חולמים לברוח מהשגרה, להתנתק מהעולם ולגור על אי פרטי משלכם? מתברר שלא חייבים להיות מיליארדרים כדי להגשים את החלום. אי שלם מול חופי סקוטלנד הוצע למכירה במחיר של 414 אלף אירו (כמיליון וחצי שקל), סכום הנמוך ממחירה של דירה בערים רבות באירופה ובישראל. אלא שלצד הנופים המרהיבים, השקט המוחלט והפרטיות, מגיעה גם רשימה לא קצרה של אתגרים.
האי הילדאסיי (Hildasay), הממוקם ממערב לאיי שטלנד שבצפון סקוטלנד, משתרע על שטח של כ־1,100 דונם. מדובר בהזדמנות נדירה לרכוש אי פרטי שלם, הכולל שני אגמי מים מתוקים, קו חוף פראי, צמחייה טבעית ומגוון רחב של בעלי חיים וציפורים.
בית אחד, מזח פרטי ואפס שכנים
מי שירכוש את האי לא יצטרך לחשוש משכנים רועשים. למעשה, אין בו כיום תושבי קבע, והמבנה היחיד המיועד למגורים הוא בית אבן מסורתי קטן, המכונה בסקוטלנד Bothy.
בבית יש אזור מגורים עם תנור חימום המופעל בדלק מוצק, אזור שינה מוגבה וחדר רחצה הכולל מקלחת ושירותים. לצד המבנה נמצא גם מזח פרטי, המאפשר הגעה לאי באמצעות סירה.
אלא שכאן מתחיל המלכוד: הבית אינו מחובר לרשת החשמל. בעבר נעשה שימוש בטורבינת רוח קטנה ובגנרטור דיזל, אך הרוכשים החדשים יצטרכו לדאוג בעצמם לפתרונות אנרגיה. גם מצב מערכות המים והניקוז דורש בדיקה, והבית זקוק לעבודות תחזוקה ושיפוץ כדי להתאים לשהייה ממושכת.
בנוסף, לא ניתן פשוט להקים על האי וילה מפוארת או מתחם נופש כרצונכם. כל בנייה חדשה או שינוי משמעותי במבנה הקיים יהיו כפופים לאישורים תכנוניים ולהיתרים מהרשויות המקומיות.
הדרך היחידה הביתה עוברת בים
גם ההגעה לאי אינה פשוטה. אין אליו כביש, גשר או שירות תחבורה יבשתי, והגישה אליו אפשרית בסירה בלבד. המשמעות היא שכל קנייה, אספקת ציוד או ביקור אצל רופא מחייבים תכנון מוקדם והפלגה, בהתאם לתנאי מזג האוויר.
מצד שני, מי שמחפש ניתוק מוחלט ימצא כאן בדיוק את מבוקשו: חופים סלעיים, מפרצים מבודדים ונופים פתוחים של האוקיינוס האטלנטי. הנקודה הגבוהה ביותר באי מתנשאת לגובה של כ־32 מטרים מעל פני הים.
האיש שעבר לגור באי וכתב עליו ספר
להילדאסיי יש גם סיפור אנושי יוצא דופן. במאה ה־19 התקיימה בו קהילה קטנה שעסקה בין היתר בדיג, בעיבוד דגי הרינג ובחציבת גרניט. לפי רישומים היסטוריים, בשנת 1891 חיו באי כ־30 בני אדם, אך מאז הוא ננטש בהדרגה.
במהלך מגפת הקורונה הגיע אליו כריס לואיס, הרפתקן בריטי שיצא למסע רגלי לאורך חופי בריטניה. לואיס התגורר באי במשך כשלושה חודשים, וחוויותיו הפכו בהמשך לחלק מספרו "Finding Hildasay", המתאר את מסעו ואת הדרך שבה מצא תקווה ומשמעות בחייו.
בשלב מסוים אף עלתה יוזמה לגייס כסף מהציבור כדי לסייע ללואיס לרכוש את האי, אולם התוכנית נזנחה.
רוצים לקנות? יש תאריך אחרון להגשת הצעות
האי מוצע למכירה באמצעות סוכנות הנדל"ן eXp UK. לפי מודעת המכירה הרשמית, המועד האחרון להגשת הצעות נקבע ליום רביעי, 28 באוקטובר 2026, בשעה 12:00 בצהריים.
בסופו של דבר, מדובר בעסקה שקשה למצוא בכל יום: אי שלם, עם פרטיות כמעט מוחלטת ונופים יוצאי דופן, במחיר של נכס מגורים רגיל. אבל מי שיחליט לרכוש אותו יצטרך להתרגל לחיים שבהם אין חשמל מהרשת, אין שכנים ואין אפשרות פשוט לצאת מהבית ולהיכנס לרכב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
