בדיקת CT (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

מחקר חדש: סריקות CT נפוצות עלולות להיות גורם סיכון משמעותי לסרטן

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה חישבו שהסריקות עלולות לגרום לפי 4-3 מקרי סרטן עתידיים יותר מאשר סברו בעבר • מומחים אחרים מטילים ספק בחישובים: "הערכת יתר משמעותית" • הוויכוח מעלה שאלות על השימוש בטכנולוגיית הדימות הנפוצה ביותר ברפואה המודרנית

[object Object]

מחקר חדש שפורסם היום (שני) בכתב העת היוקרתי JAMA Internal Medicine מעורר דאגה בקרב הקהילה הרפואית ומעלה שאלות לגבי אחד מכלי האבחון הנפוצים ביותר ברפואה המודרנית.

צוות חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו טוען כי סריקות CT (טומוגרפיה ממוחשבת) עלולות להוביל למספר גבוה באופן משמעותי של מקרי סרטן מכפי שהעריכו במחקרים קודמים.

על פי הממצאים, מתוך כ-61.5 מיליון אמריקנים שעברו סריקות CT בשנת 2023, יותר מ-100,000 איש צפויים לפתח סרטן במהלך חייהם כתוצאה מהקרינה המייננת שנחשפו אליה בבדיקות. הערכה זו גבוהה פי שלושה עד ארבעה מממצאי מחקרים קודמים בתחום.

בדיקת CT (אילוסטרציה). הנתונים מבוססים על הנחות שעשויות שלא לעמוד במבחן המציאות, צילום: רויטרס

"סריקת CT היא לעתים קרובות מצילת חיים, אך הנזקים הפוטנציאליים שלה לרוב נזנחים. אפילו סיכוני סרטן קטנים מאוד יובילו למספר משמעותי של מקרי סרטן עתידיים, בהתחשב בהיקף העצום של השימוש בסריקות CT בארצות הברית", כתבו החוקרים.

כיום, מאובחנים כשני מיליון מקרי סרטן חדשים מדי שנה בארה"ב. אם רמת השימוש האמריקנית בסריקות CT ומינון הקרינה מבדיקות אלה יישארו קבועים, סריקות CT עלולות בסופו של דבר להוות כ-5% מכלל מקרי הסרטן החדשים בכל שנה - רמת סיכון דומה לזו של השמנת יתר (7.6%) וצריכת אלכוהול (5.4%), לפי המחקר.

המומחים חלוקים בדעותיהם

פרופ' מארק סופניץ', שלא היה שותף למחקר, מטיל ספק בחישובים. "אני מאמין שההערכות של מקרי סרטן הקשורים ל-CT במחקר זה הן כנראה מוערכות יתר על המידה", אמר.

סופניץ' טוען כי הנתונים מבוססים על הנחות שעשויות שלא לעמוד במבחן המציאות. "חלק גדול מסריקות ה-CT מבוצעות על מטופלים העוברים באופן פעיל אבחון או טיפול במחלה או פציעה משמעותית", הוא מציין. "הכללת מטופלים אלה בהערכה הסטטיסטית של מקרי סרטן עתידיים אפשריים גורמת להערכת יתר משמעותית של סיכון סרטן תיאורטי עתידי".

החוקרים אמנם ניסו להתחשב בגורם זה באופן חלקי על ידי הוצאת בדיקות שבוצעו בשנה האחרונה לחיים מהחישובים שלהם, ובניתוח משני גם הוציאו בדיקות שבוצעו עד שנתיים לפני המוות, מה שהפחית את ההערכה שלהם למקרי סרטן הקשורים ל-CT. אך סופניץ' טוען שתקופת ההחרגה צריכה להיות ארוכה הרבה יותר.

סופניץ' מוסיף כי המדע עדיין מתפתח בכל הנוגע למידה שבה קרינה במינון נמוך אכן תורמת לסיכון לסרטן. "לדעתי, השוואת סריקות CT כגורם סיכון לסרטן לאלה של צריכת אלכוהול או עודף משקל גוף, כפי שהמחברים עושים, היא לחלוטין בלתי הולמת ונושאת עמה סיכון משמעותי לגרום יותר נזק מתועלת," הוא אומר.

בדיקת CT (אילוסטרציה). מומחים מדגישים כי אין להימנע מבדיקות CT כאשר הן נחוצות מבחינה רפואית,

השלכות לציבור הישראלי

אף שהמחקר התבסס על נתונים אמריקניים, השאלות שהוא מעלה רלוונטיות גם למערכת הבריאות הישראלית, שבה סריקות CT הן כלי אבחוני נפוץ. למרות הממצאים המדאיגים, מומחים מדגישים כי אין להימנע מבדיקות CT כאשר הן נחוצות מבחינה רפואית.

"הסיכונים התיאורטיים לכל אדם המקבל סריקת CT הם זעירים בהשוואה לשיעורי התחלואה בסרטן הנוכחיים (כ-40% במהלך חייו של אדם ממוצע) והיתרונות של CT הם גדולים," מסכם סופניץ'.

מומחים ממליצים על מספר רפורמות באופן ביצוע בדיקות CT, שעשויות לכלול הזמנת סריקות לעתים רחוקות יותר בתרחישים מסוימים או ניסיון להפחית את מנת הקרינה לבדיקה. סופניץ' מציין כי כבר חלה התקדמות בחזיתות אלה, עם ירידה של 20% במנת הקרינה הרפואית הממוצעת לבדיקה בעשור האחרון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו