מחקר חדש שפורסם ב-Annals of Internal Medicine חשף עלייה בשיעורי סרטן התוספתן בקרב הדורות הצעירים, במיוחד דור המילניום ודור ה-X. על פי הניו יורק טיימס, המחקר מצביע על כך ששיעורי ההיארעות של אדנוקרצינומה של התוספתן - סרטן נדיר של התוספתן - עלו בקרב קבוצות אלה בהשוואה לאלה שנולדו בשנות ה-40.החוקרים מצאו כי השיעורים בקרב דור ה-X היו גבוהים פי שניים עד שלושה מאלה שנולדו בשנות ה-40, בעוד שהשיעורים בקרב המילניאלס המבוגרים יותר עלו פי ארבעה בהשוואה לאותה קבוצה.
תופעה זו מרמזת על אפקט שבו מחלה הופכת לנפוצה יותר בדורות עוקבים. ד"ר אנדריאנה הולובטי, פרופסור חבר להמטולוגיה ואונקולוגיה במרכז הרפואי של אוניברסיטת ונדרבילט והמחברת הראשית של המחקר, ניתחה נתונים מתוכנית המעקב, האפידמיולוגיה והתוצאות הסופיות (SEER) של המכון הלאומי לסרטן. הניתוח כלל 4,858 אנשים בני 20 ומעלה שאובחנו עם אדנוקרצינומה של התוספתן שאושרה פתולוגית בין השנים 1975 ו-2019."אחד הדברים שאנחנו חושבים עליהם לעתים קרובות הוא, מה השתנה בין הקבוצות השונות של זמן הלידה לאורך זמן?" שאלה הולובטי.
היא הצביעה על מספר גורמים אפשריים: תיעוש תעשיית המזון, שינוי בדפוסי אורח החיים, שילוש בשיעורי ההשמנה מאז שנות ה-70, ישיבה ממושכת יותר, וחשיפות סביבתיות שהתפתחו לאורך זמן. סרטן התוספתן הוא נדיר, עם כ-3,000 מקרים חדשים המאובחנים מדי שנה בארצות הברית, בהשוואה ליותר מ-150,000 מקרים של סרטן המעי הגס. המחלה מתגלה לעתים קרובות רק לאחר אירוע של דלקת תוספתן, כאשר כ-95 אחוז מסרטני התוספתן אינם מזוהים עד לאחר הסרת התוספתן ובדיקתו על ידי פתולוגים.
המומחים אינם בטוחים לגבי הסיבות לעלייה בשיעורי סרטן התוספתן. ד"ר אנדרו צ'אן ציין כי ההשפעות הדוריות שנצפו בסרטן המעי הגס והקיבה מרמזות על גורמי סיכון משותפים עם סרטן התוספתן, ויש צורך בחקירה נוספת. התזונה נחשבת לגורם סיכון משותף אפשרי, כאשר צריכה מוגברת של מזון מעובד במיוחד, בפרט בשרים מעובדים ומשקאות ממותקים בסוכר, קשורה לסיכונים גבוהים יותר לסרטן.
"צעירים, בפרט, עשויים להיות חשופים יותר להשפעות השליליות של השמנה וסוכרת בתקופת חיים שבה הם אולי פגיעים יותר להתפתחות סרטן", אמר צ'אן, על פי הניו יורק טיימס. צריכת אלכוהול ושינויים במיקרוביום המעי נחשבים גם הם כמגבירים את הסיכון לחלק מסרטני מערכת העיכול.
ד"ר אנדריאה צרצק, אונקולוגית רפואית במרכז הסרטן ממוריאל סלואן קטרינג, ציינה כי המחקר החדש מאשר את המגמה של השפעה על חולים צעירים יותר בסרטני מערכת העיכול, כולל אדנוקרצינומה של התוספתן. "אי אפשר באמת לייחס את זה לדבר אחד או אחר. כנראה שיש גורמים מרובים הגורמים לעלייה זו אחרי 1945", אמרה, כפי שדווח ב-NBC News.
תסמיני סרטן התוספתן יכולים להיות מעורפלים, מה שהופך את האבחון המוקדם למאתגר. תסמינים נפוצים כוללים כאבי בטן, במיוחד בבטן התחתונה או באזור האגן; נפיחות בגלל גז או הצטברות נוזלים; שינויים בהרגלי היציאה; בחילה או הקאות ללא סיבה ברורה; ותחושת שובע לאחר אכילת כמות קטנה בלבד. "יש הזדמנות וחלון להתערבות שם", אמרה הולובטי.
רופאים מפצירים במטופלים להיות ערניים לכאבי בטן מתמשכים, ירידה במשקל או עייפות, ומדגישים שאין להתעלם מסימנים אלה. "אל תתעלמו מתסמינים, גם אם אתם צעירים", הזהירה ד"ר דבורה דורושו, פרופסור חבר לרפואה במכון הסרטן טיש, על פי NBC News. היא הוסיפה שכאב מתמשך, להבדיל מאי-נוחות לסירוגין, צריך להוביל להתייעצות רפואית.
"מכיוון שסרטן התוספתן הוא נדיר ולעתים קרובות מסווג באופן שגוי, קיים מחקר מועט על הגורמים לו. מדענים קוראים להגברת המודעות ולמחקר אטיולוגי נוסף על חשיפות סביבתיות ושינויים מולקולריים שעשויים להוביל להתפתחות הסרטן. הקמת מאמצי מחקר כמו קונסורציום סרטן התוספתן מכוונת לאיגום נתונים ודגימות ממחקרים שונים כדי להבין טוב יותר את גורמי הסיכון והסמנים הביולוגיים הספציפיים לסרטן התוספתן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו