השפל בתיירות הגאה: לא נכון לתלות הכול במצב הביטחוני

שבוע הגאווה של 2025 בתל אביב מסמן שפל חסר תקדים בתיירות הגאה • המדינה והעירייה המארחת צריכות לשדרג את השירותים לתייר - זה לא רק צעד ערכי, אלא מהלך כלכלי נבון • הכותב הוא מנכ”ל חברת התיירות טרנובה ולשעבר יו”ר אגודת הלהט”ב

מצעד הגאווה בתל אביב (ארכיון). צילום: קוקו

אי אפשר להתעלם מהמציאות: שבוע הגאווה של 2025 בתל אביב מסמן שפל חסר תקדים בתיירות הגאה. לא מדובר רק בירידה במספרים, אלא בתחושת ריק שמורגשת ברחובות העיר, שבשנים עברו התמלאו בתקופה זו בשפות זרות, חיוכים, פלירטוטים ותחושה של לונה פארק עירוני תוסס.

השפל הזה הוא תוצאה של צירוף נסיבות דרמטי, בראשן המצב הביטחוני המורכב מאז אוקטובר 2023, שהציב את ישראל תחת זרקור תקשורתי שלילי. תיירים, ובפרט הקהל הגאה, שמטבעו מחפש ביטחון, פתיחות ונינוחות, פשוט חוששים להגיע.

עדכון גרסה. מצעד הגאווה בתל אביב (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

אבל לא נכון יהיה לתלות הכול במצב הביטחוני. תל אביב, שבעשור הקודם הפכה לעיר מהיקרות בעולם, מציבה רף כלכלי גבוה שמחייב גם תמורה הולמת - באיכות המוצרים, ברמת השירות ובעיקר בייחודיות לעומת יעדים אחרים. יש להשקיע הרבה יותר בעסקי התיירות, חיי הלילה והבילוי המקומיים, לדאוג שיפרחו ולא יקרסו. המדינה והעירייה המארחת צריכות לשדרג את השירותים לתייר, החל מהענקת כרטיסי אטרקציות ותחבורה כבר בשדה התעופה, ועד למנגנונים שיקלו על תנועה בין תל אביב, ירושלים ושאר אתרי התיירות המרכזיים.

המצעדים איבדו מכוחם. אמרי קלמן, צילום: שי שבירו

לצד זה, חשוב להבין שמצעדי גאווה במדינות רבות איבדו מכוחם. התנועה הגאה העולמית נמצאת בעיצומו של שינוי עמוק. עליה להתנער מכיוונים שסטו מהליבה הערכית, כמו “קווירים למען פלשתין” וריבוי אינסופי של הגדרות זהות, ולחזור להגדרת מטרות ברורה, כתיבת סיפור עדכני וחידוד הערכים שמחזיקים את הקהילה. מי שמיהר להספיד את התנועה הגאה, שגה. התרבות הגאה עוברת עדכון גרסה, ומתפתחת לכיוונים חדשים ומרגשים: מפסטיבלי מוזיקה במדבר ועד סדנאות עומק בגולן. כעת נותר רק לחבר בין הסיפור החדש שנרקם בשטח, לבין הדימוי הישן שמוקרן החוצה.

השיקום מתחיל בהכרה שתיירות גאה אינה רק צבעונית, היא גם כלכלית. התייר הגאה מוציא יותר מהממוצע, שוהה זמן רב יותר, חוזר שוב ושוב, ומשתף תכנים בקצב מואץ. מדובר בקהל נאמן, משפיע ומשגשג. ההשקעה בתיירות גאה איננה רק צעד ערכי, אלא מהלך כלכלי נבון. יש להקים גוף מתכלל שיחבר בין עיריית תל אביב, משרד התיירות, חברות התעופה, בעלי העסקים ומארגני האירועים. יחד, יש לבנות מפת דרכים חדשה, הכוללת השקעה בתשתיות תרבות, פיתוח פסטיבלים ייחודיים, חיזוק יזמים מקומיים, חבילות תיירות נגישות ושיתופי פעולה בינלאומיים. גאווה, מאילת ועד מטולה.

לסיום, חשוב להזכיר: השבוע שמחבר בין מצעד הגאווה בירושלים לזה של תל אביב הוא תופעה עולמית חד-פעמית. ביכולתנו לשוב ולמשוך עשרות ומאות אלפי תיירים לחוויה הזו. נוכל לעשות זאת מתוך הקהילה הגאה ומתוך בחירה לעצב מודל חדש, שמחבר בין עיר החופש לעיר האמונה. דווקא עכשיו, כשהרבה ערים בעולם ממחזרות את עצמן, יש לנו הזדמנות להציע משהו אחר: עדכני, נוגע, רלוונטי - ובעיקר רווחי. לתייר, למדינה ולקהילה.

אמרי קלמן, מנכ”ל חברת התיירות טרנובה, לשעבר יו”ר אגודת הלהט”ב, ויזם תל-אביבי הפועל בשדה השיווק והתרבות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר