אלכוהול. גורם סיכון עצמאי. צילום: freepik

מחקר חושף: גם שתייה מתונה של אלכוהול מגדילה את הסיכון לסרטן הקטלני

חוקרים קבעו כי כוס משקה ביום מגדילה בשלושה אחוזים את הסיכון לסרטן הלבלב - וההשפעה ניכרת גם אצל לא מעשנים

מחקר חדש של הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) מצא קשר ישיר בין צריכת אלכוהול לבין עלייה בסיכון לסרטן הלבלב. על פי המחקר, כל תוספת של 10 גרם אלכוהול ביום – כמות שוות ערך למשקה אחד סטנדרטי – מעלה את הסיכון למחלה בשיעור של שלושה אחוזים.

המחקר, שפורסם בכתב העת PLoS Medicine ודווח בעיתון הצרפתי Le Soir, איגד נתונים מ-30 קבוצות אוכלוסייה שונות שכללו כמעט 2.5 מיליון משתתפים. הוא מספק ראיות חזקות לכך שגם שתייה מתונה של אלכוהול עלולה להעלות את הסיכון למחלה הקטלנית.

"זו עדות חדשה לכך שסרטן הלבלב הוא ככל הנראה עוד סוג של סרטן הקשור לצריכת אלכוהול – קשר שהוערך בחסר עד כה", אמר ד"ר פייטרו פרארי, ראש תחום התזונה והמטבוליזם ב־IARC והחוקר הראשי של המחקר. לדבריו, אלכוהול, שכבר ידוע כחומר מסרטן, ממלא תפקיד משמעותי יותר בהתפתחות סרטן הלבלב מכפי שסברו בעבר.

הנתונים מראים כי אצל נשים שצורכות בין 15 ל-30 גרם אלכוהול ביום, הסיכון לסרטן הלבלב עולה ב־12 אחוז לעומת נשים ששותות מעט מאוד (0.1–5 גרם ביום). אצל גברים, צריכה של 30 עד 60 גרם ביום מעלה את הסיכון ב-15 אחוז, וצריכה של מעל 60 גרם ביום מעלה אותו ב-36 אחוז.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 16 שנה, תועדו יותר מ-10,000 מקרי סרטן לבלב חדשים. "הניתוח שלנו הראה שהקשר בין צריכת אלכוהול לסיכון למחלה מתקיים גם אצל אנשים שאינם מעשנים – כלומר אלכוהול הוא גורם סיכון עצמאי", הדגיש פרארי, לפי דיווח של AZERTAC.

לדבריו, יש צורך במחקרים נוספים כדי להבין את ההשפעה של צריכת אלכוהול לאורך החיים, כולל בגיל צעיר, וכן את השפעתם של דפוסי שתייה מסוימים כמו שתיית-בולמוס (בינג') על הסיכון.

סרטן הלבלב הוא הסרטן ה-12 בשכיחותו בעולם אך מהקטלניים ביותר, ואחראי לכחמישה אחוזים ממקרי המוות מסרטן. הוא מתגלה לרוב בשלב מתקדם, כאשר כבר קשה לטפל בו. גורמי סיכון ידועים כוללים עישון, השמנת יתר, דלקת לבלב כרונית וסוכרת – אך הסיבות להתפתחותו אינן מובנות עד הסוף.

באזורים כמו אירופה, צפון אמריקה, אוסטרליה ומזרח אסיה, שיעורי ההיארעות והתמותה מסרטן הלבלב גבוהים פי ארבעה עד חמישה מאזורים אחרים – דבר שמדגיש את תפקידם של גורמי סיכון הקשורים לאורח חיים, ובהם שתיית אלכוהול.

המחקר מהווה את אחד מהניתוחים הרחבים ביותר שבוצעו עד כה בנושא. מחקרים קודמים הצביעו כבר על קשר מזיק בין אלכוהול לסרטן הלבלב, בעיקר בצריכה העולה על 30 גרם אתנול ביום (שני משקאות סטנדרטיים), אך המחקר הנוכחי מחזק את הממצאים ומרחיב את בסיס הידע.

באמצעות איחוד נתונים ממחקרים ברחבי אסיה, אירופה, צפון אמריקה ואוקיאניה, ממצאי המחקר מספקים ראיות חותכות לכך שצריכת אלכוהול היא גורם סיכון שניתן לשנותו – ולפיכך יש לשקול גיבוש אסטרטגיות בריאות ציבור לצמצום צריכתו.

"נכון שיש גורמי סיכון מוכרים כמו עישון, השמנת יתר, דלקת לבלב כרונית וסוכרת, אבל הסיבות לסרטן הלבלב עדיין לא ברורות לגמרי – ולכן המחקר הזה עוזר להרחיב את הידע", סיכם פרארי. על רקע הנתונים, רופאים ואנשי מקצוע אומרים כי גם הפחתה מתונה של צריכת אלכוהול עשויה להשפיע באופן חיובי על בריאות הציבור.



טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...