אחרי שנה של שבירת שיאים ב-2023, חברת החלל SpaceX התחילה גם את 2024 בשיגור היסטורי – והפעם לא בזכות השיגור עצמו, אלא בזכות מה שהיה עליו. נעזרנו ב-ChatGPT כדי להסביר.
אתמול (ד’) ב-5:44 לפי שעון ישראל, המריא טיל הפלקון 9 מבסיס חיל החלל ונדנברג בקליפורניה, כשהוא נושא על השלב העליון שלו 21 לוויינים לשירות האינטרנט הלווייני שלה, Starlink, אך שישה מהם היו ראשונים מסוגם בעולם – לוויינים בעלי יכולת תקשורת סלולרית.
לווייני תקשורת סלולרית הם מעין אנטנות סלולר חזקות במיוחד, שנועדו לספק "גישה חלקה לטקסט, קול ונתונים עבור מכשירי LTE (דור 4) ברחבי העולם", לדברי החברה. לוויינים כאלה מבטיחים לפתור שתי בעיות ברשתות סלולר קיימו: הראשונה היא "אזורים מתים", שבהם אין אנטנות סלולר מפאת חוסר הכדאיות של התקנתן במקומות שבהם לא גרים או עוברים הרבה אנשים, והשנייה היא הבטחת קישוריות רציפה גם במקרים של עומס קיצוני או אסונות שמשפיעים על רשתות הסלולר הקרקעיות, כפי שקרה בדרום הארץ ב-7 באוקטובר, כאשר מחבלי חמאס פגעו בין היתר בתשתיות חשמל ותקשורת.
הפעלת לווייני סלולר הותרה ל-SpaceX בחודש שעבר על ידי נציבות התקשורת הפדרלית (FCC) בארה"ב, לאחר ניסוי ראשוני בלווייני אבטיפוס. גם הלוויינים החדשים עדיין מוגדרים כ"ניסיוניים", עם חלון של 180 יום לבדיקה. התוכנית השאפתנית כוללת הפעלת כ-840 לוויינים כאלה, ש-60 מתוכם ייפרסו מעל ארה"ב והיתר בשאר העולם.
אחת מהמטרות של הניסוי היא ליצור רשת סלולרית עולמית, שבה מנויים יוכלו להשתמש בכל מקום שהם נמצאים בלי לרכוש תוכניות נדידה. עם זאת, מחירה צפוי מן הסתם להיות גבוה יותר מזה של שירותי סלולר מסורתיים, בדיוק כפי ששירות האינטרנט הלווייני של SpaceX עולה סכום גבוה משמעותית משירותי אינטרנט על בסיס כבלים מסוגים כאלה (נחושת) או אחרים (סיבים אופטיים).
ואם ההישג הזה לא מספיק, החברה רשמה שיגור מוצלח נוסף כמחצית היממה לאחר מכן, כאשר שיגרה לוויין שוודי בשעה 1:04 לפנות בוקר היום (ה’) לפי שעון ישראל. הלוויין שוגר לגובה של 35,000 ק"מ – מסלול גבוה פי 64 מזה של לווייני Starlink (כ-550 ק"מ). הסיבה היא שזה הגובה המיטבי עבור לוויינים שמיועדים לשמור על מיקום כבוע ביחס לסיבוב כדור הארץ – והלוויין השוודי מיועד להישאר מעל מדינת האם שלו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

