חו"ל כשר - וקרוב: האי שהפך לאימפריית כשרות

מהתחלה צנועה של מזוודות מלאות עופות ועד רשת של מלונות, מסעדות, מאפיות ומחלבות: כך הפכה קפריסין ליעד תיירותי מוביל עבור ישראלים ושומרי מסורת • על הפרק: עשרות מסעדות, יקב, מלונות יוקרה ורשת כשרות שמושכת ישראלים בהמוניהם

מלון WellClub, בפאפוס קפריסין. צילום: יח"צ wellclub

הנוף המטריף שנשקף מחדר האוכל של מלון WellClub, בפאפוס קפריסין, מוסיף לקונספט הייחודי של המלון החדש שנבנה על טהרת הבריאות ומרגוע הגוף והנפש. במקום מבנה קלאסי של חדר אוכל קלישאתי, האורחים מוזמנים לשבת בגינת ענק, טובלת בעציצים, שמש, ופינות ישיבה שמעצימות את תחושת השלווה. בתפריט יכולים למצוא האורחים כל סוג של מזון משובח, כאשר הם יודעים שהרכיבים כולם על טהרת הצמחונות, מבלי לוותר ולו במעט על הטעם.

כשאנחנו מתיישבים באחת מפינות החמד של המלון, עם כוס קפה של בוקר, כמעט ניתן להתבלבל ולחשוב שאנחנו בריזורט יוקרתי באילת. העברית שנשמעת מכל פינה, גורמת לנו לתהות מה מביא כל כך הרבה ישראלים אל האי השכן. בזווית העין אנחנו רואים את אביה של אחת התצפיתניות. גם הוא הגיע לכאן יחד עם משפחתו לנוח ולאגור כוחות.

עברית נשמעת מכל פינה. wellclub, צילום: יח"צ wellclub

"מהפכה מתחוללת 40 דקות טיסה מישראל"

כששאלנו את יוני כהנא, מנהל ומייסד המלון על פשר התופעה, הוא הסביר שהמלון פתוח לכולם ומגיעים אליו תיירים מרחבי העולם. בפרט מי שמחפשים שילוב של חופשה עם חיזוק הגוף והנפש, אך העובדה שהמלון על טהרת הצמחונות, מאפשרת גם ליהודים וישראלים רבים לראות בו בית. המלון הראשון שביקרנו בו ביומנו הראשון בקפריסין, היה רמז למהפכת ענק המתחוללת ארבעים דקות טיסה מישראל.

חו"ל כשר וקרוב - קפריסין \ envato

קפריסין הפכה בשנים האחרונות ליעד התיירותי הקרוב והאהוב ביותר על ישראלים עם מערכת כשרות שאין דומה לה באירופה: 21 מסעדות, מלונות יוקרה בכשרות מהודרת, מחלבות, מאפיות ויקב.

אבל לפני 23 שנים לא היה כאן כמעט דבר. כשהרב זאב רסקין הגיע לקפריסין עם רעייתו שיינדל ושמונת ילדיהם, הוא מצא “שממה רוחנית”, כפי שהוא מגדיר זאת היום. לא היו מוסדות יהודיים, לא קהילה מאורגנת, לא אוכל כשר. הוא החל לארח בביתו אנשי עסקים ישראלים, לבשל עבורם, ולארגן מניין תפילה קטן."אי אפשר לתבוע רוחניות כשיש בעיה בגשמיות". הוא אומר. “זה העיקרון שמנחה אותי עד היום".

מסעדת סמבטיון קפריסין, צילום: יח"צ

מהמזוודות למפעלים

בימים הראשונים הרב ורעייתו הובילו מזוודות עם בשר, דגים ועופות מישראל. בשיא, ערב פסח אחד, הוא הגיע עם ארבע מאות קילו עופות במזוודות. המכס כמעט החרים את הסחורה, ורק התערבות של השגריר הישראלי שחררה אותה. “הבנתי שזה לא יכול להימשך ככה", הוא אומר. "צריך פתרון מקומי".

ומכאן נולדה תשתית הכשרות הקפריסאית. מפעל Farmers Fresh בפאפוס הוקם לשטיפה ואריזה של ירקות בכשרות מהודרת, כולל בצל ושום שמומלחים כדי לעמוד בהלכות לינת לילה. אחריו נפתחה המאפייה “אפיית ישראל”, שמספקת לחמים ומאפים לכל בתי המלון והמסעדות הכשרות באי. השלב הבא היה אמיץ יותר מחלבת “אכנגל”, שמייצרת גבינות חלומי, ריקוטה וקפלוטירי מחלב ישראל. “זו מהפכה אמיתית,” אומר הרב. “יהודי יכול להזמין גבינת חלומי כשרה מחלב ישראל בקפריסין".

מלונות כשרים, חממות ודירים

ככל שהתשתית גדלה, נוספו אליה יוזמות נוספות. יוני כהנא מנתניה, הגיע לקפריסין ב־2017 ופתח מלונות כשרים שפועלים כל השנה. לפני שנתיים הוא מכר את הפעילות לאיסתא והקים את “היער הסודי” מתחם נופש עם וילות, חממה לגידול ירקות ללא תולעים, מחלבה ודיר עיזים וכבשים. כל מקום שאני פותח הוא קודם כול כשר, אבל אני לא צועק את זה,” הוא אומר. “זה חלק מהחוויה.”

מתחם הנופש הייחודי "היער הסודי" שבהרי קפריסין, צילום: ויקי מורדוכוביץ'

מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל המקום משמש גם לנופש של פצועים, משפחות שכולות ונפגעי טראומה.

כשאנחנו מבקרים ביער הסודי בקפריסין, אנחנו נכנסים למעין קפסולה בזמן. קסם שמתרחש בין בריכות מרפא, צמחייה, סדנאות, ושירותי הסעדה על טהרת הבריאות. הצעידה בין שבילי היער הסודי, מגלה בכל רגע רובד נוסף. על שפת הבריכה לוחם מילואים יושב וקורא ספר. מתדלק את נפשו ברגעי שקט ושלווה. מבעד לחלון ניתן לראות קבוצה של נשים נפגעות אלימות יושבות במעגל לסדנה מחזקת ומעצימה.

לא ניתן למפות את סוגי האנשים. הם שם מכל הגוונים, הגילים, המינים, הזרמים. השמועה על סוד קסמו של המקום עשתה לה כנפיים, וכשהנפש מבקשת הם באים.

מהפכה גם במלונות היוקרה

בלימסול, מלון City of Dreams מלון יוקרה עצום עם שש בריכות, שש מסעדות וקזינו, פתח אגף כשר למהדרין בפיקוח הרב רסקין. במתחם נפרד פועלים מטבחים יהודיים, צוות שפים ייעודי וחדר אוכל גדול שבו סעדו בראש השנה האחרון ארבע מאות חמישים איש. הכול נעשה תחת השגחה צמודה של הרב לוי יודקין וצוות המשגיחים, שמפקחים על עשרות עסקים באי.

בלרנקה נפתחה רשת LIV, שמציעה סוויטות ווילות למשפחות שומרות מסורת. “אנחנו מאמינים שחופשה מתחילה בתחושת נוחות,” אומר יוגב מונדרי, אחד השותפים. “הדירות כולן מרווחות, חלקן עם כמה חדרי רחצה, ויש אפשרות להזמין מראש אוכל כשר או להכשיר מטבח.”

ווילות וסוויטות למשפחות שומרות מסורת. Liv, צילום: ללא

בפאפוס הרב איציק אייזנבך והרבנית חנה הקימו “מבצע כשרות”: מסעדה בשרית, מסעדה חלבית, סושי בר, מכולת כשרה ומקווה. “אנחנו דואגים שהאוכל יהיה גם כשר וגם טעים ויפה,” אומר הרב.

יין קפריסין ושמן זית כתית מעולה

בהרים שמעל לימסול, באזור למבורי, יקב מקומי מייצר שני סוגי יין כשרים, אדום ולבן בניסיון לשחזר את “יין קפריסין” שמוזכר בחז"ל. היקב מקבל באהבה כל מבקר יהודי, ומציג בגאווה את תעודת הכשרות.

בלרנקה פועל בית בד בשם King of Olives, שמפיק שמן זית כתית מעולה בכבישה קרה. הזיתים מניבים שלושה עד חמישה ליטרים לעץ בלבד, לעומת עשרה ליטרים במקומות אחרים, מה שמעניק לשמן טעם עשיר במיוחד.

הכשרות כמותג

את כל המוצרים שמיוצרים באי מאגד תחתיו ארגון “סייפרוס כושר”, הגוף הרשמי שמעניק את תעודת הכשרות לכל המפעלים והמסעדות. הרבנות המקומית מפעילה גם בוט כשרות בוואטסאפ, שבו אפשר לשאול על כל מוצר או מקום ולקבל תשובה מיידית.

מחכה בבוקר לשתות את הקפה בבית הכנסת

כשאני שואלת את הרב רסקין מה האתגר הגדול ביותר שלו היום, הוא עונה בלי לחשוב: “החומר הגלם האנושי. חסר משגיחים.” הוא מחייך. “המשגיח צריך להיות ירא שמים, נחמד וקשוח כל הזמן.” לצד ההתרחבות התיירותית יש גם גלי הגירה מישראל. “אני מנסה לשכנע אותם לא לעזוב את ארץ ישראל,” הוא אומר. “אבל אם הם כבר פה, אני עוזר להם. אני בא לעבוד, וכיף לי. אני פשוט מחכה בבוקר לשתות את הקפה בבית הכנסת, להתחיל את היום.”

כשאני עוזבת את האי, אני מבינה למה הוא מתכוון. מה שהיה פעם מקלט מס הפך למוקד יהודי חי. עשרים ושלוש שנים אחרי שנחת כאן עם מזוודות של עופות, הרב רסקין ממשיך לבנות מסעדה אחת, מלון אחד, משגיח אחד בכל פעם. וזה רק הולך וגדל.

הכותבת היתה אורחת של הרבנות הראשית קפריסין

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר