שמונה שנים אחרי שהר הפסולת חיריה הפך לפארק מקסים, נפתח היום (חמישי) לציבור מתחם ענק נוסף בלבו של הפארק האקולוגי אריאל שרון וריאת הענק הירוקה של מטרופולין גוש דן מתרחבת. בסיום פיתוחו, הפארק עתיד להפוך לפארק אקולוגי ששטחו 8000 דונם, פי 2.5 משטחו של הסנטרל פארק בניו יורק. עד שהחזון הזה יקרום עור וגידים בצורה מלאה, תוכלו ליהנות ממאות הדונמים שכבר שוקמו והפכו לפארקים יפים ומלאי הפתעות: מתחם ההר- שנפתח לציבור לפני שמונה שנים, והחל מאתמול גם מתחם חוות שלם, במרכז הפארק.
אז אם הכרתם עד עכשיו את הכניסה למתחם ההר, אליה מגיעים מכביש 4 לכיוון דרום (לפני הפניה ימינה לנתב"ג ולירושלים), הכניסה לחלק המרכזי החדש היא מכביש 461, ומדרך בר לב שבתל אביב. כחלק מהפתיחה הורחב הכביש, הוצבו תחנות אוטובוסים, והוכשר מתחם חניה ענק בין מטעי העצים שבפארק.
הכניסה לפארק עוברת דרך שדרת כניסה שעוצבה בהשראת אלמנטים טבעיים על ידי האדריכל פיטר לאץ, עם פרגולה גדולה במרכזה. קל לדמיין אותה עמוסה בדוכני שוק איכרים, יריד אמנים ובהופעות רחוב בימי שישי אחר הצהרים, כפי שמתכננת מנהלת השיווק של הפארק, אסנת וידר.
ממש בסמוך, ניצבת האטרקציה הראשונה, שממנה נגזר גם שמו של המתחם: חוות שלם. כאן, בשטחים הפתוחים שסבבו את נחל איילון, הוקמו בשנת 1953 מבני החווה על ידי האגודה החקלאית השיתופית "הזרע", במטרה לגדל ולפתח זרעים לחקלאות בארץ נוכח החרם הכלכלי שהוטל על המשק היהודי באותם ימים. כאן למעשה נשתלו הזרעים הראשונים של הפיכתה של החקלאות הישראלית למודרנית ופורצת דרך בקמה מידה עולמי, כפי שהינה עד היום.
מבני החווה נחלקו לשניים: חלק אחד הוקדש לפעילות ולעבודה החקלאית, וחלק אחר ובו חמישה מבני מגורים דו משפחתיים, נועד למגורים של עובדי החווה ומשפחותיהם. המבנים הללו שוקמו ושוחזרו, ובאחד מהם תוכלו לצפות במיצג אור קולי מעניין המספר את סיפורו של המקום. מרגש במיוחד לגלות כי עדנה קפלושניק, מי שהייתה אז אחת מילדי העובדים והתגוררה במבנים המקוריים, הפכה למדריכה במקום, ובסיוריה תוכלו לשמוע סיפורים וזיכרונות מאותה תקופה ממקור ראשון. עוד צפויים להיפתח במבנים המשוחזרים בתי קפה ומתחמים קולינריים, וכן יוצגו בהם תערוכות מתחלפות.
לא הרחק ממתחם המבנים המשוחזרים מגיע תורם של הילדים ליהנות ולהשתולל: על שטח של שלושה דונמים הוקם גן משחקים אקולוגי ובו עשרות מתקנים. כל המתקנים כאן בנויים מעץ רוביניא ומחומרים אקולוגיים ידידותיים לסביבה. תמצאו כאן מתקנים אתגריים הבנויים על טופוגרפיה ייחודית. ומעוצבים בצורה ייחודית וצבעונית.
כיאה לפארק אקולוגי, תמצאו גם במתחם החדש של הפארק מגוון אקולוגי נפלא ומשובב עין, הכולל בריכת חורף שהתייבשה רק לפני כשבוע, אגם צפרות מרהיב, וגינת צמחי תבלין ומרפא, שבאופן מפתיע מזמינה את המבקרים לקטוף ממנה צמחי תבלין כאוות נפשם.
את אגם הצפרות היפה שהוקם בפארק פוקדים מידי שנה למעלה מ-200 מינים שונים של בעלי כנף, ובהם שלדג, סיקסק ,אנפות ,מגלנים, אדום החזה ועוד. באגם מתקיים ניטור קבוע של ציפורים, ובמהלכו נערכות הדרכות צפרות לקבוצות מאורגנות. עוד תמצאו סביב האגם מרפסות תצפית יפות, אחת מהן ניצבת מתחת לעצי תות גדולים ומניבים. תענוג של ממש. בנוסף מוצעים סיורים בנושאי טבע, סביבה וקיימות על ידי מחלקת ההדרכה בפארק, המותאמים לקבוצות גיל מגוונות.
במרחבי מתחם חוות שלם נשתלו אלפי צמחים מסוגים שונים שנבחרו בקפידה ובשיתוף אנשי צפרות ואקולוגיה באופן שייצרו מערכת אקו סיסטם שתמשוך אליה מגוון עופות ובעלי חיים. בין עצי הנוי ועצי ארץ ישראל שתפגשו כאן: צפצפה, תותים ,עצי זית ,תאנים שקדים, אלה ארץ ישראלית ,אלון התבור ועוד . בגינת התבלינים נשתלו רוזמרין נענע ,דם המכבים ,אזוב מצוי ,קורנית ועוד. גם במתחם החניה נשתלו כ- 250 וסביבם צמחי בר ונוי למכביר, כדי שנוכל לקבל חניה מוצלת ובאווירה של פארק. בנוסף לכל אלה הפארק מציע מסלולי הליכה רגליים לצד מסלולי רכיבת אופניים.
מוסיקה במתחם ההר
זה המקום להזכיר גם את מתחם ההר הוותיק יותר, המהווה פארק ירוק ונעים לטיולים המציע גם הוא מרחבים פתוחים, אגם יפה עם צמחי מים, נקודות תצפית וסיורים מודרכים. בדרכם למעלה ההר ולכניסה למתחם תעברו דרך איגוד ערים דן, זכר לגלגולו הקודם של ההר, העוסק במיון של פסולת כתחנת מעבר טרם שליחתה להטמנה במקומות אחרים (האיגוד אינו מהווה חלק מהפארק והינו ישות עצמאית).
בנוסף לפעילות המהנה של טיולים במתחם ההר בשעות היום, בערב הוא הופך למתחם ההופעות "קו רקיע" ובו מתקיימות הופעות מוסיקה של מיטב האמנים באוויר הפתוח, כשהבמה ממוקמת בנקודת שיא הגובה של ההר, והצופים יושבים או עומדים מול גורדי השחקים של תל אביב, תחת אור הירח ותחת מטוסים מזדמנים בדרכם לנחות בשדה התעופה הסמוך. בנוסף, מוצמד למופעים קונספט חדש של דוכני סטריט פוד שיגישו מנות פרימיום של מטבחים עולמיים שונים. על התפריט אחראית קבוצת BARAKA HOUSE המוכרת מהמסעדות משייה, אונזה וקיטשן מרקט. ההופעות מוצעות בהנחה של 70 שקלים לכרטיס במסגרת כרטיס אמריקן אקספרס.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו