מחקר שנערך על ידי חוקרי התנהגות בעלי חיים במכון ההודי למדע וחינוך מחקרי חשף העדפה בקרב כלבי הרחוב החופשיים בהודו: הם בוחרים באופן עקבי בקערות צהובות על פני צבעים אחרים. עם זאת, בניגוד לבדיחה הצפויה בעקבות המדינה שבה נערך המחקר, זה לא בגלל האהבה המקומית לקארי – אלא תכונה פיזית של כלבים בכל העולם. Claude מסבירה לנו את המסקנות.
המחקר, שפורסם לפני חודש בכתב העת Animal Cognition, התמקד ב-458 כלבי רחוב מאזורים כפריים, חצי-עירוניים ועירוניים סביב קולקטה, שם הם ניזונים בדרך כלל על ידי מקומיים בקערות המושארות ברחובות.
ראייה שונה, העדפה ברורה
מדענים יודעים זה זמן רב שלכלבים יש רק שני סוגים של קולטי אור קוניים בעיניהם, לעומת לשלושה בבני אדם. הבדל פיזיולוגי זה גורם לכלבים לתפוס צבעים אחרת – בעוד שהם יכולים להבחין בין כחול לצהוב, צבעים כמו ירוק, כתום ואדום נראים להם כגוני אפור או צהוב עמומים. צוות המחקר שיער שרגישות מוגברת זו לצהוב עשויה להשפיע על העדפות הכלבים.
הניסויים
המדענים ערכו שני ניסויים: בראשון, 134 כלבים קיבלו בחירה בין שלוש קערות מלאות מזון בצבעים שונים שהונחו על הקרקע. 72 כלבים – יותר ממחצית – בחרו בקערה הצהובה. כאשר הניסוי חזר על עצמו עם קערות ריקות, התוצאות נשארו עקביות.
ממצא מפתיע אף יותר נחשף בניסוי השני, כאשר הכלבים נדרשו לבחור בין קערות צהובות ריקות וקערות אפורות מלאות באוכל – 41 מתוך 52 כלבים עדיין העדיפו את הקערה הצהובה, למרות שהייתה ריקה.
כדי לשלול הסברים אפשריים אחרים, החוקרים ערכו ניסוי שלישי, שבו כיסו את הקערות כדי להסתיר את צבען. בתרחיש זה, הכלבים בחרו באקראי, מה שמאשר שצבע, ולא ריח או גורם אחר, הוא שהוביל את הבחירות הקודמות שלהם.
תיאוריות והשלכות
החוקרים ניסו להציע הסברים אפשריים להתנהגות זו, כולל תיאוריית הערך האקולוגי והיפותזת הביטחון המיני, אך הם מודים שאף אחד מהם אינו מניח את הדעת. הצוות אומר כי יש צורך במחקר נוסף כדי להבין את היתרונות האקולוגיים שהובילו להתפתחות העדפת צבע ייחודית זו בקרב כלבים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו