"מלחמת הסייבר הראשונה תתנהל בלי ירייה אחת"

ראש מערך הסייבר הלאומי, יוסי כראדי, בנאום ראשון בשבוע הסייבר באוניברסיטת תל אביב

ישראל מדורגת כמדינה השלישית המותקפת בעולם . צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

ראש מערך הסייבר הלאומי, תא״ל (מיל׳) יוסי כראדי, חשף היום בנאום פומבי ראשון בכנס שבוע הסייבר באוניברסיטת תל אביב את שיטות התקיפה וההשפעה שאיראן מפעילה נגד ישראל בחצי השנה האחרונה בסייבר, ובכלל זה במהלך מבצע "עם כלביא".

בין היתר הציג ראש המערך את המקרה של מתקפת הסייבר שנבלמה על בית החולים שמיר ביום כיפור האחרון, שבה קבוצת הכופרה Qilin שימשה ככיסוי לקבוצת תקיפה מאירן שהסתתרה מאחוריה כדי לטשטש עקבות ולנצל את הכלים והיכולות של קבוצת הפשיעה.

לדבריו, האירוע ממחיש עד כמה הגבול בין פשיעה לפעולה מדינתית עוינת הפך מעומעם.

ראש המערך הציג את התפיסה של “מלחמת הסייבר הראשונה”, אותה מלחמה שתתנהל ללא ירייה אחת, שבה מדינה עשויה להיות מותקפת רק במרחב הסייבר עד כדי שיתוק של המערכות החיוניות שעלול להביא ל"מצור דיגיטלי": "אנחנו בדרך לעידן שבו מלחמה תתחיל ותסתיים במרחב הדיגיטלי, בלי טנק אחד שינוע ובלי מטוס שימריא", אמר.

ראש מערך הסייבר הלאומי - יוסי כראדי, צילום: דרור סיתהכל

“תדמיינו מצור דיגיטלי שבו תחנות הכוח מושבתות, התקשורת מנותקת, התחבורה נעצרת והמים מזוהמים. זהו לא תרחיש עתידי דמיוני, אלא כיוון התפתחותי ממשי”. כראדי הוסיף כי “במלחמה הזו קו החזית הוא כל תשתית דיגיטלית, וכל אזרח הוא יעד”, וכי “אנחנו מתקרבים במהירות לשלב שבו הסייבר יחליף לחלוטין את שדה הקרב הפיזי".

על פי הדברים שהציג ראש המערך, במהלך מבצע "עם כלביא" זיהה מערך הסייבר הלאומי 1,200 קמפייני השפעה המכוונים לאזרח. משמעות הנתונים היא שבמשך שבועיים מיליוני אזרחים קיבלו או נחשפו לפחות פעם אחת להודעות או לסרטוני ההשפעה.

מגמות נוספות שנצפו במהלך המבצע כללו שילוב מתואם של תקיפה פיזית ותקיפת סייבר, מסעות השפעה רחבי־היקף שנועדו להטעות את הציבור ברגעי חירום, איסוף מידע ממוקד על יעדים ישראלים בתחום הצבאי, הממשל והאקדמיה
למטרות איום פיזי, ומעבר של קבוצות תקיפה איראניות מפעילות ריגול ואיסוף מידע למתקפות שמטרתן שיבוש והרס.

עוד הציג את המקרה של פגיעת הטיל במכון ויצמן, שלוותה בפעילות סייבר והשפעה כאשר האיראנים פרצו למצלמות האבטחה למטרות תיעוד הפגיעה, ואף שלחו הודעות דוא"ל עם מסרי הפחדה לחברי הסגל ופירסמו דלף מידע. המקרה מציג את השילוב של הפגיעות הפיזיות עם הפגיעות במרחב הסייבר.

התלות המוחלטת בדיגיטל פותחת הזדמנויות לתוקפי הסייבר (אילוסטרציה), צילום: נוצר על ידי בינה מלאכותית - ideogram

בנאומו ציין ראש המערך כי ישראל מדורגת כמדינה השלישית המותקפת בעולם לפי נתוני מיקרוסופט וכי 3.5% מכלל התקיפות הגלובליות כוונו לישראל בשנה האחרונה. “זהו נתון שמאפיין מעצמות, וישראל מוצאת את עצמה למעשה בחזית עולמית בלתי פוסקת. המשמעות היא שהאיומים אינם אירועים נקודתיים אלא מציאות יומיומית שמחייבת התגוננות מתמדת, אמר כראדי והדגיש כי לישראל יש יתרון משמעותי בידע שצברה בזמן אמת וכי לקחי המלחמה מציבים אותה בחזית החשיבה על עתיד מלחמות הסייבר.

לדבריו, "התלות המוחלטת בדיגיטל, עם התפוצצות הבינה המלאכותית בכל תחום בחיים, מביאה הזדמנויות מדהימות אך גם איומים חדשים ומאפשרת לתוקפי סייבר מרחב אינסופי".

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר