X

חברים שלכם רואים תמיד את השלילי? זו לא אשמתם

ביהדות מוכר הכלל "הוי דן את כל האדם לכף זכות". כעת גילו מדענים כי אנשים שנוטים לכיוון ההפוך, לדון אנשים לכף חובה, לא בהכרח עושים זאת מרצונם, אלא בשל שוני בפעילות המוח

זו לא אשמתה שהיא מניחה שפגעת בה בכוונה. צילום: Thinkstock Photos

גם לכם יש חבר כזה שכל דבר קטן שאתם עושים ולא נראה לו טוב בעין גורם לו להרחיק מייד לתסריטים שליליים קיצוניים? הוא כנראה לא שולט על זה, כך גילו מדענים. Claude סייע לנו ללמד זכות על האנשים שלעולם לא מלמדים זכות על אחרים.

מחקר חדש, שפורסם בכתב העת Journal of Neuroscience, מצא דפוסים ייחודיים של פעילות מוחית שעשויים להסביר מדוע אנשים מסוימים נוטים להניח שבבסיסן של פעולותיהם של אחרים עומדות כוונות עוינות. נטייה זו, המכונה "הטיית ייחוס עוינות", גורמת לאנשים לפרש אפילו התנהגויות לא מזיקות כזדוניות.

החוקרים בחנו את הפעילות בקליפת המוח הקדם-מצחית – החלק במוח המעורב בקבלת החלטות, ויסות רגשי ופירוש מצבים חברתיים. באמצעות תרחישי אודיו של אינטראקציות חברתיות שליליות היפותטיות, החוקרים יכלו להבחין בין משתתפים עם רמות גבוהות או נמוכות של הטיית ייחוס עוינות בהתבסס על הפעילות באזור המדובר, ברמת דיוק של 75%.

"קליפת המוח הקדם-מצחית משלבת מידע חושי על העולם החיצוני עם מצבים ואמונות פנימיות", מסביר מחבר המחקר הבכיר, יואן צ'אנג ליונג מאוניברסיטת שיקגו. "זה עוזר לשלוט בדרך שאנחנו מגיבים למצבים חברתיים בהתבסס על הטיות שכבר הוגדרו". במלים אחרות, אצל אנשים שנוטים לראות כוונות רעות בכל מקום, קליפת המוח עוקפת את המציאות לטובת הנרטיב העוין שהם מצפים לו. הדבר מגבש את ההטיה שלהם לאורך זמן, גורם לתגובות אגרסיביות ולבעיות במערכות יחסים.

מצד שני, המחקר מצא שמשתתפים עם הטיית ייחוס עוינות נמוכה יותר קיבלו ציון גבוה יותר ב"מורכבות הייחוס" – היכולת לשקול מספר הסברים מורכבים להתנהגויות של אנשים. "טיפוח מורכבות ייחוס יכולה להיות אסטרטגיה פוטנציאלית לצמצום הטיית ייחוס עוינות, ובסופו של דבר לקדם אינטראקציות חברתיות בריאות יותר", אומרים החוקרים.

על ידי חשיפת המנגנונים המוחיים מאחורי התופעה, המדענים מקווים שניתן לפתח התערבויות ממוקדות יותר כדי להפחית הטיות והתנהגויות עוינות. זה יכול להביא יתרונות נרחבים לבריאות הנפש ומערכת היחסים עבור אנשים הסובלים מהמצב הזה, ואלה שחיים לצד אנשים כאלה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר