פרגון זו לא מילה גסה. אחד היתרונות הבולטים של סצנת ההייטק בישראל, לעומת זירות מתחרות ברחבי העולם, הם הקשרים ההדוקים בין השחקנים השונים בה, שיתופי הפעולה חוצי הדיסציפלינות והאינטרסים, וגם ההבנה שהגאות העולה בשוק מרימה את כל הספינות בנמל הטכנולוגי - קטנות כגדולות.
לכבוד יום העצמאות 2025, אספנו כמה דמויות בולטות בענף וביקשנו שימליצו על חברות מבטיחות שעומדות בפני קפיצת הדרך הגדולה שלהן ויסבירו על סוד ההצלחה שלהן:
אלכס סניטקובסקי, מנכ"ל Commit תוכנה, מפרגן ל-AutonomyAI
בזמן שחברות בכל העולם מחפשות לייעל תהליכים מבלי להתפשר על איכות או קצב, הסטארט-אפ הישראלי AutonomyAI שהוקם על ידי תמוז דובנוב, יוצא יחידת 8200 ואריק פיינגולד, מייסד היוניקורן פנטרה, מציע פתרון חדשני שעונה בדיוק על הצורך הזה ומאתגר את כל מה שידענו על פיתוח תוכנה ועל עתידה של תעשיית הפיתוח.
במקום להיעזר במפתחים בודדים, הם פיתחו טכנולוגיה שמטמיעה סוכן AI בצוות הפיתוח ממש כמו עובד אנושי מן המניין ומספק תוצאות שמעניקות יתרון לחברות ענק בארץ ובעולם, הכוללות קבלת קוד ברמת קבלה של 95% ושיפור של 44% בפרודוקטיביות. באמצעות הסוכן שמתאים עצמו לסביבת העבודה, לקוד הקיים ולסטנדרטים של הארגון, ניתן לקצר תהליכים של ימים לדקות בודדות, מבלי לוותר על דיוק, איכות או התאמה לארגון.
זה בדיוק מה שמאפשר לטכנולוגיה לפרוץ החוצה לשוק הגלובלי, משום שלא דורש שינוי ארגוני, אלא משתלבת בתוכו ומאיצה אותו באופן דרמטי. ביום העצמאות הזה, AutonomyAI מוכיחה שישראל יודעת להוביל חדשנות ולהגדיר מחדש את מה שנחשב עד היום כבלתי אפשרי.
גולן נחום, מנכ"ל ומייסד Twingo, מפרגן ל- LUMANA
תחום הבינה המלאכותית נמצא בצמיחה חסרת תקדים, וישראל ממלאת תפקיד מרכזי באקוסיסטם הגלובלי. בתוך המהפכה הזו, בולטת LUMANA – חברת סטארט-אפ ישראלית פורצת דרך שהוקמה על ידי שגיא בן משה, לשעבר בכיר באינטל ובמובילאיי. החברה פיתחה מערכת מהפכנית לניתוח דאטה מווידאו בזמן אמת מאלפי מצלמות, המאפשרת לא רק להבין מה קורה בתמונה החיה, אלא גם לשלוף היסטוריית תיעוד מדויקת בתוך פחות משנייה – ממש כמו חיפוש גוגל למצלמות אבטחה.
LUMANA מביאה בשורה של ממש לערים חכמות, תעשיות, קמעונאות וגופי ביטחון – בארץ ובעולם. הטכנולוגיה שלה משפרת את היכולת לזהות איומים, למנוע מקרי אלימות, ולייעל תהליכים תפעוליים. בימים בהם שמירה על ביטחון אישי וציבורי היא אתגר עולמי, הפתרון של LUMANA ממחיש את יכולתה של ישראל להוביל טכנולוגיה שיכולנו רק לחלום עליה בעבר. ביום העצמאות ה-77 של ישראל – זו דוגמה מובהקת לגאווה טכנולוגית כחול-לבן עם פוטנציאל גלובלי עצום.
מעין שחר, מנכ"לית UST Spark, מפרגנת ל- aiOla
כמי שעובדת יום-יום עם סטארט-אפים ישראליים על הזדמנויות גלובליות, אני מתפעלת בכל פעם מחדש מהיצירתיות, התשוקה והיכולת שלהם לפרוץ גבולות. ההייטק הישראלי ממשיך להוכיח את עצמו כמנוע חדשנות עולמי במגוון תחומים. דווקא בגלל שהשוק המקומי קטן הוא גם מהווה יתרון: הוא נגיש, ידידותי, ומהווה קרקע פוריה לבדיקות היתכנות.
תאגידי ענק בינלאומיים, ו-UST ביניהם, בוחרים לפעול מישראל בדיוק בגלל החיבור הזה – אקוסיסטם תוסס שמצמיח רעיונות גדולים, קהילה יזמית יוצאת דופן, ורוח של עשייה בלתי פוסקת.
בשנה האחרונה אנחנו רואים יותר ויותר כיצד העולם מתקדם לעבר ממשקי AI מבוססי שפה. השימוש בשפה כשכבת תקשורת עם מערכות AI מאפשר אינטראקציה זורמת, נגישה ומותאמת לקצב האנושי – מה שמקרב את הטכנולוגיה לחוויית שימוש טבעית באמת.
גם בתחום הזה אני שמחה לומר שיש לישראל דריסת רגל - aiOla היא חברת Deep Tech ישראלית פורצת דרך, המפתחת מודלי AI לזיהוי שפה שמאפשרת לקחת את הקול האנושי לעולם הדיגיטלי - ולהפוך דיבור לכלי עבודה חכם בארגונים הגדולים בעולם. מנהל סניף ברשת סופרמרקטים יכול לערוך ביקורת מלאי תוך כדי הליכה ולדווח בדיבור חופשי על חוסרים או בעיות מדף – והמערכת מתעדת הכול אוטומטית. טכנאי תעופה יכול לתעד שלב אחר שלב בבדיקת מנוע או מטוס לפני המראה – בלי לעצור כדי להקליד. מפעיל קו ייצור יכול לדווח על תקלה, לעקוב אחר משימות או לעדכן נהלים – וכל זה דרך דיבור בלבד, בשפה שהוא רגיל אליה.
הטכנולוגיה של החברה מבינה מעל 100 שפות, יודעת לזהות שפה מקצועית בדיוק יוצא דופן, להבין מבטאים מכל הסוגים, ולהתמודד עם רעשי רקע חזקים המאפיינים סביבה תעשייתית רועשת - פס ייצור או שדה תעופה, לדוגמה. דיבור טבעי פשוט הופך לטקסט דיגיטלי שעובר בצורה אוטומטית למסמכים וטפסים מובנים שאפשר לשלוח למנהל, להגיש לביקורת או להכניס לאקסל. בלי לכתוב מילה, בלי לעצור את העבודה – רק לדבר, והבינה המלאכותית כבר מסדרת את כל המידע במקום הנכון.
אלן וייסלדר, שותף בקרן ההון סיכון LIP Ventures מפרגן ל-ZutaCore
חברת זוטא קור (ZutaCore), שפיתחה טכנולוגיה ייחודית לקירור מחשבים באמצעות נוזל, היא אחת החברות הבולטות בתיק ההשקעות של LIP Ventures ואנו גאים בה. זו חברה שהיא הסיפור הישראלי כולו: צמחה בשדרות, רבים מעובדיה מתגוררים ביישובים שספגו אבדות קשות ב-7 באוקטובר וכמחצית מעובדיה פונו מבתיהם או שירתו במילואים - ולמרות זאת, היא הצליחה להמשיך את פיתוח הטכנולוגיה המרשימה והחדשנית שלה, שמשנה לחלוטין את הדרך שבה מקררים מעבדי מחשב בחוות שרתים.
קירור חוות שרתים היא משימה שהפכה קריטית מאז החל השימוש בבינה מלאכותית, בשל כמות החום העצומה שמייצרים המעבדים החדשים לצורך השימוש ב- .AIככל שהמעבדים נעשים חזקים יותר, כך הם צורכים יותר אנרגיה ומייצרים יותר חום, עד כדי כך שהמעבדים החדשים והחזקים ביותר כבר אינם ניתנים לקירור באמצעים המסורתיים של מיזוג אוויר.
זוטא קור פיתחה טכנולוגיה שנסמכת על כך שנוזלים מוליכים חום ביעילות רבה יותר מאוויר. מערכת הקירור שפיתחה מזרימה מעל המעבדים נוזל במקום אוויר והיא יעילה בהרבה משיטות קירור מסורתיות. זהו פתרון קירור שהוא ידידותי לסביבה, צורך פחות אנרגיה, משפר את הביצועים ומפחית משמעותית את עלויות התפעול.
ההכרה בחשיבות הפתרון שמציעה זוטא קור באה לידי ביטוי בשותפויות האסטרטגיות שיצרה החברה עם חברות ענק, כמו Dell, אינטל ו AMD -במטרה לשלב את הטכנולוגיה פורצת הדרך שלה בדאטה סנטרים.
בעולם שמונע על ידי בינה מלאכותית, אנו מאמינים מאוד בטכנולוגיה של זוטא קור, בצוות החברה וביכולת שלהם להוביל חדשנות עולמית משדרות, תוך שהיא מייצגת היטב את הרוח הישראלית.
עו"ד זאב פרל, מייסד ושותף-מנהל של משרד פרל כהן מפרגן ל- O'TASTE
ישראל היא מעצמת פוד-טק שמייצאת לעולם שורה של פתרונות לתזונה בריאה ואקולוגית - ומה יותר ישראלי מסטארט-אפ שנוסד בגליל על ידי טייס מסוקי קרב לשעבר ושעושה שימוש בטחינה כדי להפחית סוכר במזונות ולהפוך אותם לבריאים יותר מבלי לפגוע בטעמם? הסטארט-אפ הזה הוא "אוטייסט" (O'TASTE) מיזם של חברת אומגה 3 גליל.
מזה שנים שעולם התזונה המודרני נאבק בעודף סוכר הגורם לסוכרת, להשמנת יתר ולמחלות לב. ניסיונות להפחתת סוכר בתזונה בעזרת תחליפי סוכר שונים כמו סוכרזית, סטיביה ואספרטיים, נכשלו עד כה, משום שהתחליפים אינם טעימים ואינם בריאים.
מוצר הדגל של אוטייסט הוא אוסוויט (O’Sweet), שלוקח סוכר לבן רגיל והופך אותו בעזרת תהליך ייחודי של טחינה רטובה למתוק פי 50 מסוכר רגיל. כך, ניתן לייצר מוצרי מזון כמו ממרחים, שוקולד, עוגיות, מאפים וגלידות תוך הפחתת כמות הסוכר ב-50 עד 90 אחוז, ובמקביל לשמר את הטעם, המרקם והמתיקות של המוצר המקורי.
טכנולוגיה זו יכולה להיות "גיים צ'יינג'ר" בכל הנוגע לתזונה בריאה בכך שהיא משנה את המשוואה של בריא=פחות טעים, ומאפשרת להפחית משמעותית סוכר במאכלים מבלי לפגוע בטעם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו