בני נוער כיום מתמודדים עם אתגר שהוריהם מעולם לא נאלצו להתמודד איתו: הלחץ להיות זמינים באופן קבוע לחבריהם ברשת. מחקר חדש מאוניברסיטת פדובה באיטליה, שפורסם ב-Frontiers in Digital Health, חושף כיצד הלחץ הזה יוצר מתח במערכות היחסים האמיתיות של נערים. נעזרנו בקלוד כדי לסכם את הממצאים.
אכזבה דיגיטלית
החוקרים עקבו (ברשות, כמובן) אחר כ-1,200 בני נוער במשך 6 חודשים, וזיהו שני סוגים עיקריים של מתח דיגיטלי שבני נוער חווים: "מלכודת" – הלחץ שמתבגרים מרגישים להיות תמיד זמינים ולהגיב לחבריהם ברשת, ו"אכזבה" – התחושה כשחברים אינם מגיבים מהר או לעתים תכופות כפי שמצופה מהם.
באופן מפתיע, לא הלחץ להיות זמין הוא שגורם לרוב הבעיות, אלא האכזבה כשחברים אינם ‘זמינים’. "אכזבה מציפיות שלא מומשו ברשתות חברתיות היא גורם חזק יותר לקונפליקטים חברתיים מאשר הלחץ להיות זמין באופן קבוע", אומרת פדריקה אנג'ליני, מובילת המחקר.
כאשר בחנו מאפיינים שונים של רשתות חברתיות, החוקרים גילו שהתוכן הוויזואלי (תמונות, סרטונים, סטוריז) היה הגורם המשמעותי ביותר ליצירת אכזבה וקונפליקט. "תוכן ויזואלי מקל על בני נוער לראות מה חבריהם עושים בכל רגע נתון. אם מתבגרים מבחינים שחבריהם פעילים ברשת או מבלים עם אחרים בזמן שהם מתעלמים מההודעות שלהם – הם עלולים להרגיש מודרים, מקנאים או דחויים", מסבירה אנג'ליני.
בנים ובנות חווים את הלחצים באופן שונה במקצת: בנים שראו את הרשתות החברתיות כזמינות ביותר דיווחו בפועל על תחושת "מלכודת" פחותה בהשוואה לבנות, אולי בשל ציפיות שונות לזמני תגובה בין קבוצות חברים שונות.
עזרה בניווט חברויות
הורים ומחנכים יכולים לעזור לבני נוער לפתח הרגלים בריאים יותר ברשתות חברתיות. לימוד אסטרטגיות להגנה על בריאותם הנפשית ברשת הוא קריטי. לדברי אנג’ליני, "הרגל אחד כזה יכול להיות קביעת גבולות, למשל תכנון זמני 'אופליין' או ניהול התראות. כשזה נעשה בשיחה עם חברים, זה יכול גם לעזור להפחית אי הבנות".
החוקרים ממליצים גם לעזור למתבגרים להבין שלא כל הודעה דורשת תגובה מיידית – דבר שיכול להפחית מתח תוך שמירה על חברויות בריאות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו