זה נשמע כמו בדיחה רעה שיצאה משליטה בטיקטוק, אבל לצערנו זה לגמרי אמיתי: הווייפ-או-גוצ’י (Vape-o-Gotchi) הוא הגאדג’ט החדש שמשלב בין סיגריה אלקטרונית לחיית המחמד הדיגיטלית טמגוצ’י - רק שהפעם, אם לא תעשנו "החיה" תמות. לא מדובר בגימיק חמוד או באירוניה דיגיטלית, אלא בהמצאה אמיתית לחלוטין שכבר הוכתרה על ידי מומחים כ"גאדג’ט הקטלני ביותר שנראה לאחרונה". ברוכים הבאים לעידן שבו ההתמכרות מקבלת עיניים, פה ורוח חיים.
במפגש מפתיע בין נוסטלגיה לטכנולוגיה מודרנית, ההמצאה הזו לא רק מחזירה לחיים את זיכרונות שנות ה-90, אלא גם מבטאת ביקורת חברתית על תרבות הווייפינג העכשווית. ה"וייפ-או-גוצ'י" הוא פרי יצירתן של רבקה שון ולוסיה קמאצ'ו, שהשתתפו בהאקתון בעל השם הכמעט אירוני Stupid Hackathon של אוניברסיטת ניו יורק - אירוע המעודד פיתוח המצאות אבסורדיות במכוון.
שון, שהחלה להשתמש בווייפינג כדי להפסיק לעשן, שמה לב לקשר החזק שאנשים מפתחים עם מכשירי הווייפ שלהם. הרעיון המקורי היה ליצור מכשיר שבו השימוש בווייפ יפגע בחיית המחמד הדיגיטלית כדי להרתיע משימוש, אך לבסוף הן בחרו דווקא בכיוון ההפוך - חיה שדורשת שאיפות קבועות כדי לשרוד.
Is this the darkest gadget yet? 'Vape-o-Gotchi' dies if you stop puffing. pic.twitter.com/JMYDAuCDUD
— Daily Mail Online (@MailOnline) April 4, 2025
ממה עשויה המפלצת הקטנה הזו?
ראשית, נסיעה קצרה במנהרת הזמן לטובת מי מכם שלא זוכר או יודע מהו הטמג'וצי. חיית המחמד הדיגיטלית הפופולרית מהניינטיז הייתה צעצוע קטן וצבעוני בצורת ביצה שבו צריך להאכיל, לשחק ולטפל ביצור פיקסלים חמוד אחרת הוא פשוט "מת" מהזנחה.
הפיתוח של הגרסה האפלה הנוכחית כלל שילוב של תוכנה וחומרה, כשהמכשיר עושה שימוש בדגם Elf Bar BC5000 לאחר ניסיונות עם דגמים אחרים. מערכת משובצת (מערכת מחשב ייעודית שתוכננה לבצע פונקציה ספציפית או כמה פונקציות מוגדרות, בדרך כלל כחלק ממוצר או מערכת גדולה יותר) עוקבת אחר השימוש בווייפ: כל שאיפה משמרת את חיי החיה הדיגיטלית, בעוד היעדר פעילות ממושך מוביל למותה הווירטואלי. רכיבי האב טיפוס הם בעלות כוללת של כ-130 דולר, והוא כולל מארז שהודפס במדפסת תלת ממד.
לא רק פרודיה
סיגריות אלקטרוניות, שהוצגו בעבר כאלטרנטיבה הבריאה יותר לסיגריות, הפכו פופולריות במיוחד בקרב בני נוער וצעירים. מה שהתחיל ככלי לגמילה הפך במהרה לאביזר צבעוני, ריחני ומפתה שמקדם התמכרות במסווה אופנתי, ושמומחי בריאות הציבור מזהירים מפניו כבר זמן רב.
בשנים האחרונות, מחקרים של ה-CDC (המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן) ושל ארגון הבריאות העולמי מראים איך טעמים ממכרים, עיצוב נוצץ ושיווק חכם ברשתות החברתיות הפכו את הסיגריות ואת הרגל ה"ווייפינג" למלכודת נוצצת לצעירים.
הווייפ-או-גוצ'י מעלה שאלות חשובות על בריאות והתנהגות. הגיימיפיקציה של הווייפינג עלולה לעודד צריכת ניקוטין מוגברת, במיוחד בקרב צעירים הנמשכים לחדשנות ולאינטראקטיביות של המכשיר. מנגד, היוצרות שקלו גם שילוב של מצב "טוב", שבו בריאות החיה הדיגיטלית מידרדרת עם כל שאיפה, וזאת במטרה להרתיע משימוש.
הווייפ-או-גוצ’י לא מנסה לייפות את ההתמכרות, נכתב באתר המדעי ZME Science. הוא פשוט הופך אותה למשחק. אתה שואף? החיה חיה. אתה מפסיק? היא מתה. "זו לא רק פרודיה על המציאות", נטען בכתבה שסקרה את הגאדג'ט החדש - זה משל מטריד עטוף באריזה ילדותית. הקסם שלו טמון בכך שהוא מחבר בין שני היסודות שהגדירו את תרבות הנעורים לאורך הדורות: צעצועים נוסטלגיים וטכנולוגיה ממכרת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו