן, ומציעות פתרון טבעי ונגיש לבעיה הבריאותית הנפוצה. המחקר, שפורסם בחודש שעבר ב-American Journal of Physiology-Renal Physiology, מאתגר את המוסכמה המסורתית לגבי ניהול יתר לחץ דם, ומציע שאשלגן ראוי ליותר תשומת לב בבחירות התזונתיות שלנו.
באמצעות סימולציות מחשב, החוקרים מצאו שהכפלת צריכת האשלגן הפחיתה את לחץ הדם בעד 14 מ"מ כספית בגברים ו-10 מ"מ כספית בנשים. להשוואה, תרופות רבות ללחץ דם שואפות להפחית קריאות בשיעורים דומים.
האפקטים המיטיבים של אשלגן נמשכו גם כאשר צריכת המלח נשארה גבוהה, מה שאולי מעלה אפשרות לקזז חלקית את ההשפעות המזיקות של מזונות עתירי מלח באמצעות צריכת מזונות עשירים באשלגן, כמו בננות.
כיצד פועל האשלגן?
כשצורכים מזונות עשירים באשלגן, מערכת העיכול שולחת אותות מיידיים לכליות, עוד לפני ששינויים ברמות האשלגן בדם מתרחשים. מערכת "ההזנה המוקדמת" הזו מפעילה הפרשת אשלגן מוגברת בשתן.
בטווח הארוך, צריכת אשלגן גבוהה גורמת לכליות להפחית ספיגה מחדש של נתרן – הרכיב הנותן למלח את טעמו. הדבר מוביל להפרשת נתרן גדולה יותר, מפחית את נפח הנוזלים בכלי הדם וכך מוריד את לחץ הדם.
בננה ממוצעת מכילה כ-422 מ"ג אשלגן, שהם כ-9% מהצריכה היומית המומלצת. אכילת בננה אחת ביום יכולה לתרום משמעותית לאיזון רמות האשלגן בגוף, במיוחד כשמשלבים אותה עם מזונות עשירי אשלגן נוספים, כמו תפוחי אדמה (עם הקליפה – תפו"א בינוני שלם עשוי להכיל כמעט גרם שלם, או 1,000 מ"ג, של אשלגן – כשליש מהצריכה היומית המומלצת), תרד (מעל 800 מ"ג לכוס מבושלת), פטריות פורטבלו (מעל 600 מ"ג לכוס מבושלת), קטניות (בממוצע בין 600 ל-700 מ"ג לכוס מבושלת, עדשים 730, שעועית לבנה כ-600), דלעת (כ-560 מ"ג לכוס מבושלת), אבוקדו (כמעט 500 מ"ג לחצי פרי) ועוד. משמשים מיובשים הם כנראה השיאנים, עם 1,100-1,500 מ"ג (כלומר גרם עד גרם וחצי) לכוס – אך הם גם מפוצצים סוכר, ורצוי להיזהר שלא לצרוך מהם יותר מדי.
בנוסף לתמיכה בלחץ דם בריא, בננות מספקות גם סיבים תזונתיים, התורמים לבריאות העיכול; ויטמינים חיוניים, כמו B6; ופחמימות מורכבות, המספקות אנרגיה מתמשכת.
המחקר מדגיש שהיחס בין אשלגן לנתרן עשוי להיות חשוב יותר מצריכת הנתרן הכוללת לבדה, מה שמדגיש את החשיבות של תזונה מאוזנת. צריכת יותר פירות וירקות, תוך הגבלת מזונות מעובדים, היא צעד ראשון מצוין. התזונה עשירת האשלגן שאכלו אבותינו כנראה הגנה עליהם מפני יתר לחץ דם, אפילו עם צריכת מלח גבוהה יחסית – איזון שהרגלי האכילה המודרניים, עם יותר ויותר מזונות מומלחים בהפרזה, הפרו באופן גובר.
הנשק הסודי נגד לחץ דם גבוה: בננות 🍌 (אבל לא רק)
מחקר גילה שצריכה קבועה של בננות, או שלל פירות וירקות אחרים, עשויה לאזן את ההשפעות המזיקות של מלח על לחץ הדם. איך זה קורה ומהם הפירות והירקות המומלצים?
Load more...

![[object Object]](/wp-content/uploads/2024/05/15/06/whatsapp-israelhayom-m-150-.gif)