מגיל צעיר הרגילו אותנו לרעיון שסוכר הוא האויב הגדול של בריאות השיניים – אבל מחקר חדש מאוניברסיטת קורנל מגלה שמזונות עמילניים עשויים להיות מסוכנים לא פחות, במיוחד עבור אנשים בעלי מבנה גנטי מסוים. קלוד מבשרת לנו את בשורת האיוב.
צוות חוקרים בהובלת ד"ר אנג'לה פול מהמחלקה למדעי התזונה גילה שמספר העותקים של הגן AMY1, האחראי על ייצור אנזים עמילאז בריר, שמתחיל לפרק עמילן בפה, משפיע על תגובת החיידקים בפה למזונות עמילניים.
"רוב האנשים הוזהרו שאם אוכלים הרבה סוכר, חשוב לצחצח שיניים", אומרת פול. "הממצא החשוב כאן הוא שבהתאם למספר העותקים של גן AMY1 אצלכם, ייתכן שתרצו להקפיד באותה מידה על צחצוח שיניים לאחר אכילת מזונות עמילניים".
מספר העותקים של הגן AMY1 משתנה מאוד בין אנשים – מ-2 ועד 20. אנשים עם יותר עותקים מייצרים יותר עמילאז בריר ומפרקים מזונות עמילניים ביעילות רבה יותר.
הקשר בין מזונות עמילניים לחיידקים גורמי עששת
החוקרים גידלו חיידקים מדגימות רוק של 31 מבוגרים עם מספר משתנה של עותקי גן AMY1 בתנאי מעבדה. הם יצרו תרביות דמויות פלאק דנטלי עם וללא עמילן, כדי לראות כיצד החיידקים יגיבו.
הממצאים, שפורסמו בכתב העת Microorganisms, היו מפתיעים: חיידקים מאנשים עם מספר גבוה של עותקי AMY1 הגיבו אחרת לעמילן מאשר אלה מאנשים עם פחות עותקים. בנוכחות עמילן, שני סוגי חיידקים – Veillonella ו-Atopobium – היו פחות נפוצים בדגימות מתורמים עם מספר גבוה של עותקי AMY1. שני החיידקים הללו קושרו לעששת ולמחלות חניכיים.
"אם למישהו יש מספר עותקים גבוה, הוא מפרק עמילן ביעילות, וחיידקים שאוהבים את הסוכרים הללו יגדלו יותר בפה של אותו אדם", הסבירה פול.
מזונות עמילניים שכדאי להיזהר מהם
המחקר מצביע על כך שמזונות עמילניים מסוימים עלולים להצריך תשומת לב מיוחדת לצחצוח, במיוחד אם יש לכם מספר גבוה של עותקי הגן AMY1: לחם מקמח לבן, פסטה ואטריות, אורז לבן, קרקרים ובייגלה, חטיפי תפוחי אדמה כמו צ'יפס, פירה תפוחי אדמה, דגני בוקר, מאפים וסופגניות, עוגיות ועוגות, בצק פיצה, בייגלס, חטיפים מבוססי תירס ושיבולת שועל דקה.
מזונות עמילניים בסיכון נמוך יותר כוללים אורז מלא, לחם מדגנים מלאים, שיבולת שועל גסה, קינואה, שעורה, קטניות, בטטות ופסטה מחיטה מלאה.
גישה מעשית לשמירה על בריאות השיניים
מכיוון שהמחקר עדיין מתפתח ובדיקות גנטיות אינן נגישות בקלות, גישה הגיונית תהיה לשים לב כיצד השיניים והחניכיים שלכם מגיבות למזונות עמילניים, לצחצח לאחר צריכת מזונות עמילניים מעובדים ללא קשר למבנה הגנטי שלכם, ולשקול לאמץ את עקרון הזהירות המונעת – להניח שיש לכם עותקים רבים יותר של הגן AMY1 ולהתאים את היגיינת הפה.
ממצאים אלה עשויים בסופו של דבר להוביל לטיפול דנטלי מותאם יותר לכל אדם. אם מספר העותקים של הגן AMY1 משפיע על האופן שבו החיידקים בפה מגיבים לעמילן, רופאי שיניים עשויים יום אחד להציע המלצות תזונה והיגיינה שונות בהתאם לפרופיל הגנטי של המטופל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו