מה הקשר בין ירידה בשמיעה לסיכון לאי-ספיקת לב?

מחקר סיני מקיף מצא כי לחץ נפשי ובידוד חברתי תורמים לקשר המפתיע • גם שימוש במכשירי שמיעה לא מפחית את הסיכון

הקשר בין האוזן ללב. צילום: ozrimoz, שאטרסטוק

מחקר שבוצע על ידי חוקרים סינים מקשר בין אובדן שמיעה לסיכון מוגבר לאי ספיקת לב. החוקרים חילקו 164,431 משתתפים לקבוצות על בסיס ביצועיהם במבחן שמשתמש בצירופי מספרים אקראיים ברעש כדי להעריך את יכולת השמיעה. המחקר עקב אחר המשתתפים במשך למעלה מ-11 שנה, ו-4,449 פיתחו אי ספיקת לב כפי שצוין ברשומות רפואיות ותעודות פטירה.

אף אחד מהמשתתפים לא סבל מאי ספיקת לב בתחילת המחקר, ואלה עם לקות שמיעה עמדו בפני סיכון גבוה יותר בהשוואה לאנשים עם שמיעה תקינה; משתתפים שהשתמשו במכשירי שמיעה הראו סיכון דומה לזה של אנשים עם שמיעה לקויה. בקרב אלה שלא השתמשו במכשירי שמיעה, 88 אחוז הציגו שמיעה תקינה, 10.5 אחוז הציגו שמיעה לא מספקת, ו-1.5 אחוזים הציגו שמיעה לקויה.

החוקרים מצאו כי לחץ נפשי תרם לקשר בין אובדן שמיעה לסיכון לאי ספיקת לב. "לחץ נפשי הנגרם מלקות שמיעה עשוי למלא תפקיד משמעותי בקישור בין אובדן שמיעה לסיכון לאי ספיקת לב", ציין אחד החוקרים. הם הבחינו כי אנשים עם סף קליטת דיבור גבוה, שנזקקו לרמות קול חזקות יותר כדי להבין מילים, עמדו בפני סיכון מוגבר לפתח אי ספיקת לב.

"הפיזור העשיר של נימי דם בשבלול האוזן והדרישות המטבוליות הגבוהות של האוזן הפנימית עשויים להפוך אזורים אלה לרגישים יותר להפרעות וסקולריות מערכתיות ולא רק לבעיות מחזור דם מקומיות. לכן, אובדן שמיעה עשוי לשקף את בריאות כלי הדם ולשמש כגורם פרוגנוסטי מוקדם ורגיש למחלות לב וכלי דם, כולל אי ספיקת לב", ציין החוקר.

בקרב משתתפים שלא השתמשו במכשירי שמיעה, רמות שמיעה נמוכות יותר היו קשורות לבידוד חברתי, מצוקה פסיכולוגית ונוירוטיות, אשר היוו 3, 17, ו-3 אחוז מהסיכון המוגבר לפתח אי ספיקת לב, בהתאמה. "בעוד מכשירי שמיעה משפרים את תפקוד השמיעה, הם עשויים לא לטפל בבעיות הווסקולריות הבסיסיות התורמות לסיכון לאי ספיקת לב", ציינו החוקרים.

המחקר התצפיתי פורסם בכתב העת Heart. החוקרים ציינו כי התכנון לא קבע סיבה ותוצאה אך הראה קשר חזק בין אובדן שמיעה לאי ספיקת לב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר