מערכות ניידות להתפלה וטיהור מים שנועדו להבטיח אספקת מים לעורף במצבי חירום נחשפו לראשונה השבוע לציבור הרחב. המערכות מסוגלות להפוך כל מקור מים מזדמן - כולל מים מזוהמים, מי תהום, נחלים או בארות - למי שתייה איכותיים.
חברת שח"מ מקורות ביצוע הציגה לשר האנרגיה והתשתיות אלי כהן את היכולות של שתי יחידות טכנולוגיות: מערכת "בזלת" ומערכת "גרניט". המערכות האלה מגיעות לשטח, נפתחות כמו ציוד חירום ומתחילות לייצר מים נקיים גם בתנאים קיצוניים. היכולת הזו חיונית במיוחד במדינה שבה תשתיות המים עלולות להיפגע בזמן מלחמה או אסון טבע.
פעילות המערכות מתבססת על שתי טכנולוגיות: Ultrafiltration - ממברנות עם נקבוביות זעירות המסננות חלקיקים, חיידקים ווירוסים; ואוסמוזה הפוכה, שמפרידה מלחים ומזהמים ברמה מולקולרית על ידי הפעלת לחץ על המים דרך ממברנה. לפי מומחי החברה, שילוב של שתי השיטות מאפשר לייצר מי שתייה בסטנדרט גבוה מכל מקור כמעט.
לפי החברה, המערכות מסוגלות לספק מים לאוכלוסיות גדולות, עד רמת יישוב שלם. בתרחיש שבו תשתיות נפגעות או אזור מנותק מאספקת המים הרגילה, ניתן לפתוח יחידה ניידת ולהחזיר אספקת מים תוך זמן קצר, ללא תלות במפעלי התפלה מרכזיים.
החשיפה מגיעה במסגרת תוכנית צמיחה שאפתנית שמובילה שח"מ מקורות, המיועדת להכפיל את פעילות החברה בתוך חמש שנים ולהפוך אותה לגורם מרכזי במערך תשתיות המים הלאומי. בחברה מדגישים שמאחורי הטכנולוגיות עומדים צוותים שפועלים בשטח בכל תנאי מזג אויר ומצבי ביטחון, כולל קידוח מים בעומק של 1,500 מטר בערבה בחום של 45 מעלות והתקנת מערכות בלילות מלחמה.
בביקור השתתפו מנכ"ל החברה ערן שורץ ויו"ר החברה דלית בראון, שהציגו לשר את תוכנית הצמיחה. השר כהן אמר בביקור: "משק האנרגיה הישראלי, לרבות משק המים, תפקד ללא דופי לאורך כל המלחמה, בין השאר הודות לפעילותה של חברת שח"מ. יחד עם החברה, נמשיך לחזק את משק האנרגיה הישראלי, בשגרה ובחירום".
ערן שורץ, מנכ"ל שח"מ מקורות ביצוע, אמר: "אנו מודים לשר האנרגיה, מר אלי כהן, ולחזי ליפשיץ על תמיכתם המלאה בקידומה ובפיתוחה של שח"מ, בהתאם לתוכנית הצמיחה שמטרתה להכפיל את פעילות החברה בתוך חמש שנים למיליארד שקלים, ולהפוך את שח"מ לזרוע ביצועית חזקה לפיתוח התשתיות ושמירת חוסנו של משק המים בישראל, בשגרה ובחירום".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו