"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X
שיתוף כתבה
פתרון יצירתי לקדחת הדנגי: ברזיל מציפה את הרחובות ביתושים מיוחדים
מפעל ביולוגי במדינה מייצר יתושים הנושאים חיידק שמונע את העברת המחלה • 6,297 ברזילאים מתו מדנגי ב-2024
יתוש עוקץ בן אדם. צילום: Getty Images

פתרון יצירתי לקדחת הדנגי: ברזיל מציפה את הרחובות ביתושים מיוחדים

מפעל ביולוגי במדינה מייצר יתושים הנושאים חיידק שמונע את העברת המחלה • 6,297 ברזילאים מתו מדנגי ב-2024

,עודכן
0השמעה
[object Object]

ברזיל הגבירה את מאבקה נגד קדחת דנגי: Wolbito do Brasil, מפעל ביולוגי בפרברי קוריטיבה, התחיל להפעיל בחודש יולי קווי ייצור ייעודיים עבור משרד הבריאות של המדינה, כך דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס. המתחם, המכונה מתקן הרביית היתושים הגדול בעולם, מייצר ביצים של Aedes aegypti הנושאות את החיידק Wolbachia, המונע מהחרקים להעביר את נגיף הדנגי.

קדחת דנגי, המכונה לעתים קרובות "המחלה שוברת העצמות" בשל כאבי המפרקים העזים שהיא גורמת, מדביקה מאות מיליוני אנשים מדי שנה, בעיקר באזורים טרופיים וסובטרופיים. עליית הטמפרטורות דוחפת את המחלה לקווי רוחב חדשים, כולל חלקים מאירופה, וסוכנויות הבריאות הזהירו כי התפרצויות המחלה מתגברות במקביל לתנאי מזג אוויר קיצוניים.

נתונים רשמיים הראו כי דנגי גרם למותם של 6,297 ברזילאים בשנת 2024, המספר הגבוה ביותר בתולדות המדינה, ולפי ארגון הבריאות העולמי, המספר הגבוה ביותר בעולם. האמצעים המסורתיים להגנה, בעיקר קוטלי חרקים, נכשלים, והמשבר הרופאי הולך ומחמיר באזורים הטרופיים.

החיידק Wolbachia יכול לחסום את נגיפי הדנגי, הזיקה והצ'יקונגוניה בתוך החרק, ולהפוך את היתוש לנשא לא מדביק. כאשר יתושים הנושאים את החיידק מתרבים עם האוכלוסייה המקומית, הם מעבירים את החיידק לצאצאיהם, ובהדרגה מחליפים את אוכלוסיית היתושים המקומית.

הכוונה בשחרור מיליארדי יתושים נגועים היא שיבוש שרשרת ההדבקה. המפעל בברזיל יכול לייצר 100 מיליון ביצים בכל שבוע, היקף שטרם נוסה בעבר במאבק במחלות המועברות על ידי יתושים. שחרור היתושים נעשה לצד מתן חיסון נגד דנגי שפותח במדינה כדי לצמצם את ההדבקות ולהגן על מי שחלה.

בתוך המפעל, הביצים נארזות בקפסולות להובלה, וצוותי השטח טובלים אותן מאוחר יותר במים. ברגע שהיתושים בוקעים, הם משוחררים.

"בשכונות שנפגעו ביותר מדנגי, הצוותים שלנו ינהגו ברכבים מיוחדים שמשחררים יתושים נגועים בלחיצת כפתור", הסבירה טמילה קליין, מתאמת הפעילות האזורית ב-Wolbito do Brasil, לפי רויטרס. "האזורים שנבחרים בתוך העיר מבוססים על מקרי דנגי, ולכן השכונות עם השכיחות הגבוהה ביותר הן בעדיפות".

מדענים אינם רואים בחיידק Wolbachia פתרון קסם, אך רבים תיארו אותו כנשק סודי שניתן לשכפל במהירות ולשלב עם כלים אחרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו