אחותו שמה קץ לחייה אחרי הנובה - והוא יצר כדור שמציל חיים

אייל גולן שאיבד את אחותו שורדת הנובה הקים את "מלאכי הפסטרמה" • רשת ארצית מייצרת כדורים סנסוריים להקלה מיידית על התקפי חרדה • "הגירוי העצבי מחזיר לכאן ועכשיו"

הכדורים של "מלאכי הפסטרמה"

מאחורי המיזם "מלאכי הפסטרמה" עומד אייל גולן, אחיה של שיראל גולן ז"ל, ששרדה את מסיבת הנובה ושמה קץ לחייה בעקבות פוסט-טראומה קשה. מתוך הכאב והשכול, הקים גולן יחד עם אשתו רשת ארצית של מתנדבים המייצרת ומחלקת כדורים וצילינדרים סנסוריים המודפסים במדפסות תלת מימד ומספקים מענה חירום פיזי להקלה מיידית על התקפי חרדה ופוסט טראומה עבור כל מי שזקוק לכך.

גולן (38), מנהל פרויקטים בהייטק ואב לשתי בנות, מתמודד בעצמו עם פוסט-טראומה מאז מבצע "שומר החומות" ומטופל בשיטת EMDR. הוא מכיר היטב את תחושת הניתוק המשתקת, אך הטלטלה הכבדה נחתה ב-2024, כשאחותו שמה קץ לחייה בגיל 22 - אובדן שלתחושת המשפחה היה נמנע.

אייל גולן | צילום: זדג

מלאכים שעושים עבודת קודש

"מלאכים נבחר כיוון שכל האנשים העוסקים במלאכה עושים עבודת קודש בהתנדבות מוחלטת מאחורי הקלעים ללא שום תמורה, ופסטרמה, לא בגלל חיבה לנקניק כפי שרבים חושבים, אלא מכיוון שההגייה דומה למילה פוסט-טראומה וזה נועד להקליל במעט את העיסוק בנושא כואב כל כך", הסביר גולן את בחירת השם הייחודי למיזם בראיון ל"ישראל היום".

"מאחורי המיזם", סיפר, "עומד צבא של מתנדבים, 'כפר שלם', שמתגייס להצלת חיים ללא שום תמורה כספית. פתחנו לאחרונה קמפיין גיוס המונים שמטרתו להגיע ל-200 אלף שקל, ולצד עבודה אינטנסיבית על הפיכתו לעמותה רשמית אנו פועלים להפצת חומרי הסברה וגיוס שותפים נוספים שירחיבו את הפעילות".

עד כה, למעלה מ-6,000 כדורים סנסוריים שזכו לשם "סנסו" חולקו בחינם ללוחמים, לשורדי שבי ולמתמודדי חרדה ברחבי הארץ, כאשר במקביל מתכננים במיזם להתרחב בעתיד גם לחולצות וסטיקרים. הפתרון הייחודי הזה הגיע מתוך חוויה אישית ישירה ומצוקה ממשית שדרשה פתרון.

הכדורים של "מלאכי הפסטרמה" | צילום: פרטי

מספת הפסיכולוג למדפסת התלת-ממד

"סנסו נולד על ספת הפסיכולוג שלי", מספר גולן על הרגע שבו נבט הרעיון, לאחר שבסשן טיפולי נתן לו המטפל אב-טיפוס של כדור סנסורי והפציר בו להתנסות. החיבור היה מיידי: "הבנתי מיד שאני האדם שיכול לעשות את החיבור המתבקש בין הטכנולוגיה הקיימת והצורך שרק הולך וגובר, לבין האנשים שזקוקים לפתרון כזה נואשות."

"התחלתי להפיץ את זה בין חברים עם מדפסות תלת-מימד. בהתחלה הדפסנו 50 כדורים שנחטפו מיד כשהפידבקים היו מטורפים. כשהבנתי את הביקוש, גמלה בי ההחלטה לפתוח קמפיין גיוס המונים ולהפוך את המיזם לעמותה ממוסדת במטרה להנציח את אחותי ולהציל חיים".

כדי להגן על הפיתוח מפני סוגיות משפטיות של זכויות יוצרים, נדרש שינוי במבנה האב-טיפוס המקורי. המעצב התעשייתי יניב בן אשר, סמנכ"ל התפעול במיזם, לקח על עצמו את האתגר, דייק את המוצר הסופי ופיתח במקביל צילינדר סנסורי ייעודי קומפקטי לנשיאה יומיומית בכיס.

במיזם מבהירים כי בכוונתם לרשום פטנט אך ורק כדי למנוע שימוש מסחרי לרעה בידי גורמים חיצוניים. מטרת העל נותרה הפצה חופשית של קובץ ההדפסה הסופי לכל אדם או גוף בעל מדפסת תלת-ממד, כדי לעמוד בביקושים העצומים ולייצר מענה נגיש בכל מקום שבו יש צורך מיידי.

צוות "מלאכי הפסטרמה" | צילום: פרטי

אז איך זה בעצם עובד בשטח?

"הכדורים שלנו מעוצבים בצורה קוצנית במיוחד ובנויים באופן ייחודי שהגיע אחרי ניסיונות רבים לדייק את התוצר", מסביר גולן. "בשעת התקף חרדה, כפות הידיים של האדם עוברות באופן אוטומטי למצב מאוגרף. הכדור הסנסורי מנצל בדיוק את האגרוף הזה כדי לייצר גירוי חושי נגדי וחד. הכאב החד והמגע הנוקשה מקרקעים את האדם בחזרה אל הגוף ואל הרגע הנוכחי. מי שעשו בו שימוש סיפרו לנו כי בניגוד להתקפים שנחוו ללא הכדור ונמשכו לפעמים שעות ארוכות, השימוש בכדור קיצר אותם לשלוש או ארבע דקות".

החוויה הזו מעוגנת ברפואה: תופעת הניתוק בפוסט-טראומה מנתקת את האדם מהתודעה הגופנית. גירוי עמוק מהקוצים הלחוצים באגרוף מפעיל את מערכת העצבים הפריפרית, שולח אותות כאב ומגע חזקים למוח ומאלץ אותו לחזור לכאן ועכשיו, פעולה שקוטעת מיידית את מעגל החרדה.

"מלאכי הפסטרמה" | צילום: פרטי

סיפרת שיש פידבקים מטורפים, ואנשים מצהירים שזה ממש הציל להם את החיים.

"ממש ככה. זו לא הגזמה לומר שזה מציל חיים והלב מתמלא ונפעם בכל פעם מחדש", משתף גולן על הסיפורים שנחשף אליהם. "שורד שבי שסיפורו נגע ברבים שלח לי הודעה נרגשת ושיתף איך הכדור סייע לו בהתקף, והבטיח לקחת איתו כדורים לביקור אצל חיילים פצועים. קיבלנו פניות מאב לילד על הספקטרום ומאנשים עם קשיי למידה שסיפרו על אפקט פנומנלי שלעיתים עולה על תרופות. היה אפילו מקרה שבו הגענו ממש ברגע האחרון אל אדם פוסט-טראומטי שהיה במצב אובדני, והצלנו את חייו".

פוסטר של "מלאכי הפסטרמה" | צילום: פרטי

בינתיים אתם עובדים בעיקר בשיטת מפה לאוזן. יש כוונה לחבור לגופים גדולים יותר?

"בהחלט. כבר היום אנחנו עובדים עם ראש אגף פוסט טראומה בארגון נכי צה"ל כדי להכניס כדורים לכל בית לוחם, משתפים פעולה באירועי ווולנס של קהילת שבט הנובה ואפילו נוצר שיתוף פעולה עם חברת סיסטמטיקס שלקחה על עצמה להדפיס כמויות גדולות ללא עלות", הוא מפרט. "הכדורים מגיעים בכל הצבעים, כשלבקשתי ייצרנו סדרה בצבעי דגל העדה הדרוזית, שיש לי קשר עמוק אליה, כדי לסייע לפוסט-טראומטיים מהעדה".

המערך הלוגיסטי מבוסס כיום על כ-80 מייקרים ועשרות מפיצים מתנדבים. מדפסת ביתית מייצרת כעשרה כדורים ביום בעלות חומר גלם של כ-1.60 שקלים בלבד לכדור. עד שני כדורים מחולקים בחינם לכל דורש, וכל יחידה נוספת מתומחרת בעשרה שקלים סמליים המוחזרים לפעילות.

"אנחנו תמיד שמחים לצרף עוד מייקרים עם מדפסות תלת-מימד ועוד מפיצים, וזקוקים לכמה שיותר כאלה כדי שנוכל להגיע לכל מי שזקוק לסנסו", מסכם גולן. "למרות שיש לנו נוכחות ברשת, רוב הפעילות עדיין עוברת מפה לאוזן וזה לא מספיק לכיסוי הביקוש העצום. אני קורא לאנשים להיכנס לאתר שלנו ולעמוד גיוס ההמונים, להצטרף לייצור, להפצה או לתמיכה. לא אעצור עד שלכל אדם בארץ שזקוק לכך תהיה האופציה לקבל את הכדור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...