לאחר יותר מעשור של משא ומתן, מדינות האיחוד האירופי הגיעו להסכמה על כללים חדשים בנוגע לזכויות נוסעי אוויר, כך מדווח הפייננשל טיימס. כעת נדרש אישור של הפרלמנט האירופי כדי שייכנסו לתוקף.
ההסכם, שהושג במסגרת מועצת התחבורה של האיחוד, עוסק בסוגיות מפתח כמו פיצויים על עיכובים וזמני תגובה לתלונות. לפי הדיווח, הסף שממנו זכאים נוסעים לפיצוי בעקבות עיכוב הוגדל: בטיסות קצרות-טווח, הנוסעים יהיו זכאים לפיצוי רק אם העיכוב הוא של לפחות ארבע שעות, במקום שלוש כיום, לפי אותה חקיקה שקיימת כבר יותר מעשרים שנה.
במקרה של טיסות ארוכות מעל 3,500 קילומטרים, הסף יעלה לשש שעות, וגובה הפיצוי יופחת מ-600 אירו ל-500 אירו. הצעת הנציבות האירופית המקורית כללה ספים גבוהים אף יותר: חמש שעות בטיסות קצרות ותשע בטיסות ארוכות. חברות התעופה טענו כי ספים גבוהים יותר יתנו להן סיכוי "להקטין עיכובים ולמנוע ביטולים".
אבל לפי ארגון הצרכנים האירופי BEUC, "הספים החדשים יפגעו בזכותם של רוב הנוסעים לפיצוי", משום שמרבית העיכובים נעים בין שעתיים לארבע שעות בלבד, כך דווח במטרו. חברות התעופה הגיבו בחלוקה: ארגון A4E, שמייצג חברות כמו לופטהנזה, אייר פראנס-KLM וראינאייר, טען שההסכם מאפשר להן להתמודד טוב יותר עם עיכובים. אך במקביל ביקר את ההסכם על כך שהוא "מורכב אף יותר מההצעה המקורית של הנציבות מ-2013", ושהוא "מדלל את זכויות הנוסעים", לפי הפייננשל טיימס.
חברי פרלמנט גרמנים ממפלגת העם האירופית טענו כי "הפחתת זכויות הנוסעים היא צעד לאחור. הזכות לפיצוי אחרי עיכוב של שלוש שעות היא סטנדרט שאסור לוותר עליו". שר התחבורה של צרפת, פיליפ טברו, כתב בפוסט ברשת X כי "הטקסט יכול היה להיות שאפתני יותר, אך הוא צעד חשוב לשיפור איכות השירות לנוסעים".
לפי הכללים החדשים, חברות תעופה יחויבו לספק מידע ברור יותר בעת ההזמנה וכן בנוגע לטיפול בתלונות. התחייבויותיהן כלפי נוסעים בעיכובים משמעותיים יוגברו, במיוחד בכל הקשור להטסה מחדש ואירוח. לנוסעים תינתן תקופה של שישה חודשים להגשת תלונה. אם החברה לא תספק טיסה חלופית בתוך שלוש שעות, יוכלו הנוסעים לארגן טיסה בעצמם ולדרוש החזר - עד 400% ממחיר הכרטיס, לפי אתר מטרו.
החוקים החדשים מוסיפים יותר מ-30 זכויות חדשות לנוסעי אוויר, כולל חיזוק זכויות לנוסעים עם מוגבלות או ניידות מופחתת.
ההסכם, שליווה במשא ומתן אינטנסיבי בין מדינות האיחוד, יעבור כעת לדיון בפרלמנט האירופי, שיכול לאשרו, לשנותו או לדחותו. לפי לה סואר הצרפתי החברות טוענות כי החוקים הנוכחיים עולים להן בין 2% ל-4% מההכנסות השנתיות.
ומה לגבי החוק הישראלי?
"החוק הישראלי קובע הכללים שונים מהדין האירופי ולכן שינויים אילו אינם אמורים להשפיע על טיסות שממריאות או נוחתות בארץ", מסבירה עו"ד סילביה סגל מארגון אמון הציבור. "החוק הישראלי מחייב פיצוי רק לגבי טיסה שהתעכבה בשמונה שעות או יותר מהמועד המקורי או טיסה שלא התקיימה כלל. מצד שני, לרוב, הפיצוי הכספי שהחוק הישראלי מאפשר במקרים אלה, גבוה יותר מהפיצוי המקובל בדין האירופי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו