מחקר צרפתי מגלה: שילובי תוספי מזון עלולים להגביר את הסיכון לסוכרת סוג 2

המחקר מצא ששתי תערובות תוספי מזון מתוך חמש שנבדקו היו קשורות לעלייה בסיכון ללקות המחלה

מזון מעובד. צילום: Dusan Petkovic, שאטרסטוק

מחקר חדש שנערך על ידי חוקרים צרפתים' חשף קשר בין צריכה בו-זמנית של תוספי מזון מרובים לבין עלייה קלה בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. המחקר זיהה חמש תערובות עיקריות של תוספי מזון הנצרכים לעתים קרובות יחד, כאשר שתיים מהן נקשרו לעלייה קטנה בשכיחות המחלה, במיוחד במזונות אולטרה-מעובדים כמו מרקי בשר, רטבים ומשקאות מוגזים.

על פי הפרסום ב-Medical Xpress, תערובות של תוספי מזון - כולל חומרים משמרים, צבעי מאכל ומשפרי טעם - הן שגרתיות בתזונה, במיוחד דרך צריכת מזונות אולטרה-מעובדים.

צוות המחקר, הידוע בשם Eren-Cress, ניתח נתוני תזונה של למעלה מ-100 אלף מבוגרים במחקר תוך התמקדות בסיכונים הבריאותיים הקשורים לצריכה משולבת של תוספי מזון. "מחקר זה הוא הראשון שמעריך חשיפה לתערובות תוספי מזון בקבוצה גדולה מהאוכלוסייה הכללית ומנתח את הקשר שלהן להתפתחות סוכרת מסוג 2", אמרה החוקרת מארי פאיין דה לה גרנדרי.

"הממצאים מרמזים שמספר תוספים אופייניים הנמצאים במוצרים רבים נצרכים לעתים קרובות יחד ושתערובות מסוימות קשורות לסיכון גבוה יותר למחלה זו. חומרים אלה עשויים לכן לייצג גורם סיכון הניתן לשינוי, ולסלול את הדרך לאסטרטגיות למניעת סוכרת מסוג 2".

החוקרים זיהו חמש תערובות עיקריות של תוספי מזון, המייצגות קבוצות של חומרים הנצרכים לעתים קרובות יחד. תערובת נפוצה אחת כללה מספר מתחלבים, חומר משמר וצבע מאכל האופייניים למוצרים אולטרה-מעובדים כמו מרקים ורטבים ארוזים. תערובת זו נמצאת "במרקי בשר, קינוחי חלב, שומנים ורטבים", הסבירה מתילד טוביה, מתאמת המחקר ומנהלת מחקר באינסרם, כפי שדווח ב-France Info.

התערובת השנייה שנקשרה לסיכון גבוה יותר לסוכרת מסוג 2 הורכבה בעיקר מתוספים הנמצאים במשקאות ממותקים מלאכותית ומשקאות מוגזים, כולל חומרי חומצה ומווסתי חומציות (חומצת לימון, ציטרטים של נתרן, חומצה זרחתית, חומצה מאלית), צבעי מאכל (קרמל סולפיט אמוניום, אנתוציאנינים, תמצית פפריקה), ממתיקים (אספרטיים, סוכרלוז), מתחלבים (גומי ערבי, פקטין, גומי גואר), וחומר ציפוי (שעוות קרנאובה).

"מחקר תצפיתי זה לבדו אינו מספיק כדי לקבוע קשר סיבתי", ציינו החוקרים. "עם זאת, הממצאים שלנו תואמים לעבודה ניסויית שנערכה לאחרונה המרמזת על אפשרות להשפעות קוקטייל". התערובות שזוהו על ידי החוקרים דומות לרשימות רכיבים הנמצאות על תוויות של מזונות אולטרה-מעובדים, המכילים לעתים קרובות תוספים מרובים עם פונקציות שונות, כגון חומרים משמרים, צבעי מאכל, משפרי טעם וחומרי מרקם.

רשויות הבריאות הזהירו במשך שנים רבות מפני ההשפעות הבריאותיות המזיקות של צריכה מופרזת של מזונות אולטרה-מעובדים. מחקרים קודמים הציעו כי צריכה גבוהה של מזונות אולטרה-מעובדים עלולה להגביר את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2.

סוכרת מסוג 2 היא מחלה כרונית המאופיינת ברמה גבוהה של גלוקוז בדם. אנשים עם סוכרת מסוג 2 או שאינם מסוגלים לייצר מספיק מההורמון אינסולין, או שהאינסולין שגופם מייצר אינו פועל כראוי, מה שמוביל לרמות סוכר גבוהות בדם. לאורך זמן, רמות סוכר גבוהות בדם עלולות להוביל לבעיות בריאות אחרות כמו התקפי לב, שבץ, ובעיות בעיניים, בכליות וברגליים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר