עיני נץ או עיני חרק: לאיזה בעל חיים יש את הראייה הטובה ביותר?

נשרים רואים פי 5 טוב יותר מבני אדם וטרפידים מזהים 12 סוגי צבעים • זבובים מעבדים מאות פריימים לשנייה בעוד שבני אדם רק 60 • מרצה מאוניברסיטת פרדו: "אין מערכת ראייה מושלמת"

זאב מתבונן. המ הוא בדיוק רואה?. צילום: Getty Images

דמיינו את עצמכם כעיט אדום זנב הממהר בשמיים בחיפושים אחר טרף. אתם סורקים את הקרקע ופתאום מזהים סנאי במרחק של מאות מטרים על הקרקע. הסוואתו הטבעית לא עוזרת לו נגד הראייה החדה שלכם.

עופות דורסים כמו נשרים, עיטים ובזים ידועים בראייתם החדה, אבל האם הם באמת בעלי הראייה הטובה ביותר בממלכת החיים? התשובה מורכבת יותר מהצפוי.

"אין מערכת ראייה מושלמת", מסביר פרופ' אסטבן פרננדז-יוריצ'יץ' מהמחלקה למדעי הביולוגיה באוניברסיטת פרדו בארה"ב. מנקודת מבט אבולוציונית, פיתוח מערכות ראייה מתקדמות כרוך בעלות אנרגטית גבוהה. העיניים מהוות חלק משמעותי מהמערכת העצבית הדורשת אנרגיה רבה, ולכן האבולוציה מובילה בעלי חיים לפתח רק את מערכות הראייה הדרושות להם.

עיט זהוב. רואה את הכל כמו דרך משקפת, צילום: היחידה לסקרי טבע עירוני, החברה להגנת הטבע

אלופי הרזולוציה

העופות הדורסים צריכים, כאמור, לזהות מזון ממרחקים עצומים - לעיתים אפילו קילומטרים רבים. מערכת הראייה שלהם התפתחה כדי לתת עדיפות לרזולוציה גבוהה במיוחד.

לפי פרופ' תומס קרונין מהמחלקה למדעי הביולוגיה באוניברסיטת מרילנד, ראיית הדורסים מפורטת פי כחמישה מזו של בני אדם. במילים אחרות, "עיני נץ" הן באמת עיניים שרואות כמו דרך משקפת.

העיניים של העופות הדורסים גדולות יחסית לגודל הגוף. שנית, הן דוחסות יותר תאי קולטני אור - התאים המתמחים ברשתית הזוהים אור - לתוך העיניים שלהן.

הטרפידים: מלכי הצבע

כשמדובר בראיית צבעים, יש מנצח ברור: הטרפידים (שידועים גם בשם שרימפס המנטיס). חסרי החוליות האלה חיים במים הרדודים של האוקיינוסים וייתכן שהם רואים צבעים שאנחנו אפילו לא יכולים לתפוס.

טרפיד טווסי. חי בעולם סגוני הרבה יותר מזה של בני האדם,

כדי להבין איך טרפידים רואים את העולם, חשוב לדעת איך עובדת ראיית צבעים. לבני אדם יש שלושה סוגי תאי קולטני אור הזוהים אורכי גל שונים, המתאימים בערך לאדום, כחול וירוק. לרוב החולייתנים יש ארבעה סוגי קולטנים, כלומר ראיית הצבע שלנו גרועה יותר מזו של מינים רבים אחרים.

"רוב החיות האחרות רואות צבעים טוב יותר מאיתנו", אומר פרופ' ג'סטין מרשל מאוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, המתמחה במבנה ובתפקוד של עיניים ומוח של חיות ימיות. "אנחנו עיוורי צבעים יחסית".

אבל לטרפידים יש מספר מדהים עוד יותר של קולטנים - 12 סוגי קולטני צבע. חלק מהקולטנים מכוונים לזהות אור בטווח האולטרה-סגול, מה שכנראה גורם לעולמם להיראות ססגוני ושונה מאוד משלנו.

זבוב. קולט מאות פריימים בשנייה ובגלל זה כל כך קשה לתפוס אותו, צילום: wirestock / Freepik

חרקים: מהירות מוחלטת

הראייה שלנו מרגישה כמו זרם רציף, אבל יש גבול למהירות שבה העיניים והמוח שלנו יכולים לעבד מידע. בני אדם רואים בקצב של כ-60 פריימים לשנייה. לעומת זאת, מערכות הראייה של רוב החרקים יכולות לתפוס מאות פריימים לשנייה.

הראייה במהירות גבוהה זו מסבירה למה כל כך קשה לתפוס זבוב - הם רואים אותנו מגיעים לפני שאנחנו מספיקים לזוז.

כל מערכות הראייה המתמחות האלה מרשימות בדרכן, אבל הן כרוכות בוויתורים. לדוגמה, לטרפידים ולחרקים יש עיניים מורכבות העשויות מיחידות משנה נפרדות. מספר היחידות מוגבל, ולכן הראייה שלהם ברזולוציה נמוכה בהרבה משלנו.

"העיניים בני אדם הן פשרה די טובה. לא הייתי רוצה להיות טרפיד, למשל, כי המוח שלי היה בגודל של אפונה קטנה", מסכם קרונין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר