על סוכרת מסוג 5 שמעתם?

הפדרציה הבינלאומית לסוכרת הכירה רשמית בסוג זה של המחלה • מדובר במצב שמשפיע על 25 מיליון איש ברחבי העולם - במיוחד צעירים הסובלים מתת־תזונה

סוכרת מסוג 5 זוהתה לראשונה בג'מאיקה. צילום: Bussweh, שאטרסטוק

הפדרציה הבינלאומית לסוכרת (IDF) הכירה רשמית בסוכרת מסוג 5 כצורה נפרדת של המחלה, לאחר שנים של דיונים בין אנשי מקצוע רפואיים. ההכרזה נעשתה במהלך הקונגרס העולמי של ה-IDF בבנגקוק, תאילנד, ומסמנת צעד משמעותי בהכרה בצורה זו של סוכרת.

סוכרת מסוג 5 משפיעה בעיקר על מתבגרים ומבוגרים צעירים מתחת לגיל 30, במיוחד אלה שהם בתת משקל וסובלים מחוסרים תזונתיים כרוניים. מוערך כי סוג זה של סוכרת משפיע על כ-25 מיליון אנשים ברחבי העולם, במיוחד על צעירים רזים במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית הסובלים מתת-תזונה.

צורה זו של סוכרת שונה מסוכרת מסוג 1 ומסוג 2. סוכרת מסוג 5 נובעת מפגם בהפרשת אינסולין עקב תת-תזונה כרונית, ולא בשל השמנת יתר או גורמי אורח חיים. "סוכרת הקשורה לתת-תזונה הייתה היסטורית מאובחנת בחסר ולא מובנת כראוי. ההכרה בה כסוג חמישי של סוכרת היא צעד קריטי להעלאת המודעות ולהתחלת מחקר רציני", אמרה ד"ר מרדית הוקינס, פרופסור לרפואה בקולג' לרפואה אלברט איינשטיין.

סוכרת מסוג 5 תוארה לראשונה בג'מייקה בשנת 1955. למרות שנצפתה לפני כמעט 70 שנה, היא נשארה בתת-דיווח ומובנת באופן לקוי. בשנות ה-80, ארגון הבריאות העולמי סיווג זמנית את המחלה תחת השם סוכרת הקשורה לתת-תזונה אך משך סיווג זה בשנת 1999 בשל חוסר בראיות מספיקות באותה עת. ההכרה האחרונה על ידי ה-IDF צפויה לחדש את העניין והמחקר בצורה זו של סוכרת.

רופאים מזהירים כי מתן אינסולין במינונים רגילים לחולי סוכרת מסוג 5 עלול לגרום לרמות סוכר נמוכות מסוכנות בדם, דבר המסבך את אפשרויות הטיפול. "אינסולין לא עזר למטופלים אלה ובמקרים מסוימים גרם לרמות סוכר נמוכות מסוכנות בדם", אמרה הוקינס.

עם ההכרה הרשמית בסוכרת מסוג 5, מומחים מקווים לפתח את ההנחיות הטיפוליות. אבחון המצב כולל בדרך כלל הערכת הגדילה, המשקל והבריאות הכללית של המטופל, יחד עם בדיקות סוכר בדם ובדיקות אחרות כדי לשלול מצבים אחרים. הטיפול מתמקד במענה לתת-תזונה, תוך הבטחת תזונה מספקת לתמיכה בתפקוד הלבלב וייצור אינסולין. עם זאת, נכון לעכשיו, רופאים ברחבי העולם עדיין מחפשים דרכים יעילות לטפל במצב זה.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר