הדלק יקר מדי: נוסעי קרוז היוקרה ננטשו בקמבודיה

לאחר יותר מ-750 ימי הפלגה, הודעה פתאומית אילצה את הנוסעים בקרוז היוקרה לארוז ולעזוב בתוך שעות • כעת הם ממתינים בבתי מלון, בלי לדעת אם ומתי יוכלו לשוב לאונייה

Villa Vie Odyssey בנמל בקמבודיה , שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
Villa Vie Odyssey בנמל בקמבודיה | צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

מה שהחל כחלום על חיים של חופש, יוקרה והרפתקאות מסביב לעולם, הסתיים בדמעות ובחוסר ודאות בנמל בקמבודיה. נוסעי ספינת הקרוז היוקרתית Villa Vie Odyssey, שחלקם שילמו מאות אלפי דולרים כדי להפוך אותה לביתם למשך שנים, נאלצו לרדת ממנה בהתראה של שעות ספורות, לאחר שהחברה המפעילה הודיעה על השעיית פעילותה בעקבות הזינוק במחירי הדלק.

הספינה, שיצאה לדרכה מבלפסט באוקטובר 2024 למסע מתמשך מסביב לעולם, כבר השלימה יותר מ-750 ימי הפלגה כאשר נעצרה בעיר הנמל סיהנוקוויל שבקמבודיה. אלא שבמקום להמשיך ליעד הבא, הנוסעים קיבלו הודעה דרמטית: המסע נעצר, והם צריכים למצוא לעצמם מקום מגורים חלופי.

לפי הדיווחים על הספינה שהו באותה עת כ-200 נוסעים. אורכה של הספינה כמעט 200 מטרים והיא מסוגלת לשאת עד 650 נוסעים.

משיחת השכמה לפינוי בתוך שמונה שעות

בני הזוג לנט קיינן ויוהאן בודין, שהתגוררו על הספינה, סיפרו ל-BBC כי בשעה שש בבוקר ביום שלישי הודיע להם מנכ"ל החברה שעליהם לעזוב את הספינה עד השעה שתיים בצהריים.

לדבריהם, הנוסעים כבר היו מודעים לקשיים הכלכליים של החברה. בשלב מסוים אף הגיע לספינה משקיע פוטנציאלי כדי לבחון אפשרות להזרים כסף ולהציל את המיזם, אך המגעים לא הבשילו.

"עדיין קיווינו שמשקיע שיחולל נס יגיע", סיפרו בני הזוג. "למרות שהיו סימנים לכך שזה עומד לקרות, עדיין התקשינו להאמין כשהדבר הפך למציאות. היינו שבורי לב. הרגשנו שהחלום שלנו התרסק".

Villa Vie Odyssey - חלום של 200 איש התנפץ | צילום: רשתות חברתיות

לדבריהם, האווירה על הספינה הייתה קשה במיוחד, כאשר נוסעים התחבקו, בכו וניסו לעכל את העובדה שהבית שבו חיו במשך כשנתיים כבר אינו עומד לרשותם.

מ-1,800 ל-8,000 דולר: הזינוק שהכריע את הקרוז

מאחורי ההחלטה הדרמטית עומד משבר כלכלי שנגרם, לטענת החברה, בעקבות העלייה החדה במחירי הדלק בעולם מאז פרוץ המלחמה עם איראן.

בחברת Villa Vie Residences הסבירו כי עלות הדלק החודשית המיוחסת לכל תא מגורים בחלק מהמסלולים באסיה זינקה מכ-1,800 דולר לכ-8,000 דולר, עלייה של יותר מפי ארבעה.

החברה ניסתה לצמצם את ההוצאות באמצעות האטת מהירות ההפלגה והארכת השהות בנמלים, אך גם הצעדים הללו לא הספיקו.

"גלגול מלוא ההתייקרות על הדיירים אינו פתרון מציאותי", מסרה החברה, שהודיעה כי ב-60 הימים הקרובים תפעל לארגון מחדש של פעילותה ולגיוס הון. עם זאת, היא הבהירה כי אין כל ודאות שהמהלך יצליח.

אחת הנוסעות, הולי הנסי, סיפרה כי עוד לפני הפסקת הפעילות התבקשו הנוסעים לשקול תשלום נוסף עבור הדלק, וכי מסלול ההפלגה כבר צומצם משמעותית. חלק מהנוסעים החליטו בשלב זה לעזוב את הספינה ולהמשיך לטייל ביבשה.

שילמו עד 440 אלף דולר כדי לגור בים

ה-Villa Vie Odyssey לא הייתה ספינת קרוז רגילה. היא שווקה כבית מגורים צף, המאפשר לנוסעים לחיות במשך שנים בים, לבקר במדינות שונות וליהנות משירותים המזכירים מלון יוקרה.

קרוז היוקרה נתקע לאחר 750 ימי הפלגה | צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

המסע המקורי תוכנן להימשך כשלוש שנים וחצי ולכלול ביקורים בכמעט 150 מדינות. על הסיפון הוצעו לנוסעים מסעדות, ברים, בריכת שחייה ומגרש פיקלבול. אלא שהאטרקציה המרכזית הייתה האפשרות לרכוש מקום מגורים קבוע בספינה.

מחירי הזכויות למגורי קבע בתאים נעו בין 120 אלף ל-440 אלף דולר, בעוד ששכירת תא הייתה אפשרית החל מ-3,500 דולר בחודש. בשנה שעברה אף השיקה החברה מסלול מגורים לכל החיים, שנועד בין היתר לאנשים שביקשו לבלות את שנות הפרישה שלהם בהפלגה מתמשכת. כעת, מי שראו בספינה את ביתם מוצאים את עצמם מתמודדים עם מציאות שונה לחלוטין.

במקום להקיף את העולם: תקועים בבתי מלון בקמבודיה

הנוסעים שפונו התפזרו בין בתי מלון בסיהנוקוויל, עיר חוף בקמבודיה שהתפרסמה בשנים האחרונות גם בשל בתי הקזינו הרבים שבה ומוקדי הונאה שפעלו באזור.

לדברי נוסעים, גם מיקומה של העיר מקשה על ההתמודדות עם המצב, בשל המרחק מנמל תעופה בינלאומי מרכזי.

Villa Vie Odyssey - הנוסעים פונו בתוך שעות | צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

"זה לא היה ברשימת המקומות שחשבתי שאבלה בהם זמן רב", סיפרה הנסי ל-BBC. "כולנו נמצאים בבתי מלון שונים. יש כמה נוסעים מהספינה גם במלון שבו אני נמצאת. אנחנו פשוט מחכים".

זו לא הפעם הראשונה שהחלום מסתבך

המשבר הנוכחי אינו התקלה הראשונה בתולדות המיזם. כבר בתחילת דרכה התעכבה יציאת הספינה מבלפסט במשך חודשים בשל עבודות תיקון, והנוסעים נאלצו להמתין זמן ממושך עד שהמסע יצא לדרך. העיכובים הללו עלו לחברה מיליוני ליש"ט.

בנובמבר 2024, ימים לאחר ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארצות הברית, אף הציעה החברה חבילת הפלגה לארבע שנים בשם "Skip Forward", שנועדה בין היתר לאמריקנים שביקשו להתרחק מהמציאות הפוליטית בארצם. כעת, לאחר יותר משנתיים בים, עתידו של המיזם כולו מוטל בספק.

בינתיים, הנוסעים ממשיכים להמתין להחלטת החברה. השאלה הגדולה היא אם בתוך 60 יום יימצא פתרון שיאפשר לספינה לשוב לים, או שמסע היוקרה מסביב לעולם יסתיים באופן סופי בנמל בקמבודיה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר