טסים ליעד המבוקש? כדאי שתכירו את ההגבלות החדשות על התיירים

שתיתם ברחוב? שכרתם דירה באייר בי אנד בי? • מדיניות ספרד החדשה עלולה לעלות לכם ביוקר • המדינה משנה את חוקי המשחק עם מסי תיירות, הגבלות על כניסה לאתרים וחוקים נוקשים במרחב הציבורי • כך זה ישפיע גם על הישראלים שטסים לנופש

האם יגיעו פחות תיירים? דרום ספרד. צילום: Getty Images/iStockphoto /SeanPavonePhoto

בשנה האחרונה, אחרי שיאים חדשים במספר המבקרים במדינה, ספרד משנה כיוון ומציבה קווים אדומים ברורים: מגבלות נוקשות על השכרת דירות, מסי לינה מוגברים, כניסה מוגבלת לאתרים מרכזיים, ואיסור על התנהגויות מסוימות ברחוב. הרשויות מבקשות להשיב את השקט לרחובות - והתיירים, כולל הישראלים, יצטרכו להתרגל למציאות חדשה.

בספרד רוצים לשקם את ענף התיירות, צילום: gettyimages

לא מדובר בהחלטה ספונטנית. ספרד, ובייחוד ערים כמו ברצלונה, מדריד, סביליה והאיים הבלאריים (מיורקה, איביזה), חוות עומס תיירותי דרמטי -  תופעה שהלכה והחריפה אחרי הקורונה. ברגע שהשמיים נפתחו, מיליוני תיירים נהרו למדינה. שיא במספר המבקרים נשבר ב-2023, עם למעלה מ-85 מיליון תיירים בשנה אחת.

אלא שהתיירים לא רק מילאו מלונות – אלא גם דירות מגורים. השכונות הפכו לרועשות ועמוסות, מחירי הדיור המריאו, תושבים גורשו בפועל מהמרכזים העירוניים, ואתרי תרבות הפכו למקומות רועשים שצפופים עד אפס מקום. המחאות ברחובות הלכו וגברו – עם שלטים, הפגנות, וגם ירידה באמון הציבור ברשויות.

האם יהיה עומס בטיסות לספרד? (למצולמים אין קשר לכתבה), צילום: ללא קרדיט

התוצאה: לחץ ציבורי כבד שגרם לערים ולאזורים הפופולריים ביותר לנקוט במדיניות חסרת תקדים נגד תיירות עודפת וספרד מגיבה בקשיחות ולא רק במילים.

אלו הצעדים שכבר מיושמים בפועל:

  • מסי לינה יומיים
    תיירים בערים כמו ברצלונה ובאיים כמו מיורקה נדרשים לשלם מס נוסף ללילה – שיכול להגיע עד ל-4 אירו לאדם. מדובר במס חובה שמתווסף למחיר המלון או הדירה, ומשולם לרשויות המקומיות.

  • הגבלות על אייר בי אנד בי ודירות נופש
    ברצלונה מחייבת בעלי דירות ברישיון מיוחד להשכרה לטווח קצר, ואף אוכפת סגירת דירות שמושכרות לא כחוק. בעיר פלמה נאסרה לחלוטין השכרת דירות לתיירים באזורים מסוימים.

  • הגבלות על כניסה לאתרים תיירותיים
    בפארק גואל שנמצא בברצלונה ובארמון אלהמברה בדרום ספרד, לדוגמה, הוגבל מספר המבקרים היומי – וכניסה אפשרית רק בהזמנה מראש. הרשויות מקוות למנוע עומסים ולשמור על החוויה התרבותית והסביבתית.

  • אכיפת כללי התנהגות ציבורית
    נאסר לשתות אלכוהול ברחוב, לשמוע מוזיקה רועשת בשעות הלילה, ולנוע בלבוש בלתי הולם באזורים מסורתיים. במקרים רבים מדובר בקנסות או אזהרות שיכולות לקלקל את החופשה.

מה לגבי ישראלים שמתכננים חופשה?

ישראלים, שמגיעים בהמוניהם לספרד מדי שנה, ירגישו היטב את השינויים. ראשית, חשוב לקחת בחשבון את העלויות החדשות – מס לינה יומי עשוי להצטבר לסכומים לא מבוטלים. שנית, יש להתעדכן מראש בתקנות המקומיות – במיוחד אם מתכננים לשכור דירה דרך Airbnb או לבקר באתרים פופולריים.

חוף הים באי איביזה, צילום: גטי אימג'יס

בנוסף, התנהגויות שבעבר התקבלו בסלחנות – כמו שתייה בפארק או מוזיקה במרפסת – עלולות להוביל לאזהרות ואפילו קנסות. מי שמתכנן טיול קבוצתי או מסיבת רווקים, למשל, צריך לבדוק היטב את מגבלות העיר שבחר.

לסיכום, ספרד לא נועלת את שעריה – אבל היא משנה את הכללים. עבור רבים, מדובר בהתפכחות מהאשליה ש”חופשה זולה באירופה“ תימשך לנצח. עבור התושבים, מדובר בניסיון לשקם את הערים והמרחב הציבורי. למטיילים – ובעיקר לאלו שמעריכים תרבות, איכות חיים וסביבה נקייה – זו דווקא יכולה להיות הזדמנות לחוות את ספרד באופן מכבד, רגוע ואותנטי יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר