ההודעה על ביטול החלק המעשי של מיזם בראשית 2 (החללית שהייתה אמורה לנחות בהצלחה על הירח) והפיכתו למיזם חינוכי בלבד, צריכה להדליק נורת אזהרה אדומה בפני ישראל. תעשיית החלל שלנו היא מנוע צמיחה כלכלי וביטחוני קריטי, אך אם לא נשקיע בה עכשיו אנחנו נאבד את ההזדמנות להיות שחקן מוביל בתחום.
כבר היום אנו נמצאים בצומת דרכים: מצד אחד, הגענו להישגים מרשימים עם לוויינים מתקדמים, חדשנות טכנולוגית ומוחות מבריקים. מצד שני, כשמשווים למצב בעולם ברור שישראל משתרכת מאחור. בזמן שמדינות כמו ארה״ב, סין, ואפילו איחוד האמירויות, משקיעות מיליארדים בקידום חברות חלל פרטיות, אצלנו התחום עדיין תקוע עם תמיכה ממשלתית מוגבלת, חסמים רגולטוריים ותחושה כללית ש״זה לא בראש סדר העדיפויות״.
השאלה היא לא אם ישראל יכולה להיות מובילה עולמית בתחום, אלא האם היא רוצה ומוכנה לעשות את הצעדים הנדרשים כדי שזה יקרה. האמת פשוטה: אנחנו חייבים להגדיל משמעותית את ההשקעה בתעשיית החלל. זה לא עניין של יוקרה או של חלומות ילדות על אסטרונאוטים ישראלים בירח, אלא אינטרס לאומי של ממש.
תעשיית החלל העולמית נמצאת בעיצומה של מהפכה – טכנולוגיות חדשות, הוזלת עלויות שיגור, והזדמנויות יוצאות דופן בתחומים כמו כריית משאבים וחקלאות מחוץ לכדור הארץ ופיתוח תשתיות למסעות בין-פלנטריים. אם לא נהיה שם עכשיו – נישאר מחוץ למשחק לנצח.
מה צריך לקרות? ראשית, תמיכה ממשלתית אמיתית. מדינות שמבינות את הפוטנציאל כבר שופכות הון על עידוד סטארט-אפים, מענקים, רגולציה גמישה ואקו-סיסטם שמאפשר לחברות קטנות וחכמות לפרוץ. בישראל, זה עדיין נחשב לתחום נישתי – והתוצאה היא איבוד יזמים מבריקים, שפשוט לא מצליחים לגייס את המשאבים הנחוצים.
עוד נקודה קריטית: פתיחת המכרזים הממשלתיים גם לחברות קטנות ובינוניות. תחרות שוויונית תביא חדשנות, תחזק את הכלכלה ותאפשר לחברות מקומיות להוביל עם טכנולוגיות פורצות דרך. גם שיתופי פעולה בין אקדמיה, צה״ל והתעשייה הפרטית – שכבר הוכיחו את עצמם בתחומים אחרים – יכולים להוות מנוף משמעותי לבניית ענף משגשג ולהפוך את ישראל לבית טבעי ופורץ דרך ליזמות חלל.
אבל מעבר לכל זה, אנחנו צריכים לשנות את התפיסה. תעשיית החלל איננה פנטזיה, וגם לא מותרות. זה אחד התחומים הצומחים והרווחיים ביותר כיום, עם פוטנציאל אדיר להובלה טכנולוגית, צמיחה כלכלית, ויצירת מקומות עבודה איכותיים בישראל.
זה הזמן לקחת את החלל הישראלי ברצינות.
הכותב הוא מנהל תחום היי-טק ופיתוח עסקי באיגוד ההייטק הישראלי שבהתאחדות התעשיינים
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו