מה מעידים ראשי אריות מברונזה בני 1,900 שנה שנחשפו בשרון?

העדות לתרבות הקבורה ולאמונה בעולם הבא בתקופה הרומית מתפרסמת לראשונה בכתב העת של רשות העתיקות • "הלוחיות המהודרות שימשו כנראה כידיות נשיאה של ארון קבורה, ומעידות על מעמדו הרם של הנקבר"

סריקה דיגיטלית של לוחית אריה מעוטרת // רשות העתיקות

התגלית הנדירה של ארבע לוחיות ברונזה נדירות, מעוצבות בדמות ראשי אריות,
בנות כ-1,900 שנה (מתוארכות לתקופה הרומית – המאות ה-2-1 לספירה) פורסמה לראשונה בכתב העת Atiqot של רשות העתיקות. הלוחיות, המעוטרות בראשי האריות, הידרו, ככל הנראה, ידיות נשיאה של ארון קבורה. הן נמצאו כבר ב-2018 בחפירה של רשות העתיקות בחורבת אבריכה שבמחלף אייל בשרון - בערימה מסודרת בתוך קבר, ונראה, כי במקום עמד ארון קבורה מעץ – שלא השתמר.

ראש אריה ששימש ככל הנראה כידית נשיאה לארון קבורה, צילום: רשות העתיקות

לדברי ד"ר אלי הדד ואלישבע צביבל מרשות העתיקות, מנהלי החפירה וכותבי המאמר, "מדובר בקבוצה ייחודית ונדירה של ממצאים: טבעת ידית הנשיאה, שחוברה - במרבית הדוגמאות הידועות מהעולם הרומי, דרך פיו של האריה, חוברה במקרה הזה דווקא אל ראש הלוחית. נראה, כי הדבר אפשר תנועה רחבה של הידיות, אשר שימשו להרמת הארון ולשילובו בתהלוכת קבורה, תוך העברת מקלות אחיזה דרכן".

ראשי האריות שהתגלו אינם זהים זה לזה; כל אחד מהם בעל הבעה שונה, עיצוב שונה של רעמה, עיניים ואף. "לוחיות דומות התגלו במספר מקומות נוספים בארץ, בהם בנתניה ובתל דור – רובם בהקשר קבורתי מובהק", אומרים החוקרים.

לוחיות ראשי האריה אחרי שנחשפו באתר החפירות, צילום: רשות העתיקות

התגלית מעלה שאלות בדבר זהות הנקבר, והשיוך האתני והדתי שלו. "התחקות אחר סמל האריה בעולם הקדום מעלה, שהוא שימש סמל לעוז, להגנה ולאצילות בתרבויות רבות", אומרים ד"ר הדד וצביבל. "אין בידינו בשלב זה מספיק ראיות כדי לקשור את האריות לדת מסוימת, אולם - על סמך צורת הקבורה - בארון עץ, ניתן להניח שמדובר בנקבר פגאני. על כל פנים, הלוחיות המהודרות והמושקעות מעידות כי מעמדו של הנקבר היה רם".

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות: "מזה אלפי שנים שהאריות מסמלים גבורה ואומץ. לא בכדי, נקרא המבצע של מדינת ישראל באיראן 'עם כלביא' - צירוף הלקוח מציטוט מקראי. מעניין, שלוחיות נדירות דומות הועברו אל רשות העתיקות כחלק ממבצע החזרת העתיקות שקיימה רשות העתיקות לפני כשנתיים. אז, אזרחית שחפצי אריות קדומים כאלה ישבו אצלה בסלון, פנתה אלינו וביקשה למסור אותם לאוצרות המדינה. בזכות הדיווח הזה, הלוחיות עברו לשימור בתנאי אקלים מיוחדים, שישמרו עליהן לדורות הבאים".

לוחיות הברונזה בצורת ראשי אריות שהתגלו בחפירות בשרון, צילום: רשות העתיקות

שר המורשת, עמיחי אליהו: "התגלית של לוחיות האריות מלמדת אותנו שיעור היסטורי מרתק. הגם שמדובר בממצא פגאני, הוא משקף תופעה שחוזרת לאורך ההיסטוריה - תרבויות זרות שאימצו סמלים יהודיים עתיקים. האריה לא היה סתם סמל בעולם העתיק. הוא היה, קודם כל, סמלו של שבט יהודה - 'גור אריה יהודה'. התרבויות הפגאניות שחיו כאן ראו את העוצמה של הסמליות היהודית והושפעו ממנה, גם אם לא תמיד הודו בכך. זו תופעה שאנו רואים לאורך כל ההיסטוריה - העולם מושפע מהערכים, מהסמלים ומהמורשת היהודית, לעתים אפילו בלי לדעת. הציביליזציה המערבית כולה מבוססת על ערכים שמקורם בתנ"ך ובמסורת היהודית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר