מחקר שפורסם לאחרונה חושף הסבר גנטי להבדלי הגובה בין גברים לנשים. מדענים ניתחו נתונים משלושה מאגרי בריאות גדולים (UK Biobank ושניים מארה"ב) שכללו כמעט מיליון אנשים, ובחנו צירופי כרומוזומים חריגים ב-1,225 מבוגרים. ברוב המדינות, גברים נוטים להיות גבוהים יותר מנשים, עם הבדל גובה ממוצע של כ-13 סנטימטר.
המחקר התמקד בגן SHOX, הממוקם ליד קצוות כרומוזומי המין ופעיל בשני המינים. בנשים טיפוסיות (XX), אחד משני כרומוזומי ה-X פועל בקיבולת מופחתת כדי למנוע סיבוכים, מה שמוביל להשתקת רוב הגנים למעט אלה באזור הפסאודו-אוטוזומלי 1 (PAR1), כמו SHOX.
בגברים (XY), גם כרומוזום ה-X וגם ה-Y משתמשים בגן SHOX באופן מלא, מה שמוביל לפעילות גבוהה יותר של הגן, המגדילה את השפעתו על גובהם בהשוואה לנשים. החוקרים גילו שכרומוזום Y נוסף תורם יותר לגובה מאשר כרומוזום X נוסף, מה שמאשר את התיאוריה שלהם.
"כרומוזום ה-Y מניע ייצור גדול יותר של הגן SHOX בהשוואה לכרומוזום ה-X, מה שבתורו מקדם יותר גובה", ציינו החוקרים. הבדל זה במינון הגן יכול להיות אחת הסיבות להבדל הגובה בין נשים לגברים, כאשר הגן SHOX מסביר כרבע מהבדל הגובה הממוצע בין המינים.
התוצאות הראו שהגנטיקה מכרומוזום ה-Y אחראית לחלק גדול - עד 22.6 אחוז - מהבדל הגובה הממוצע בין גברים לנשים, כאשר גנים מכרומוזום Y תורמים יותר לגובה מאשר המקבילים שלהם בכרומוזום X. החוקרים מצאו שכרומוזום Y נוסף מוביל לעלייה גדולה יותר בגובה של כמעט 3.1 סנטימטרים בהשוואה לכרומוזום X נוסף. "ההבדל בגובה הוא רק החלק הנראה של הקרחון. כעת אנחנו יכולים לחקור עמוק יותר כיצד כרומוזומי המין משפיעים על היבטים אחרים של בריאות האדם", ציינו מחברי המחקר.
ד"ר מתיו אוטג'נס, חוקר גנטיקה במכללת גייסינגר למדעי הבריאות, הדגיש את תפקידו של הגן SHOX. הוא הסביר שלגברים יש כרומוזום X אחד וכרומוזום Y אחד, בעוד שלנשים יש שני כרומוזומי X, מה שמוביל להבדל במינון הגן SHOX המשפיע על הגובה.
במצבים נדירים מסוימים, אנשים נולדים עם כרומוזום X או Y נוסף או עם חוסר באחד מכרומוזומים אלה, מה שיכול להיות קשור לבעיות בריאות, כולל קומה נמוכה. החוקרים הקדישו תשומת לב מיוחדת לאנשים עם דפוסי כרומוזומים חריגים אלה כדי להבין את הקשר בין גנים לגובה.
למרות שהגן SHOX מסביר כרבע מהבדל הגובה הממוצע בין גברים לנשים, מדענים חושבים שגורמים אחרים כמו הורמוני מין וגנים לא ידועים גם תורמים להבדל. רמות הורמונים, כולל טסטוסטרון, נחשבות כמשחקות תפקיד בקביעת הגובה והשפעה על צמיחת העצמות.
"זהו שימוש מצוין במאגרי ביו-בנק אלה כדי לפענח מה שנשאר תעלומה. למרות שההשפעה צנועה, היא מסבירה כ-20 אחוז מהבדל הגובה", אמר אריק שאדט, פרופסור במחלקה לגנטיקה ומדעי הגנום בבית הספר לרפואה מאונט סיני, על פי דיווח של "הניו יורק טיימס".
המחקר פורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו