חברת תעופה ספרדית תפצה שלוש חיילות ישראליות: "ענישה קולקטיבית"

נערים עישנו בטיסת "וולינג איירליינס" - הקברניט הוריד מהמטוס את כל הנוסעים, במקום להוריד רק את המתפרעים • התובעות המתינו בשדה התעופה עד הבוקר למחרת ונמנעה מהן עלייה לטיסה חלופית בטענה שסומנו כחלק מהמתפרעים

"הקברניט ביצע עונש קולקטיבי". טיסת וולינג. צילום: "ישראל היום"

בית משפט לתביעות קטנות בחיפה פסק לאחרונה פיצויים של יותר מ-7,000 שקלים לכל נוסעת, עבור שלוש נוסעות ישראליות בטיסת חברת "וולינג איירליינס" שבוטלה עקב התפרעות ועישון של קבוצת נערים ישראלים במטוס.

בית המשפט קבע כי חברת התעופה הפרה את חובת הסיוע וההשבה לנוסעים, למרות שביטול הטיסה נבע מ"נסיבות מיוחדות" שאינן בשליטתה. "וולינג איירליינס" היא אותה חברת תעופה שהורידה נערים יהודים ששרו בטיסה, במקרה אחר.

האירוע התרחש בטיסת וולינג איירליינס (Vueling Airlines) מנתב"ג לספרד, שהייתה אמורה להמריא בשעה 00:25 לפני שנה וחודשיים. הטיסה נדחתה ולאחר מכן בוטלה לגמרי. הסיבה לביטול: קבוצת נערים ישראלים, שישבו במושבים האחוריים, החלו "להתפרע, לעשן, להרעיש ולהפר את הסדר" בתא הנוסעים. עם הפרת הכללים, הקברניט קיבל החלטה חריגה וקבע כי יש להוריד מהמטוס את כלל הנוסעים - במקום להבחין בין הנוסעים המתפרעים לנוסעים התמימים.

לא הבחינו בין המתפרעים לנוסעים התמימים, צילום: ישראל היום

התובעות המתינו בשדה התעופה עד הבוקר למחרת (שמונה שעות) מבלי שסופקו להן מים, מזון, שמיכות או מקום לינה, בניגוד לחוק. לאחר ביטול הטיסה, נמנעה מהתובעות עלייה לטיסה חלופית בטענה שסומנו כחלק מקבוצת הנוסעים.

הנוסעים הצעירים לא הורשו לעלות על הטיסה, צילום: "ישראל היום"

בית המשפט קבע כי למרות שהתפרעות הנוסעים נחשבת ל"נסיבה מיוחדת" הפוטרת את חברת התעופה מפיצוי סטטוטורי מלא (הנוגע לעיכוב עצמו), היא לא פטרה אותה מהחובות הבסיסיות הקבועות בחוק:

הפרת חובת הסיוע: חברת התעופה לא סיפקה לנוסעים את שירותי הסיוע הבסיסיים (מזון, שתייה, לינה והסעה) במהלך ההמתנה הארוכה בנתב"ג.

הפרת חובת ההשבה: החברה לא הציעה באופן מיידי השבת תמורה מלאה או כרטיס חלופי.

הפיצוי הכולל שנפסק לכל אחת מהתובעות (בנוסף להשבת עלות חבילת הנופש, לאחר החזר חלקי): פיצוי עוגמת נפש: 3,000 שקלים; פיצוי סטטוטורי: 2,390 שקלים; הפרש עלות חבילת נופש: 1,652 שקלים; סכום פיצוי כולל: 7,042 שקלים לכל תובעת, בנוסף ל-2,000 שקלים הוצאות משפט.

האחריות המלאה לנזק הוטלה על חברת התעופה "וולינג איירליינס".

רעות מזרחי ממושב צרופה בחוף הכרמל, אחת התובעות: "שמחה שהצדק נעשה ואני רוצה שהצדק גם ייראה כי יש הרבה נוסעים שעברו את הסיטואציה הזו וחוששים להגיש תביעה ולעמוד על זכויותיהם. ענישה קולקטיבית כלפי צרכנים ועור בתחום התעופה והתיירות אינה מתקבלת על הדעת".

תגובת חברת התעופה תובא לכשתתקבל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר