חמישה גרם ביום לא עוזרים. צילום: Erhan Inga, שאטרסטוק

מחקר מגלה: התוסף הפופולרי לא עוזר בבניית מסת שריר

מחקר חדש מפריך את האמונה הרווחת - קריאטין במינון המומלץ לא משפיע על פיתוח שרירים בהשוואה לאימוני התנגדות בלבד

[object Object]

מחקר חדש מאוניברסיטת ניו סאות' ויילס (UNSW) מערער על היעילות של תוספי קריאטין בעידוד צמיחת השרירים במהלך אימוני התנגדות. לפי הממצאים, שפורסמו בשבוע שעבר בכתב העת Nutrients, נטילת קריאטין במינון המומלץ של חמישה גרם ליום לא הובילה להגדלת שרירים משמעותית יותר בהשוואה לאימוני התנגדות בלבד.

לפי "הניו יורק פוסט", הניסוי המבוקר האקראי עקב אחר 54 משתתפים בריאים בגילאי 18 עד 50 במהלך תוכנית אימוני התנגדות מפוקחת של 12 שבועות. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: מחצית נטלו קריאטין במינון המומלץ של חמישה גרם ליום, בעוד המחצית השנייה לא נטלה את התוסף.

"הראינו שנטילת חמישה גרם של תוסף קריאטין ליום אינה יוצרת כל הבדל בכמות מסת השריר הרזה שאנשים מפתחים בזמן אימוני התנגדות", אמרה החוקרת ד"ר מנדי הגסטרום מבית הספר למדעי הבריאות של UNSW, על פי SciTechDaily.

גם קבוצת הקריאטין וגם קבוצת הביקורת צברו בממוצע שני קילוגרם של מסה רזה במהלך התוכנית, ללא הבדל בין השתיים. במהלך השבוע הראשון לפני תחילת האימונים, אלה שנטלו קריאטין, במיוחד הנשים, צברו יותר מסה רזה - בממוצע 500 גרם יותר מקבוצת הביקורת, כפי שדווח ב"ניו יורק פוסט".

"האנשים שנטלו את תוסף הקריאטין ראו שינויים עוד לפני שהתחילו להתאמן, מה שמוביל אותנו להאמין שזו לא הייתה צמיחת שרירים אמיתית, אלא כנראה אגירת נוזלים", שיערה הגסטרום. החוקרים מאמינים שזה עשוי להצביע על כך שחמישה גרם קריאטין ליום אינם מספיקים להגברת צמיחת השרירים, וייתכן שנדרש מינון גבוה יותר כדי לראות השפעות אלה; החוקרים ציינו כי 10 גרם ליום יכולים להיות בטוחים לנטילה.

המחקר כלל שלב הסתגלות שבו משתתפי קבוצת התוסף החלו ליטול קריאטין שבוע לפני תחילת תוכנית האימונים כדי לייצב את תגובת הגוף. "היה לנו מה שאנחנו מכנים שלב הסתגלות, שבו מחצית מהמשתתפים החלו ליטול את התוסף, מבלי לשנות דבר אחר בחיי היומיום שלהם, כדי לתת לגוף הזדמנות להתייצב מבחינת התגובה לתוסף", הסבירה הגסטרום, כפי שדווח ב-SciTechDaily. גישה זו נועדה למנוע בלבול בין השפעות הקריאטין לבין היתרונות של הרמת משקולות.

במחקרים קודמים על תוספי קריאטין לעתים קרובות התחילו משתתפים בנטילת קריאטין באותו זמן שהתחילו את תוכניות האימונים שלהם, מה שהקשה להפריד בין השפעות התוסף להשפעות האימון. הגסטרום האמינה שיתכן שהיתרונות של קריאטין הוערכו ביתר בעבר במחקרים קודמים, שלעתים קרובות סבלו מחולשות מתודולוגיות.

החוקרים הציעו שמחקרים עתידיים צריכים לבחון מינונים גבוהים יותר של קריאטין ומשכי ניסוי ארוכים יותר. "בדיוק כמה יותר יצטרך להיות נושא למחקר נוסף, אבל 10 גרם יכול להיות המינון שכדאי לבדוק תחילה, בהתחשב בכך שכבר הוכח כבטוח ומבטיח הן לבריאות המוח והן לבריאות העצם", ציינה הגסטרום, על פי SciTechDaily.

בעוד שקריאטין נחשב זמן רב כבעל יכולות לפיתוח שרירים ופופולרי בקרב ספורטאים המעוניינים להגדיל את מסת השרירים שלהם, המחקר הציע כי במינון המומלץ, קריאטין עשוי שלא לספק את היתרונות המצופים מבחינת צמיחת שרירים במהלך אימוני התנגדות. 



טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו