מחקר חדש: מה קורה כשמפסיקים להשתמש בתרופות נגד דיכאון?

הסיכוי לחוות תסמיני גמילה עולה פי 10 אצל מי שנוטל נוגדי דיכאון מעל שנתיים

דיכאון (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

מחקר חדש בהובלת חוקרים מאוניברסיטת קולג' לונדון (UCL) חשף כי אנשים שנטלו תרופות נוגדות דיכאון במשך יותר משנתיים נמצאים בסיכון גבוה משמעותית לחוות תסמיני גמילה בהשוואה למשתמשים לטווח קצר כאשר הם מפסיקים את התרופה.

"הממצאים מאשרים את מה שחוקרים חשבו מזמן - שהסבירות לחוות תסמיני גמילה בעת הפסקת נטילת תרופות נגד דכאון נקבעת בעיקר על פי משך השימוש", צייין ד"ר מארק הורוביץ, חוקר קליני אורח בחטיבת הפסיכיאטריה של UCL.

"בעוד שהפסקת נטילת התרופות יכולה להיות קלה יותר עבור אנשים שנטלו אותן רק לתקופה קצרה, תרופות אלו משמשות בדרך כלל לזמן ממושך. מחצית ממי שלוקחים תרופות כאלו בבריטניה עושים זאת למשך שנה לפחות, ורוב המשתמשים בארה"ב נוטלים אותם למעלה משנתיים".

המחקר, שפורסם בכתב העת Psychiatry Research, ניתח תשובות סקר מ-310 משתתפים באנגליה שניסו להפסיק לקחת תרופות נגד דכאון שנרשמו להם לפני כן. רוב המשתתפים - 62% - דיווחו כי התרופות הועילו להם.

המשתתפים נשאלו על מגוון רחב של תסמיני גמילה אפשריים ודיווחו בעצמם האם התסמינים היו קלים, בינוניים או חמורים. בקרב כל הקבוצה, 79% דיווחו על לפחות תסמין גמילה אחד. באופן בולט, 45% חוו תסמינים שהם סיווגו כבינוניים או חמורים, ו-30% דיווחו על תסמינים בינוניים ו-15% דיווחו על תסמינים חמורים.

בקרב אלה שנטלו נוגדי דיכאון במשך שנתיים או יותר, 79% מפתיע אמרו שלא הצליחו להפסיק כשניסו לעשות זאת.

יתר על כן, 76% מהמשתתפים חוו לפחות תסמין גמילה לא-רגשי אחד כגון סחרחורת, כאב ראש, ורטיגו או בחילה. 43% חוו ארבעה או יותר מתסמינים אלה.

בניתוח שנערך על ידי חוקרים בחטיבת הפסיכולוגיה ומדעי השפה של UCL, הצוות קבע כי משך השימוש בתרופות היה הגורם העיקרי שהשפיע על השכיחות, החומרה ומשך השפעות הגמילה, וכן על היכולת של אנשים להפסיק ליטול את התרופה. ההבדלים בין משתמשים לטווח קצר וארוך לא הוסברו על ידי חומרת הדיכאון או הפרעת החרדה הבסיסית.

נמצא כי הסיכויים לחוות השפעות גמילה כלשהן היו גדולים פי עשרה עבור אלה שנטלו תרופות נגד דכאון במשך יותר משנתיים בהשוואה לאלה שנטלו אותם פחות משישה חודשים. בקרב משתמשים ארוכי טווח, 64% דיווחו על השפעות גמילה בינוניות או חמורות, ו-25% דיווחו על השפעות גמילה חמורות. לעומת זאת, בקרב אלה שנטלו את התרופה שישה חודשים או פחות, הרוב (73%) דיווחו על היעדר השפעות גמילה או רק תסמינים קלים, כאשר רק 7% חוו תסמיני גמילה חמורים.

30% מהמשתמשים לזמן ארוך דיווחו על תסמינים שנמשכו יותר משלושה חודשים, ו-12% חוו תסמיני גמילה במשך יותר משנה. בקרב משתמשים לטווח קצר, רק 10.5% חוו תסמיני גמילה במשך יותר משלושה חודשים, כאשר רוב התסמינים נפתרו בתוך פחות מארבעה שבועות.

"זו סיבה אחת למה לא צריך לקחת את התרופות יותר מהנדרש", אמר ד"ר הורוביץ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר