המנהג של ישיבה עם הלפטופ בבית קפה ועבודה תוך שהרגל מתופפת לקצב המוזיקה שברקע במשך שעה-שעתיים מוכר לישראלים רבים – אבל מוזיקת רקע במקום או זמן העבודה לא תמיד מועילה לפריון. קחו למשל את הבריסטה שמגיש לכם את הקפה כל שעה ונאלץ להאזין לאותו פלייליסט פעם אחר פעם במשך כל המשמרות השבוע. מחקר חדש חושף כי עבורו, ועבור רבים אחרים, המוזיקה הזו עלולה לפגוע בפריון. נעזרנו בקלוד כדי להבין איך מוזיקה יכולה דווקא להוריד את הפרודוקטיביות בעבודה.
חוקרים מאוניברסיטת אוהיו סטייט, אוניברסיטת אילינוי בשיקגו והפוליטכניק של הונג קונג טבעו את המונח "חוסר התאמה מוזיקלית במקום העבודה" כדי לתאר תופעה זו. מחקרם, שפורסם לאחרונה ב-Journal of Applied Psychology, מראה כיצד ההיבט השולי לכאורה של סביבת העבודה משבש את מצב הרוח והתנהגות העובדים.
המחקר כלל שני שלבים: ניסוי מקוון עם 166 עובדים במשרה מלאה, ומעקב אחר 68 עובדי שירות במשך שלושה שבועות. התוצאות הראו כי כאשר עובדים נאלצים להאזין למוזיקה שאינה תואמת את צרכיהם, מתרחשות שתי תופעות עיקריות: ירידה ברגשות חיוביים ועלייה בעייפות מנטלית. שינויים אלה משפיעים לרעה על התנהגותם כלפי מקום העבודה – הם נוטים פחות להתאמץ מעבר למינימום הנדרש ולהתרשל או להפר כללים קטנים לעתים קרובות יותר.
לא כולם מגיבים באותה מידה: אנשים מסוימים מסננים רעשי רקע טוב יותר מאחרים – תכונה המכונה "יכולת סינון גירויים". עובדים המתקשים לסנן צלילים לא רצויים סובלים יותר כאשר הם נאלצים להאזין למוזיקה שאינה מתאימה לצרכיהם.
החוקרים הציעו מספר פתרונות מעשיים:
- מתן השפעה רבה יותר לעובדים בבחירת המוזיקה בשעות שאינן עמוסות;
- הצעת אטמי אוזניים איכותיים החוסמים מוזיקה אך מאפשרים שיחה;
- יצירת אזורים שקטים להפסקות;
- שימוש באוזניות הולכת עצם, כדי שיוכלו לשמוע את המוזיקה המועדפת עליהם בלי לאטום את אזניהם בפני לקוחות.
עבודה מרחוק מהווה יתרון בכל הקשור למוזיקה, בשל היכולת לשלוט בסביבת הצליל האישית, דבר שחברות יכולות להדגיש בתהליכי גיוס עובדים.
החוקרים מסכמים כי כאשר יש חוסר התאמה בין העובדים למוזיקה במקום העבודה, כולם מפסידים: עובדים מרגישים גרוע יותר, מתנהגים בצורה פחות מועילה, ולעתים אף עובדים בכוונה בצורה גרועה. תיקון בעיית חוסר ההתאמה המוזיקלית עשוי לשפר את האווירה והמצב עבור העובדים ובעלי העסקים יחד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו