האיחוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN) הודיע בכנס עולמי באבו דאבי כי כ-100 מינים נוספים של דבורי בר אירופיות סווגו לאחרונה כמינים בסכנת הכחדה, מה שמביא את המספר הכולל של מיני הדבורים הנמצאים בסכנה ביבשת ל-172 מתוך 1,928 המינים שנבדקו. הארגון גם הכריז על הכחדתו של הפרפר הלבן הגדול של מדיירה (Pieris wollastoni), שבעבר היה מוגבל לאי הפורטוגלי.
יותר מ-20 אחוז ממיני הדבורים נכללים כעת בקטגוריות המאושרות כנמצאות בסכנת הכחדה. "באיחוד האירופי, ארבעה מתוך חמישה גידולים חקלאיים ופרחי בר תלויים בחרקים אלה לצורך האבקה", אמרה מנכ"לית IUCN, גרטל אגילר, לפי דויטשה וולה.
דניס מיצ'ז, בכיר בארגון, הזהיר כי אוכלוסיות דבורי הבר מידלדלות במהירות ולא ניתן להחליפן בקלות במושבות מבויתות, והוסיף כי היעלמותן של דבורי הבר תסכן צמחי בר רבים. ה-IUCN מסר כי המצוקה אינה מוגבלת לדבורים. מתוך 442 מיני פרפרים אירופיים שנבדקו, 65 נמצאים בסכנת הכחדה, לעומת 37 ב-2010; 52 אחוז מהפרפרים שבסכנה היו פגיעים לשינויי אקלים.
נציבת האיחוד האירופי לענייני סביבה, ג'סיקה רוזוול, כינתה את המצב "בלתי מתקבל על הדעת" וקראה ל"פעולה דחופה וקולקטיבית" משום שמאביקים מהווים "את הבסיס למערכות המזון, המערכות האקולוגיות והחברות שלנו".
אובדן בתי הגידול, ובמיוחד הירידה במספר הביצות וכרי האחו העשירים בפרחים, זוהה כאיום העיקרי על הדבורים והפרפרים. אנשי שמירת טבע ציינו כגורמים מרכזיים להידלדלותן של אוכלוסיות הדבורים את התייבשות השטחים הלחים, רעיית יתר של בעלי חיים ושימוש בחומרי הדברה, קוטלי עשבים ודשנים, כך דיווחה סוכנות הידיעות הצרפתית AFP.
בסקירה נפרדת של IUCN נמצא כי כמעט 100 מינים של זבובי בר, כולל זבובים, יתושים, עש ויתושים קטנים, נמצאים בסכנת הכחדה, בעוד הערכה משנת 2022 הראתה כי 37 אחוז ממיני הצרעות האירופיות נמצאים בסכנה.
חוקרים שעובדים עם קואליציית Honey Bee Watch ציינו כי אירופה היא בעלת הצפיפות הנמוכה ביותר בעולם של מושבות דבורים חופשיות, וכי מספרן הולך ופוחת. ה-IUCN קרא לממשלות להרחיב את אמצעי ההגנה ולשקם את בתי הגידול של החרקים. מרטין וורן, לשעבר ראש ארגון Butterfly Conservation, טען כי הצלת בתי הגידול הטבעיים והגבלת שריפות היערות עשויה לשמר מינים רבים של פרפרים. "דברים קלים שניתן להשיג, כגון יצירת שוליים עשירים בפרחים סביב שדות, לא יפחיתו את ייצור המזון ואף עשויים לשפר אותו", הוא אמר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
