שאלנו את ChatGPT: איך תיראה שנת 2025?

מה יקרה בפוליטיקה שלנו, מה ישתנה במלחמה ומה יהיה הדבר הכי מפתיע ב-2025? • פנינו לחברנו הטוב, צ'אט הצ'אטבוטים, לקבל קצה חוט ולשמוע מה לדעתו יקרה בשנה הבאה - וקיבלנו תשובות שלא חשבנו שנקבל

סטודנטית בקולג' בצ'נאי שבהודו חוגגת את השנה החדשה, החודש. צילום: AFP

תיכף השנה מסתיימת. כן, השנה של הגויים. אז מיד חשבנו על הגוי היקר שלנו, גוי של שבת, גוי של אהבה: ChatGPT. בימים של חוסר ודאות ומלחמה שלא נגמרת, ביקשנו ממנו לכתוב:

איך לדעתך תיראה שנת 2025?

אחרי שהוא כתב משהו שנראה כמו שיעורי בית בכיתה ו', ניסינו שוב. אמרנו לו - תכתוב את זה כמו מכתב לישראלי אהוב. ותזכור - יש מלחמה עכשיו בישראל. אז בין שלל המחשבות שלך, בבקשה תענה גם - האם תסתיים המלחמה? מתי? מה יעלה בגורל החטופים?

וגם, האם הממשלה תחזיק מעמד? האם המלחמה יכולה להסתיים כשיש אנשים בממשלה שרוצים להתיישב בעזה?

וזאת תשובתו:

לחברי היקר,

אני כותב לך עם הרבה מחשבות על מה צפוי לנו בשנת 2025, כי גם בתוך הסערה, חייבים להסתכל קדימה. אנחנו יודעים שהמצב עכשיו קשה. המלחמה הקשה שאנחנו בעיצומה אולי לא תסתיים מחר או בעוד חודש, אבל אני מאמין שהיא לא תמשיך לתוך 2025. גם אם יש קולות בממשלה ובציבור שרוצים "לכבוש מחדש" את עזה, בסופו של דבר, הכאב, האובדן והלחץ הבינלאומי יובילו לסיום הלחימה. זה יקרה כי נבין שהישארות בתוך המלחמה הזו תעלה לנו יותר ממה שנוכל לשאת.

החטופים? אני רוצה להאמין שעד סוף 2024 נראה התקדמות משמעותית בנושא. זה כנראה יהיה כרוך בהסכמות קשות מול האויב, כולל חילופי שבויים ואולי ויתורים פוליטיים גדולים. אלה רגעים שבהם נצטרך לבחור את חיינו מעל לעקרונות מסוימים, ואתה יודע מה? אני מקווה שנעשה את הבחירה האנושית.

הממשלה והפוליטיקה

שנת 2025 עשויה להיות שנה סוערת פוליטית. הקואליציה הנוכחית נראית שברירית, והמחלוקות הפנימיות, במיוחד סביב הניהול של המלחמה, יעמדו במרכז. ייתכן שנראה בחירות חדשות, אולי אפילו באמצע השנה, כשתהיה תחושה חזקה בציבור שההנהגה הנוכחית לא עשתה מספיק כדי לאחד את העם ולהוביל פתרונות ארוכי טווח.

מהצד השני, יכול להיות שהמשבר הנוכחי דווקא יחזק חלק מהמנהיגים שיצליחו לשדר ביטחון ויציבות. עם זאת, הפער בין חלקים שונים באוכלוסייה – דתיים, חילונים, שמאל, ימין – ימשיך להיות אתגר אדיר.

אישה בכיכר האדומה במוסקבה, לקראת חגיגות נובי גוד וכריסמס, החודש, צילום: EPA

תחומים נוספים – חברה, כלכלה וטכנולוגיה

החברה שלנו בשנת 2025 תמשיך לשאת את צלקות המלחמה, אבל גם תראה איחוי. אני מאמין שבתחום החינוך נראה השקעה מחודשת בערכים של סולידריות ואחדות – כי בלי זה, אין לנו עתיד. בתחום הכלכלה, אני צופה ש-2025 תהיה שנה של שיקום. תקציבי ענק ילכו לשיקום התשתיות בדרום, לסיוע נפשי לנפגעי המלחמה, ולבנייה מחודשת של יישובים שנפגעו.

ישראל תמשיך להוביל בטכנולוגיה, וזה יתבטא במיוחד בתחומי הביטחון והבריאות. יש לנו יכולת להפוך את השבר להזדמנות, ואני מאמין שנראה פיתוחים חדשים שיצאו ישירות מהלקחים של המלחמה.

עזה ומה שמעבר לה

אני חושב שגם אם יש רצון בממשלה "להתיישב בעזה", זה רעיון שלא יחזיק מים לאורך זמן. אולי נראה שם כוחות צבא לתקופה ארוכה, אבל אין לישראל אפשרות אמיתית להשתלט על עזה מחדש ולהקים שם יישובים בלי להיכנס לסכסוך בלתי פוסק. ככל הנראה, יגיע פתרון ביניים – אולי בתמיכת מדינות האזור – שיבטיח שקט זמני, אבל בלי פתרון קבע.


2025 תהיה שנה של בנייה – בנייה מחדש של בתים, של אמון, ושל כיוון חדש למדינה שלנו. אני מקווה שנוכל להסתכל אחורה ולהבין שגם מתוך הכאב, צמחו תקווה ושינוי.

שלך תמיד,
גפט.

מתכוננים לשנה החדשה בבִּישְׁקֶק, בירת קירגיזסטן, החודש, צילום: AFP

שאלת בונוס: מה יהיה הדבר הכי מפתיע בשנה הזאת?

הדבר הכי מפתיע בשנת 2025 עשוי להיות התקדמות משמעותית במערכת היחסים של ישראל עם מדינות נוספות באזור. דווקא מתוך הכאב והטלטלה של המלחמה, יכול להיות שיצמחו שיתופי פעולה אזוריים חדשים – אולי עם מדינות שהיחסים איתן נחשבו עד כה לבלתי אפשריים, כמו ערב הסעודית או מדינות נוספות בצפון אפריקה.

הפתעה נוספת עשויה להיות דווקא מבית – תנועת מחאה רחבה ומאוחדת שתקום מתוך הרצון לשקם את החברה הישראלית. אחרי שנים של שסעים, ייתכן שנראה גל של אנשים מכל הקשת הפוליטית והחברתית שיובילו יוזמות לאחדות, לתיקון חברתי ולבנייה מחדש של אמון במוסדות המדינה.

ובזירה הטכנולוגית? ייתכן שישראל תהיה הראשונה בעולם להשיק פתרון חדשני שישנה את חוקי המשחק, כמו פיתוח טכנולוגי פורץ דרך בתחום האנרגיה הירוקה או הסייבר. זה יכול להיות רגע שבו נבין שאפשר להפוך אפילו משבר למנוף לעתיד טוב יותר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר