נמאס לכם מהפקקים? ברוב ערי ישראל או לפחות במישור החוף והשפלה), הפתרון האידיאלי עבור מי שגר ועובד באותה עיר הוא קורקינט חשמלי, שמאפשר לעקוף את הפקקים ולא דורש רישיון מיוחד (בניגוד לאופנוע). אבל איך בוחרים קורקינט חשמלי, בין הדגמים הוותיקים של שיאומי במעט יותר מ-1,000 שקל ועד דגמי אינוקים שמגיעים ל-5 ספרות? ביקשנו מ-Claude למנות לנו כמה מהשיקולים שצריך לחשוב עליהם.
טווח נסיעה וסוללה
בדקו את טווח הנסיעה המקסימלי של הקורקינט. אל תסתפקו בטווח המוצהר על ידי היצרן, משום שהוא נמדד בתנאים אופטימליים. הטווח בפועל יהיה נמוך משמעותית ותלוי במשקל הרוכב, תנאי הדרך והטופוגרפיה (עליות/ירידות). נסו לקבל את הכלי לנסיעת מבחן, או לבדוק סקירות של אנשים שנסעו איתם בתנאים ריאליים ומדדו את הטווח.
עוצמת המנוע
לפי החוק הישראלי, אסור למכור כאן קורקינטים עם מנוע בעוצמה של יותר מ-250 ואט. עם זאת, רוב הדגמים הנמכרים בחנויות מגיעים עם מנועים חזקים יותר (לרוב 300/350 ואט) שהוגבלו ברמת התוכנה לנצל רק 250 מהם. למרות זאת, דגמים בעלי מנועים חזקים יותר מן הסתם יגיעו ל-250 ואט מהר יותר – כלומר, ההאצה שלהם תהיה טובה יותר, והם יתקשו פחות לסחוב רוכב ממוצע.
משקל מקסימלי
למרות המשפט הקודם, חשוב לבדוק שהקורקינט מתאים למשקל שלכם. לכל דגם יש מגבלת משקל מקסימלית שונה, ועוצמת המנוע לא קשורה בהכרח למשקל המקסימלי. ישנם גורמים נוספים שמשפיעים עליו, כמו חומרי השלדה והגלגלים. לכן, חשוב לא לחרוג מהמשקל המוצהר של הדגם שלכם לשמירה על הבטיחות ועל אורך חיי המוצר.
התאמה למבנה גוף
אנחנו יודעים שזה נשמע מוזר, אבל קורקינטים שונים מתאימים לאנשים במידות שונות. למה אנחנו מתכוונים? כלים רבים מגיעים עם כידונים נמוכים מדי לחלק גדול מהגברים הבגירים בישראל, וכמה וכמה דגמים מגיעים עם משטחי רגליים קצרצרים שלא יתאימו לבעלי מידת נעליים באמצע טווח ה-40. חשוב לבדוק שהקורקינט מתאים לגובה ולמידת הנעליים שלכם.
נציין כי למרות הפופולריות של קורקינטים עם משטח רגליים רחב, שמאפשר לעמוד "רגיל" (שתי רגליים מקבילות ומופנות קדימה), מדובר בדרך מאוד לא בטיחותית לרכוב – תמיד שימו רגל אחת לפנים ואחת לאחור.
בלמים
בדקו את סוג מערכת הבלימה ואיכותה. קיימים סוגים שונים של בלמים בקורקינטים: דיסק (מכני או הידראולי) נחשב לעוצמתי ביותר והקל ביותר לתחזוקה, אך היקר ביותר; בלמי תוף, עמידים יותר ודורשים מעט מאוד תחזוקה, אך חלשים יותר, כבדים יותר וקשים יותר לטיפול אם דרוש כזה; בלמי רגל, שבולמים ע"י לחץ של הרגל על הגלגל האחורי, ועלולים לשחוק אותו וגם ליהרס בעצמם; ובלמים אלקטרוניים.
מומלץ לבחור קורקינט עם בלמים גם בגלגל הקדמי וגם האחורי, ולהעדיף בלמי דיסק. באשר למיקום הדיסק, מדובר בעניין של העדפה: דיסק על הגלגל הקדמי בולם הכי מהר, אך עלול "לזרוק" את הרוכב מהכלי ואף לגרום לו להתהפך בעצירות דרמטיות, בעוד דיסק על הגלגל האחורי בולם לאט יותר.
גלגלים
גלגלים גדולים יותר מספקים נסיעה יציבה ונוחה יותר, במיוחד בדרכים משובשות כמו אלו הנפוצות באזורי דרום ת”א ובני ברק. קורקינטים רבים מגיעים עם גלגלי 8-9 אינצ’, שעלולים לסבול (ולגרום גם לרוכבים לסבול) בכבישים משובשים. בארץ רצוי להעדיף גלגלים גדולים יותר. (10-12 אינצ’).
בנוסף, בדקו גם את סוג הגלגלים – לכל סוג יש יתרונות וחסרונות. למשל, גלגלים ללא אוויר, בעלי מבנה כוורת בחלקם החיצוני, לא "יתפנצ’רו" לעולם, אך נחשבים לפחות עמידים ויציבים; גלגלים בעלי צינור אוויר מלא מספקים נסיעה נוחה אך סובלים מתקרים; וגלגלים בעלי צמיגי אוויר מאחורי שכבת בידוד או ללא צמיג כלל מציעים פחות סיכון לתקרים עם יותר יציבות.
בולמי זעזועים
קורקינט עם מערכת בולמי זעזועים יספק נסיעה נוחה יותר, במיוחד בדרכים משובשות. עם זאת, זה מוסיף למשקל ולמחיר הקורקינט, וגם נשחק עם הזמן ומעלה את מחיר התחזוקה.
משקל
אם אתם צריכים להעלות את הקורקינט במדרגות או לרכב גדול יותר כמו מכונית או רכבת, תעדיפו כנראה להתרחק מהכלים הכבדים (בארץ מותר למכור קורקינטים עד משקל של 30 ק"ג, והקלים ביותר שוקלים כמחצית מזה).
מנגנון קיפול
בדקו את איכות מנגנון הקיפול ואת קלות השימוש בו. מנגנון איכותי וקל להפעלה חשוב לבטיחות ולנוחות השימוש היומיומי, במיוחד לאלה שצריכים להעמיס את הקורקינט על כלי תחבורה אחר.
עמידות למים
בדקו את דרגת העמידות למים של הקורקינט. זה חשוב במיוחד אם אתם מתכננים לרכוב בתנאי מזג אוויר שונים. בכל מקרה, היזהרו במיוחד בעת רכיבה בימים גשומים – כבישים חלקים, גלגלים קטנים
תקציב
קבעו תקציב ריאלי, שכולל לא רק את מחיר הקורקינט, אלא גם אביזרי בטיחות נדרשים (קסדה, מנעול במקרה הצורך), ביטוח ותחזוקה שוטפת.
אחריות ושירות
בדקו את תנאי האחריות ואת זמינות חלקי החילוף. העדיפו לרכוש ממשווק מורשה, שיכול לספק שירות ותמיכה לאורך זמן.
רישוי
כידוע, בחודשים האחרונים נכנס לתוקפו החוק המחייב רישום קורקינטים באתר משרד התחבורה וחיבור לוחית רישוי לכידון. אל תשכחו לעשות זאת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו