תושבים ומטיילים, בשיתוף החברה להגנת הטבע, מנהלים מאבק נגד תוכניות צה"ל להקים מתחם אימונים בנוי על עין פית ועמק הבוסתנים שבצפון הגולן. כעת, על מנת לשמר את היופי והחיים במקום, מתקיימת תחרות צילומים רגע לפני שהדחפורים הורסים אותו. עין פית, בלב שרידי כפר עלוואי שנכבש במלחמת ששת הימים, הוא מעיין נובע בכל עונות השנה מאפיק נחל פרע.
התחרות, שנועדה להוות עדות חיה לנופי המקום והארץ תכלול תמונות של צלמים מובילים השותפים למאבק להצלת האתר מפני תוכניות הבנייה של צה"ל, שעלולות גם להשפיע על המערכת האקולוגית והסביבתית באזור.
עין פית, הממוקם בצפון הגולן, פנינת טבע פראית וייחודית המשלבת נופים עוצרי נשימה, עצים עתיקים, בוסתנים ונחל זורם. השמורה היא בית גידול למגוון רחב של חיות בר, כולל מינים בסכנת הכחדה כמו צבאים ושועלים. בנוסף, היא מהווה מוקד לטיולים ולמודעות סביבתית, לצד מורשת היסטורית עשירה הכוללת את שרידי הכפר הסורי ששכן במקום.
בתחילת 2023 נחשף כי הצבא קיבל אישור דרך הוועדה למתקנים ביטחוניים, להקים מתקן אימונים סמוך למעיין, תוכנית שתוביל להרס בלתי הפיך של הנוף הטבעי ולפגיעה קשה במערכת האקולוגית הקיימת במקום. המתקן המתוכנן כולל עשרות מבנים ותשתיות כבדות, שישנו את פני השטח ויערערו על האיזון הטבעי באזור.
ראוי לציין כי האזור רווי בבסיסים ומתקנים צבאיים, ולצה"ל יש מספר בסיסים נטושים ברמת הגולן אשר יכלו לשמש תחליף הרבה יותר ראוי למתקן, מה שהופך את הבחירה דווקא במיקום זה לשנויה במחלוקת, במיוחד לאור ערכו האקולוגי והתרבותי של עין פית לתושבי המקום והמטיילים הרבים אשר נהנים ממנו לאורך שנים.
תושבי האזור ופעילים סביבתיים, בשיתוף החברה להגנת הטבע, נאבקים נגד הריסת פנינת הטבע הייחודית ומהפגיעה הבלתי הפיכה בנוף תקופה ארוכה. לאחרונה הם ערכו תחרות צילומים שמתעדת את המקום עבור הדורות הבאים ותגביר את המודעות להכרח להצילו בקרב הציבור ומקבלי ההחלטות. בתחרות יש 3 קטגוריות צילום - חי, צומח ודומם.
איך מגיעים? רושמים בווייז עין פית. הולכים בכביש משובש מכביש 99, כ-2 ק"מ צפונית לצומת מפל סער מבחינים בה. הדרך מתאימה לכלי רכב גבוהים אך גם רכב פרטי יכול לנסוע בזהירות.
מהצבא נמסר: "צה"ל לא יבנה על הנחל וישמור מרחק ממנו שלא ייהרס. צה"ל החל את השלב השני בהקמת מתקן האימונים בצפון רמת הגולן לפני מספר חודשים. מתקן זה יאפשר לאמן את כוחות היבשה באופן מיטבי, תוך דימוי מצבי אמת ותרגול הכשירויות הנדרשות".
"צה״ל מודע לחשיבות השמירה על הסביבה במתחם ופועל בתיאום עם כלל הרשויות הרלוונטיות כדי לממש את משימתו תוך שמירת ערכי הטבע, הנוף והמורשת. כחלק מהתיאום הורחק הבינוי ברדיוס של 100 מטר מהמעיין והוגדרו שטחים רגישים בהם לא יבוצע בינוי ולא תותר תנועת כלי רכב. המתקן מוקם לאחר תהליך של בחינת חלופות וקבלת כלל ההיתרים על פי כל דין".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו