המהלך הבא של אפל בתחום הבריאות - השקת מאמן אישי מבוסס בינה מלאכותית - מהווה ציון דרך מסקרן במפגש בין טכנולוגיה לרפואה. מדובר בפיתוח שילווה אותנו ביומיום, ינטר את מדדי הגוף שלנו, ינתח מידע בזמן אמת ויציע המלצות בריאותיות מותאמות אישית. לא עוד אפליקציית כושר פשוטה, אלא מערכת היכולה לתמוך בקבלת החלטות רפואיות – הן מצד המטופלים והן מצד הצוות הרפואי.
החזון לכך נולד מתוך צורך אמיתי ומוכר: מערכות הבריאות בעולם, וגם בישראל, מתמודדות עם עומסים כבדים, זמני המתנה ממושכים ושחיקה גוברת בקרב הצוותים הרפואיים. דווקא כאן טמון הפוטנציאל האמיתי של פיתוחים מבוססי בינה מלאכותית – לא כדי להחליף את הרופא.ה, אלא כדי לאפשר זמן איכות עם המטופל.ת, עם נתונים מדויקים ורלוונטיים באופן אישי. זו דרך לאפשר לרפואה להיות גם מותאמת אישית וגם מכילה יותר, דווקא בזכות הטכנולוגיה.
עם זאת, כמו בכל טכנולוגיה רפואית חדשה, חשוב להתקדם בזהירות ובאחריות. כל מערכת רפואית מבוססת אלגוריתמים חייבת לפעול תחת רגולציה ברורה, שקיפות ופיקוח מקצועי. בריאות אינה תחום לניסוי וטעייה, אלא מרחב הדורש אמינות, יציבות והגנה על פרטיות המטופלות והמטופלים. לכן, לצד ההתלהבות, יש להבטיח שהפיתוחים הללו ישרתו את הרפואה – ולא רק את השוק.
הבינה המלאכותית מסוגלת לנתח כמויות מידע עצומות, לזהות תבניות, להתריע מוקדם ולהציע מסלולי טיפול מותאמים. אך גם המערכות המתקדמות ביותר לא מבינות הקשרים רגשיים, מורכבות חברתית או מצוקות אישיות. כאן נכנס התפקיד הבלתי ניתן להחלפה של הצוות הרפואי – זה שמקשיב, שואל, מרגיע ומבין את האדם שמעבר לנתונים.
בנוסף, עלינו לוודא שהקדמה אינה יוצרת פערים חדשים. אוכלוסיות מוחלשות, קשישים או מי שאינם שולטים בטכנולוגיה, חייבים להיות חלק מהפתרון - ולא להישאר מאחור. רפואה דיגיטלית איכותית תתאפשר רק כאשר יובטח שוויון בגישה, נגישות לכל קבוצה באוכלוסייה והתאמה תרבותית וחברתית.
העתיד הבריאותי כנראה יהיה שיתופי – צוותים רפואיים בשילוב מערכות תומכות החלטה חכמות. האתגר הוא להטמיע את הקדמה באופן שלא רק מייעל תהליכים, אלא מחזיר את האנושיות למרכז. כי רפואה טובה באמת נמדדת לא רק בנתונים – אלא ביחסים, באמון ובתחושת הביטחון. לקשר האישי חשיבות גבוהה באיכות הטיפול וההחלמה, ולשילוב בין שני העולמות צפוי עתיד מבטיח.
ד"ר שרה נפתלי היא ראש בית הספר להנדסה רפואית במכללת אפקה
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו