מחקר חדש ממכון Weill Cornell Medicine בניו יורק מציע כי חומצה לינולאית, מרכיב נפוץ בשמני בישול כמו שמן סויה, חמניות ותירס, עשויה לעודד את צמיחתם של תאי סרטן שד. המחקר מצביע על כך שחומצה לינולאית יכולה להפעיל ישירות מסלול צמיחה בתאי סרטן אלה, ועלולה להחמיר את האגרסיביות של סוג סרטן קשה לטיפול.
חומצה לינולאית היא חומצת שומן אומגה-6 הנמצאת בשפע בשמני זרעים הנפוצים בתזונה המערבית. "זהו השומן הבלתי רווי הנפוץ ביותר בתזונה המערבית והוא מופק ממוצרי בעלי חיים ומזונות מעובדים המכילים שמנים צמחיים, כמו שמן חריע", מדווח Science Alert. חומצת שומן זו נחשבת חיונית לבריאות הגוף, תורמת למבנה קרום התא ומווסתת דלקת. עם זאת, צריכה מתמשכת עלולה להוות סיכון.
החוקרים גילו כי חומצה לינולאית נקשרת לחלבון הידוע כ-FABP5, הנמצא ברמות גבוהות בחלק מתאי סרטן השד. קשירה זו מפעילה וסת מרכזי של צמיחת תאים ומטבוליזם, ותורמת להתקדמות הגידול.
סרטן השד שהחומצה הלינולאית נמצאה כקשורה אליו ידוע באגרסיביות שלו, מתפשט מהר יותר מסוגים אחרים ודורש תוכניות טיפול אינטנסיביות יותר שעשויות לכלול שילוב של כימותרפיה, ניתוח, ולעתים טיפול בקרינה. הוא מהווה כ-15 אחוז מכלל מקרי סרטן השד, מה שהופך את ההתקדמות בהבנת הגורמים לו לחשובה לבריאות הציבור. שיעור ההישרדות מסרטן שד זה מדווח כ-77 אחוז, נמוך מ-90 אחוז שיעור ההישרדות מסרטן שד כללי.
ד"ר ג'ון בלניס, חוקר המעורב במחקר, אמר: "תגלית זו עוזרת להבהיר את הקשר בין שומנים תזונתיים וסרטן ושופכת אור על איך להגדיר אילו מטופלים עשויים להפיק את התועלת הרבה ביותר מהמלצות תזונתיות ספציפיות באופן מותאם אישית".עם זאת, בלניס גם הזהיר ש"התוצאות אינן אומרות שיש להימנע לחלוטין משמני זרעים, ונדרשת פרשנות זהירה".
האונקולוג ג'סטין סטבינג המליץ על שימוש זהיר בשמנים המכילים חומצה לינולאית כדי לעקוף בעיות בריאות עתידיות. הוא המליץ למשקי בית לשלוט בכמות שמן הזרעים בשימוש ולהחליף בשמן זית או שמן אבוקדו, שבהם תכולת החומצה הלינולאית נמוכה יחסית.
למרות הממצאים, ארגונים כמו הקרן העולמית לחקר הסרטן מדגישים כי שימוש מתון בשמנים צמחיים הוא בטוח. הם מדגישים שהשמנה כללית, ולא רק סוגי שומן, היא גורם התזונה העיקרי הקשור לסיכון מוגבר לסרטן. תזונה מאוזנת נשארת אבן פינה חשובה במניעת סרטן, ומומחים מדגישים שהתזונה צריכה להיות מגוונת ומאוזנת.
לפי סטפני סקיף, דיאטנית-תזונאית בבית החולים נורת'וול הנטינגטון, הבעיה היא "ביחסים בין שני סוגי השומנים שאנו צורכים". היא הדגישה את חשיבות האיזון בין חומצות שומן מסוג אומגה-6, כמו חומצה לינולאית, לבין חומצות שומן מסוג אומגה-3 הנמצאות בדגים, זרעי פשתן ואגוזי מלך.
מחקרים קודמים שבחנו את הקשר בין צריכת חומצה לינולאית וסרטן השד הניבו תוצאות סותרות. מטא-אנליזה משנת 2023 של 14 מחקרים שכללו למעלה מ-350 אלף נשים הסיקה כי צריכת חומצה לינולאית לא השפיעה באופן משמעותי על הסיכון לסרטן השד באוכלוסייה הכללית. לפי האתר Science Alert, חוסר ההתאמה בתוצאות מראה על החשיבות של מחקרים שמתמקדים בסוגי סרטן ספציפיים.
לפי מומחים רפואיים על ידי הפחתת צריכת אלכוהול, שמירה על משקל בריא, וביצוע פעילות גופנית סדירה, ניתן למנוע כ-25 אחוז ממקרי סרטן השד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו