מתי בפעם האחרונה שילמתם בכסף מזומן? יש לכם בכלל שטרות בארנק? והאם בחנתם אותם לעומק בשנים האחרונות? בעשור הקודם, רגע לפני שכמעט כולם עברו לשלם על הכל דרך אפליקציות, הנפיק בנק ישאל את סדרת השטרות שיועדה להיות הכי קונצנזואלית בהיסטוריה – במקום פוליטיקאים, הם נשאו את דיוקנאותיהם של המשוררים והמשוררות הבולטים של הציונות, שעסקו בשיריהם באהבה לארץ ולתחייתה. לכבוד יום הולדתו של המשורר הראשון בסדרה החדשה, הנה כמה עובדות מעניינות על השטרות הישראלים והדמויות שמפארות אותם:
סדרת השטרות הנוכחית מכונה סדרה ג’. היא עוצבה על ידי אסנת אשל, וכוללת חידושים רבים, שחלקם נועדו להפוך את השטרות לקשים לזיוף ואחרים מיועדים להפוך אותם לידידותיים יותר לשימוש, גם לאנשים וגם למכונות. לדוגמא: כל השטרות בעלי רוחב אחיד של 71 מ"מ, אך אורכם שונה, עם הבדלים של 7 מ"מ שעולים לפי השווי: אורכו של שטר 20 שקל 129 מ"מ, 50 שקל 136 מ"מ, 100 שקל 143 מ"מ ו-200 שקל 150 מ"מ. ההבדלים מקלים גם על עיוורים וגם על מכשירים להבדיל בין השטרות, ומקובלים גם במדינות אחרות. בנוסף, כל שטר מצויד בקווים בולטים כדי להקל על עיוורים להבדיל ביניהם, ומגוון אמצעי אבטחה הכוללים פס זוהר,מנורה שמודפסת משני צידי השטר כך שמול האור ניתן לראות את כולה כציור אחד, ומילות השירים של המשוררים המודפסות בגופן זעיר בתוך דיוקנאותיהם.
תכנון הסדרה הסתיים ב-2014, וכבר בספטמבר של אותה שנה – לפני 9 שנים פחות כמה ימים – נכנס למחזור השטר הראשון בה: 50 שקלים הנושאים את דמותו של שאול טשרניחובסקי. טשרניחובסקי, שנולד בתאריך של היום בשנת 1875 ונפטר ב-1943, נולד ברוסיה ועסק בשיריו בעיקר בנושאים של טבע, אהבה ומצב האדם.
השטר השני בסדרה שנכנס למחזור היה 200 שקלים עם דיוקנו של נתן אלתרמן, בדצמבר 2015. אלתרמן היה סופר, מחזאי, משורר ובעל טור בעיתון שחי מ-1910 עד 1970. שירתו עסקה, מלבד הפוליטיקה הציונית, באהבה ובנושאים של ילדות, שהפכו אותם לאוצר תרבותי עבור הילדים דוברי העברית של המאה האחרונה.
ב-2017 הגיעה התשובה הנשית בדמות השטרות בני 20 ו-100 שקלים עם דיוקנאותיהן של המשוררות רחל רחל בלובשטיין ולאה גולדברג, בהתאמה.
רחל נולדה ב-1890 ונפטרה ב-1931, ועסקה בטבע הישראלי, בעם הישראלי המתחדש ובאהבה. שירה "כנרת" מופיע על גב השטר.
גולדברג הייתה משוררת, מחזאית ומתרגמת שחיה בשנים 1911 עד 1970. בגב השטר הנושא את דיוקנה מופיע צבי, לצד קטע משירה "ימים לבנים". היא עסקה לא פעם בנושאים של אהבה, טבע ועם ישראל, ונודעה גם בתרגומיה ליצירות ספרותיות משפות אחרות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו