אחרי שבועות ארוכים שבהם התמודד ענף התיירות עם קשיים משמעותיים, עובדים הוצאו לחל"ת, מטוסים קורקעו וחברות עמדו על סף פירוק - משרד הבריאות פרסם את ההודעה שלפיה כל מי שמחוסן ועומד בקריטריונים, פטור מבידוד מלא בחזרה לישראל מכל המדינות שמוגדרות כתומות וצהובות.
תורי ענק לחיסון שלישי בעקבות הפטור לחוזרים מחו"ל
לפי הקריטריונים שפורסמו על ידי משרד הבריאות, מי שמוגדר מחוסן או מחלים ופטור מבידוד מלא בחזרה לארץ הם מי שהתחסן בשתי מנות וטרם חלפו שישה חודשים מקבלת המנה השנייה, מי שקיבל מנה שלישית ועברו שבעה ימים מאז קבלתה, אדם שהחלים מקורונה וטרם עברו שישה חודשים ממועד קבלת אישור ההחלמה וכל מי שהחלים מקורונה וקיבל לפחות מנת חיסון אחת. כרגע, אין עדיין החלטה לגבי מי שהחלים לפני יותר משישה חודשים ולא חוסן כלל.
ההחלטה תיכנס לתוקף כבר ביום שישי הקרוב, 3 בספטמבר, והמשמעות כאמור היא שניתן יהיה לטוס ולחזור ללא בידוד כמעט לכל מדינות העולם שמקבלות ישראלים. חשוב להדגיש כי ישנה חובת בידוד של 24 שעות או עד לקבלת תוצאות בדיקת הקורונה שמבוצעת בנתב"ג לאחר הנחיתה בישראל, המוקדם מהשניים.
רשימת המדינות שמקבלות ישראלים מחוסנים ומחלימים ללא בידוד שם או בחזרה לישראל כוללת בין היתר את: איחוד האמירויות, יוון, ארה"ב, סיישל, איטליה, ספרד, צרפת, אנגליה, גרמניה, אוסטריה, בלגיה, שווייץ, פורטוגל, המלדיביים, מרוקו, איסלנד, שבדיה, אוקראינה, סלובניה, רומניה, הונגריה, צ'כיה, ארגנטינה, פנמה, קולומביה, הרפובליקה הדומינקנית, תאילנד ומדינות נוספות.
עד כה, כל החוזרים ממדינות כתומות היו חייבים בבידוד מלא של שבוע בכפוף לשתי בדיקות קורונה, כולל מחוסנים ומחלימים. כעת, היחידים שמחויבים בבידוד מלא בחזרה לארץ מכל מדינות העולם הם מי שלא חוסנו או החלימו. שירלי כהן עורקבי, סמנכ"לית אשת טורס: "אנו מברכים על ההחלטה של משרד הבריאות לפטור מבידוד ממדינות ירוקות או כתומות, ומתגברים את המוקדים שלנו בהתאם". ניר מזור, סמנכ"ל קשרי תעופה: "אנו מעריכים כי ההנחיות החדשות יעודדו אזרחים להתחסן בחיסון השלישי והביקושים לנופש בחו״ל בחגי תשרי צפויים לעלות". גיל סתיו סמנכ"ל ישראייר: "אנחנו מתגברים טיסות ומרחיבים את היצע היעדים שיכלול בין היתר את דובאי, מרקש, וינה, באטומי, פראג ועוד".
במקביל, ישנן עדיין ארבע מדינות שהחזרה מהן מחייבת את כולם בבידוד מלא, והן: טורקיה, מקסיקו, ברזיל ובולגריה. הנסיעה אליהן אסורה ללא אישור של ועדת חריגים.
כדי לטוס לחו"ל ולחזור בלי בידוד ישנו תהליך שצריך להכיר ולעמוד בכל התנאים: כל מי שמעל גיל 16, מחויב למלא טופס נוסע יוצא לפני הטיסה מישראל. ישנן מדינות שדורשות ויזה או בדיקות קורונה ויש לוודא את תנאי הכניסה לכל מדינה שאליה אתם מעוניינים לטוס. לפני החזרה לישראל, כולם, כולל מחוסנים ומחלימים, מחויבים לבצע בדיקת PCR ביעד, בטווח של 72 שעות לפני החזרה לישראל. לפני הטיסה לארץ, כל נוסע מחויב למלא טופס נוסע נכנס באתר משרד הבריאות ולשלם 80 שקלים באתר עבור בדיקת קורונה שמבוצעת מייד לאחר הנחיתה בנתב"ג (תשלום במקום עולה 100 שקלים). לאחר הבדיקה, כל החוזרים, מכל מדינות העולם, מחויבים להמתין עד 24 שעות לקבלת תוצאה שלילית שתשחרר אותם מהבידוד הקצר. אם לא התקבלה תוצאה עד 24 שעות, הנוסע משוחרר מבידוד באופן אוטומטי.
בחברות התיירות והתעופה הישראליות בירכו על המהלך שמתקבל ארבעה ימים לפני הדיון בבג"ץ שאמור לעסוק בנושא. אל על, ארקיע וישראייר יוסיפו מאות טיסות לעשרות יעדים בעקבות ההחלטה. גם חברות התעופה הזרות יוסיפו טיסות, חלקן יחזרו להפעיל טיסות לישראל לאחר תקופה ארוכה וביניהן אייר אירופה ו-TAP.
מיישרים קו עם העולם
לפי דיווחים ברויטרס, באיחוד האירופי עשויים להגדיר את ישראל היום כמדינה מסוכנת. המשמעות היא שמדינות האיחוד יוכלו להחליט כיצד לפעול בנוגע לכניסת ישראלים, אך סביר שלהחלטה של האיחוד תהיה השפעה על לא מעט מהן, כשמי שאמורים בעיקר להיות מוגבלים בתנועה הם מי שלא חוסנו. באיחוד האמירויות הודיעו שהחל מהיום, כל מי שחוסן בחיסון שמאושר על ידי ארגון הבריאות העולמי, מורשה להיכנס למדינה ולא משנה מאיזו מדינה הגיע. ג'סטין טרודו, ראש ממשלת קנדה, הודיע שמי שלא חוסן לא יוכל לטוס או להשתמש ברכבת בקנדה וכל ההחלטות הללו מצטרפות לשורה של החלטות קודמות בחברות התעופה האמריקניות, בתאילנד ובמדינות נוספות בעולם שמכוונות לקראת הגבלות מחמירות למי שלא חוסן.
יש לכם שאלות לכתב? מוזמנים לפנות אליו בחשבון האינסטגרם שלו
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו