חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד חשפו "מזון-על" מועשר לדבורי דבש, שנועד להתמודד עם פערים תזונתיים חיוניים, על רקע שינויי האקלים ואובדן בתי הגידול שמכבידים על המושבות. בבדיקות מבוקרות, המושבות שקיבלו את התוסף הולידו עד פי 15 יותר דבורים צעירות שהגיעו לבגרות בהשוואה למושבות שקיבלו תזונה סטנדרטית. הצוות אמר כי יש צורך בניסויים נרחבים יותר כדי להעריך את ההשפעות לטווח הארוך, והתוסף עשוי להגיע לדבוראים ולחקלאים בתוך שנתיים.
התוכנית השתמשה בשמרים מהונדסים גנטית, Yarrowia Lipolytica, כדי לספק שומנים חיוניים שהדבורים אינן יכולות לסנתז או להשיג באופן אמין ממזון מצומצם. החוקרים זיהו את השומנים הספציפיים - סטרולים - הדרושים לדבורי הדבש, וייצרו אותם במעבדה כדי ליצור פרופיל תזונתי שלם יותר מאשר התחליפים המקובלים. "זוהי קפיצת מדרגה טכנולוגית מכיוון שהיא מספקת לדבורים את כל החומרים המזינים הדרושים להן כדי לשרוד", אמרה פרופ' ג'רלדין רייט מאוניברסיטת אוקספורד.
דבורי הדבש מאביקות כ-70 אחוז מהגידולים החשובים ביותר בעולם, אך אוכלוסייתן פחתה עקב תזונה לקויה, נגיפים, שינויי אקלים, חומרי הדברה, טפילים ואובדן בתי גידול. בארה"ב, אובדן המושבות השנתי הגיע ל-40-50 אחוז בעשור האחרון, בעוד חלק מהדבוראים בבריטניה דיווחו על אובדן של עד שלושה רבעים מהמושבות שלהם בחורף אחד.
אוקספורד שיתפה פעולה עם הגנים הבוטניים המלכותיים בקיו, אוניברסיטת גריניץ' והאוניברסיטה הטכנולוגית של דנמרק במשך 15 שנה כדי לאתר את הצרכים התזונתיים ולהנדס את ייצור הסטרולים. רייט הובילה את המאמצים לייצר שישה סטרולים באמצעות שינוי שמרים. "כאשר הדבורים מקבלות מזון מספק, הן אמורות להיות בריאות יותר ועמידות יותר למחלות", אמרה.
במעבדה באוקספורד, ד"ר ג'ניפר צ'נלס בדקה נוסחאות שונות על ידי הכנת מזון בעבודת יד וניטור הדבורים באינקובטורים. "המטרה הייתה לגלות מה הן הכי אוהבות ומה הכי מועיל להן", אמרה צ'נלס. היא תיארה ערבוב של חלבונים, שומנים, פחמימות מדודות ומיקרו-נוטריינטים לתערובת שהדבורים צרכו בקלות, עם מרקם שהיא השוותה לבצק עוגיות.
גם לאחר שלושה חודשים, מושבות שקיבלו תוספת סטרולים המשיכו להוליד דבורים צעירות, בעוד שמושבות ללא סטרולים הפסיקו לאחר שלושה חודשים. החוקרים אמרו כי התזונה המבוססת על שמרים יכולה לקיים את המושבות כאשר הפריחה מסתיימת מוקדם, על ידי אספקת חומרים מזינים שאינם קיימים במזון הרגיל.
תוספי המזון הקיימים לדבוראים – תערובת של קמח חלבון, סוכר ומים – לרוב חסרים חומרים מזינים חיוניים. "למרות שהכוורות היו מלאות במזון, הדבורים פשוט נעלמו", אמר ניק מנשיקוב, נשיא איגוד הדבוראים של קרדיף, וייל וויילס. "ככל שהן נותרות זמן רב יותר ללא אבקה, כך הן נתונות ללחץ תזונתי גדול יותר, מה שמביא לאובדן גדול יותר", אמרה רייט.
"עבור הדבורים, ההבדל בין תזונה מועשרת בסטרולים לבין מזון דבורים קונבנציונלי דומה להבדל עבור בני אדם בין צריכת ארוחות מאוזנות תזונתית לבין צריכת ארוחות חסרות חומרים מזינים חיוניים", אמרה החוקרת הראשית אלינור מור. "באמצעות תסיסה מדויקת, אנו יכולים כעת לספק לדבורים מזון מותאם אישית, תזונתי ומלא ברמה המולקולרית", הוסיפה. הצוות דיווח כי הוספת סטרולים לתחליפי אבקה אפשרה למושבות לגדל דבורים צעירות ללא אבקת פרחים, כפי שתואר ב-Nature.
מומחים הזהירו כי מושבות דבורים הולכות ונכחדות בקצב מדאיג ברחבי העולם עקב שימוש בחומרי הדברה, טפילים וירידה במגוון הצמחייה הקשורה לחקלאות אינטנסיבית ולשינויי אקלים. "אנו תלויים בדבורי הדבש להאבקה של שליש מהמזון שלנו", אמרה דניאל דאוני, מנכ"לית Project Apis m שעוסק בשימור דבורים.
החוקרים אמרו כי יש צורך במחקרי שדה נרחבים יותר כדי למדוד את בריאות המושבות ואת תוצאות ההאבקה בטווח הארוך. הם הוסיפו כי תזונה מיטבית המשתמשת בזן השמרים יכולה להפחית את התחרות על משאבי הפרחים, להקל את הלחץ על דבורי הבר ולחזק את עמידותן של המושבות המסחריות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו