חברת אפל ידועה מאז ומתמיד במדיניות התמחור הקשיחה והקנאית שלה. מכשירי האייפון נחשבים למוצרי יוקרה נחשקים, והחברה כמעט לעולם אינה מעניקה הנחות ישירות באתריה הרשמיים. אלא שנראה כי המציאות המורכבת בשווקים הבינלאומיים, יחד עם התחרות הפרועה מצד מותגים מקומיים, אילצו את קופרטינו לשבור את הכללים של עצמה.
המהלך האחרון של ענקית הטכנולוגיה, שהורידה את מחירי סדרת האייפון 17 באופן דרמטי, הכה את עולם הטכנולוגיה בתדהמה והפך מיד לנושא החם ביותר ברשתות החברתיות.
העיתוי של המהלך אינו מקרי. סין נערכת בימים אלו לפסטיבל הקניות השנתי הענק "618", אחד מאירועי המסחר המקוון הגדולים והחשובים ביותר במדינה, המשמש זירת קרב מרכזית עבור מותגי העל. פלטפורמות המסחר המובילות Tmall ו-JD.com החלו להציע את דגמי ה-Pro החדישים במחיר של החל מ-6,999 יואן (כ-968 דולר בלבד) - המחיר הנמוך ביותר שנרשם מאז השקת המכשיר.
בעוד ב-Tmall ההנחה ניתנת בצורה ישירה, ב-JD.com הגדילו לעשות ושילבו קופונים ומבצעי טרייד-אין אגרסיביים שהורידו את המחיר אף יותר.
אבל השדרוג האמיתי, שכמעט נשמע טוב מכדי להיות אמיתי, מחכה למי שיבחר בדגם האייפון 17 הסטנדרטי. לראשונה, מחירו של המכשיר צנח ל-4,499 יואן (כ-622 דולר) - נתון שמציב אותו רשמית מתחת לרף התקציבי הנדרש כדי ליהנות מתוכנית הסבסוד הלאומית של ממשלת סין.
המשמעות היא שהצרכנים הסינים זכאים להנחה ממשלתית נוספת של 15% (עד תקרה של 500 יואן), הטבה חריגה שרוכשי דגמי הפרו היקרים יכולים רק לחלום עליה. ברשת החברתית "וייבו" המהלך זינק מיד לראש רשימת הטרנדים, כשהמוני גולשים מנסים להבין כיצד לנצל את הפרצה ולשדרג את המכשיר שלהם בגרושים.
מאחורי הצעדים האלו עומדת מלחמת קיום של ממש על השליטה בפלח שוק הפרימיום. לדברי אנליסט השוק הבכיר ליו דינגדינג, וואווי ואפל הן כרגע שתי השחקניות היחידות שנלחמות ראש בראש על הצרכן האמיד. "מותגים אחרים כמו שיאומי או ויוו מחזיקים בנתחי שוק יפים, אבל כשזה מגיע להשפעה אמיתית בשוק היוקרה - הקרב הוא אך ורק בין שתי הענקיות האלו", הוא מסביר.
שתי החברות מנצלות את טירוף הקניות כדי לנפח את נפח המשלוחים שלהן ולתפוס את הצרכנים רגע לפני שהם פוזלים למתחרים.
מה שהופך את הסיפור למרתק עוד יותר הוא הרקע הגיאופוליטי. המהלך מתרחש בדיוק כאשר מנכ"ל אפל היוצא, טים קוק, מסיים ביקור רשמי ומתוזמן היטב בבייג'ינג, שם לקח חלק במשלחת הכלכלית של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, לפגישות פסגה עם נשיא סין שי ג'ינפינג.
עבור אפל, השוק הסיני הוא מנוע הצמיחה החשוב ביותר כיום, והוא אחראי לכחמישית מכלל מכירות החברה בעולם. לאחר שלוש שנים רצופות של ירידות מדאיגות, אפל דיווחה לאחרונה על הכנסות שיא של 26 מיליארד דולר מהאזור - זינוק מטורף של 38% לעומת אשתקד. כעת, באמצעות שבירת שוק המחירים, קוק מוודא שהאייפון 17 ימשיך לרסק את המתחרים המקומיים ויבטיח את שליטתה של אפל בכיס של הצרכנים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
