בעזרת רשת עצבית עמוקה: בינה מלאכותית ניצחה טייסים במרוץ רחפנים

הרחפן האוטונומי זכה במקום הראשון בתחרות A2RL באבו דאבי • הטכנולוגיה החדשה שולחת פקודות ישירות למנועי הרחפן ללא צורך בבקר אנושי • על פי מפתחיו, היכולות שלו עשויות לשמש כפתרון עתידי לכלי טיס למשלוחים ורכבים אוטונומיים • צפו

הרחפן המבוסס בינה מלאכותית ניצח טייסים. צילום: TU Delft

לראשונה בהיסטוריה, רחפן המונע על ידי בינה מלאכותית הצליח להביס טייסים אנושיים במרוץ רחפנים בינלאומי. ההישג המרשים הושג במהלך אליפות A2RL 2025 שהתקיימה באבו דאבי, כאשר רחפן שפותח באוניברסיטת דלפט הטכנולוגית בהולנד זכה במקום הראשון.

המרוץ התקיים במתחם מקורה גדול בבירת איחוד האמירויות, שם התקיימו שני מקצים תחרותיים. במירוץ "גביע הבז" התמודדו הטייסים האנושיים הטובים ביותר זה מול זה, בעוד שאליפות A2RL הייתה מוקדשת לרחפנים אוטונומיים המונעים על ידי בינה מלאכותית.

האירוע המרכזי, שנקרא "האתגר הגדול של A2RL", אפשר עימות ישיר בין הטייסים האנושיים הטובים ביותר לבין המתמודדים הדיגיטליים המתקדמים.

הצוות ההולנדי שניצח במרוץ. "שליטה בביצועים גבוהים תוך שברירי שנייה", צילום: TU Delft

המפתח להצלחת הרחפן ההולנדי טמון בטכנולוגיית בינה מלאכותית מתקדמת המסוגלת לביצוע "שליטה בביצועים גבוהים תוך שברירי שנייה". המרוץ התקיים על מסלול מפותל במיוחד, כאשר הרחפנים הגיעו למהירויות של עד 95.8 קילומטר בשעה - תנאים שאינם מותירים מקום לטעויות.

החידוש המרכזי בפיתוח ההולנדי הוא שימוש ברשת עצבית עמוקה (Deep Neural Network) ששולחת הוראות ישירות למנועי הרחפן עצמם.

לדברי החוקרים, טכנולוגיה זו מאפשרת לרחפן "להתקרב יותר לגבולות הפיזיים של המערכת" - כלומר, לנצל באופן מיטבי את היכולות הטכניות של הרחפן.

השלכות עתידיות רחבות היקף

ההשלכות של ההישג חורגות הרבה מעבר לזירת הספורט. הטכנולוגיה עשויה לשפר באופן דרמטי את הביצועים של רחפני משלוחים מסחריים, שכן הם יכולים ליהנות מאותן שיטות כוונון של הבינה המלאכותית.

ההשלכות הרחבות יותר נוגעות לתעשיות שעתידות לייצר מיליוני רובוטים אוטונומיים, כלי רכב אוטונומיים ומערכות דומות. הטכנולוגיה שפותחה בהולנד מוכיחה שבינה מלאכותית יכולה לא רק להתחרות עם יכולות אנושיות מתקדמות, אלא גם לעלות עליהן בתחומים הדורשים תגובות מהירות ודיוק גבוה.

החוקרים מאוניברסיטת דלפט הטכנולוגית מדגישים כי המעבר משליטה עקיפה דרך בקרים מסורתיים לשליטה ישירה במנועים מהווה שינוי פרדיגמה שעשוי להשפיע על פיתוח מערכות אוטונומיות רבות בעתיד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר